Baš kao što ljepota dolazi iznutra, tako i toplina može doći odakle joj se najmanje nadate. Recimo, iz slike ili kupaonskog ogledala. Ne vjerujete? Provjerite ponudu modernih infracrvenih grijalica! 


Kurilna sezona v vsako gospodinjstvo prinaša posebne izzive. Vsi si želimo, da je prostor, v katerem živimo, prijetno topel, da je prijetno bivati ​​v njem. Obenem si vsi želimo čim nižje stroške ogrevanja, zato se poslužujemo vseh možnih zvijač, da bi bil račun za ogrevanje čim bolj znosen. Ko se odločamo ali se želimo ogrevati na trda ali tekoča goriva, plin ali elektriko, si moramo pomagati s kalkulatorjem, saj izračun ni več tako enostaven kot nekoč, ko se je vedelo, da se je najceneje ogrevati na drva in najdražje z elektriko. Sodobne tehnologije in materiali so omogočili nastanek nove generacije učinkovitih in varčnih grelnih teles, zaradi katerih so si mnogi premislili.

Sodobni infrardeči grelniki vas bodo s svojimi karakteristikami zagotovo navdušili, da jih boste pri načrtovanju ogrevalnega sistema vzeli resno. Danes boste te grelnike našli v različnih, povsem nepričakovanih oblikah: »preoblečene« v slike, ogledala ali panoje, ki jih namestite na steno ali strop. Infrardeči grelniki poleg atraktivnega videza ponujajo tudi odlične ogrevalne lastnosti, zato bodo zlahka ogreli vsak prostor, v katerega jih postavite. Stavimo pa, da imate tudi vi nekaj vprašanj, zato pojdimo po vrsti ...

 

Kako delujejo sodobni infrardeči grelci?

Srce infra grelnika je PTC grelec, ki se nahaja za površino večje površine, kar zagotavlja dovolj veliko površino za oddajanje toplote. Grelec pretvori skoraj 100 odstotkov električne energije v toploto, ki jo oddaja v prostor preko infrardečih (IC) valov. IR valovanje ne segreva zraka - kar je običajno pri klasičnih grelnih telesih - temveč bitja in stvari (tla, stene, pohištvo). Infrardeči grelci pravzaprav delujejo kot sonce – ko stojite neposredno na soncu, občutite toploto. Ko se premaknete v senco, vas sončni žarki ne dosežejo neposredno in občutek toplote je manjši.

Zakaj so IR grelci tako učinkoviti?

Klasična grelna telesa za ogrevanje prostora uporabljajo princip konvekcije (toplotnega toka). Hladen zrak se dviga od tal in gre mimo grelnega telesa, pri tem se segreje in postane manj gost (torej lažji) in se zato dviga proti stropu. Čez čas, ko se ohladi, se spusti proti tlom in celoten postopek se ponovi. Razlike med hladnim zrakom na tleh in toplim zrakom na stropu prostora so lahko več stopinj.

Infrardeči grelniki ne uporabljajo principa konvekcije, ampak oddajajo toploto in tako segrevajo predmete, ki so na poti žarkov. Hkrati se toplotna energija ne izgubi za ogrevanje zraka, ampak se popolnoma prenese na predmete in telesa, ki se nahajajo v polmeru grelnika. Ta princip lahko primerjamo z načinom, kako Sonce kot zvezda ogreva naš planet – sončni žarki potujejo 150 milijonov kilometrov, dokler ne dosežejo Zemlje, ne da bi pri tem ogrevali prostor.

Kako topla je površina IR grelnika?

Optimalna temperatura panela (delovne površine) IR grelnika je okoli 90oC, kar je dejansko nizka temperatura, ko gre za grelna telesa. Da, grelnik bo vroč na dotik, vendar se ne boste opekli, če se ga samo dotaknete. Zato so IR grelniki postavljeni na stene (kot klasične slike in ogledala), da ne motijo ​​stanovalcev in so maksimalno učinkoviti. Zato boste lahko uživali v grelniku, kot je model Terma 540W, ki ga bodo gostje doživeli kot očesu prijetno umetniško delo.

Ta grelec za slike ima funkcijo samodejnega izklopa in funkcijo zaznavanja odprtega okna (OpenWindow Detection), nastavljiv tedenski časovnik pa omogoča programiranje časa ogrevanja za vsak dan v tednu. Na voljo je tudi možnost priklopa na Terma Wi-Fi vtičnico z vgrajenim termostatom (kupite ga posebej), zahvaljujoč kateri lahko svoj IC grelnik upravljate na daljavo preko mobilne aplikacije Tuya Smart. Če potrebujete močnejši grelnik, je na voljo model Terma 700W - oba grelnika se bosta odlično podala k vaši notranji opremi.

 

Ali so IR grelci varčni?

Zahvaljujoč sodobnim tehnologijam in kakovosti materialov, ki se uporabljajo pri izdelavi sodobnih IC grelnikov, relativno nizka površinska temperatura (prej omenjenih 90oC) zahteva bistveno manj električne energije kot pri starejših modelih.

Zakaj je ogrevanje z IR grelcem bolj zdravo za alergike?

Velika prednost infrardečih grelnikov je v tem, da med segrevanjem ni vrtinčenja zraka, kar samodejno pomeni manj prahu in alergenov. Konvencionalno ogrevanje predvideva kroženje zraka, kar povzroča dvigovanje znatne količine prahu. In prah lahko povzroči resne težave ljudem, ki imajo težave z alergijami. Po drugi strani pa IR žarki segrevajo predmete, ne zraka, zato je kroženje zraka veliko manjše in prah se ne dviguje. Prav zaradi svoje kakovosti so IR grelci veliko boljša izbira za vse, ki se spopadate z alergijami.

Poleg tega navadna grelna telesa segrevajo zrak in le posredno stene, strop in tla, zato obstaja realna nevarnost kondenzacije in neprijetnih "črnih lis", običajno v kotih prostora. IR žarki segrejejo tla, strop in stene, zato ni nevarnosti za nastanek kondenza na površinah prostora.

 

Jesu li IC grijalice štedljive?

 

Zahvaljujući modernim tehnologijama i kvaliteti materijala upotrebljenih u proizvodnji modernih IC grijalica, relativno niska temperatura površine (gorespomenutih 90oC) zahtijeva znatno manje električne energije od starijih modela. 

Ali je mogoče v kopalnico namestiti IR grelec?

Nekateri IR grelniki so odlična rešitev za kopalnico, saj oddajo takojšnjo toploto in ogrejejo stene, kar pomeni, da ne boste imeli težav s kondenzom. Če kopalnica ob vstopu ni ogrevana, boste z vklopom IR grelca takoj začutili toploto, čeprav zrak v kopalnici ni ogret. IR grelci za ogledala so odlična izbira za kopalnico, saj boste z nakupom le-teh naenkrat rešili dve težavi: dobili boste privlačno ogledalo in grelec, ki se popolnoma vklopita v prostor.

Terma Wi-Fi 2000W je dober primer infrardečega grelnika, ki se dobro poda v prostor – saj vsaka kopalnica potrebuje ogledalo, kajne? Ta IR grelec-ogledalo z držalom za brisače prinaša prijetno toploto in prihrani prostor. PTC grelnik je samoregulacijski, ko je dosežena želena temperatura se samodejno izklopi, zaradi česar je energetsko učinkovit in okolju prijazen. Zaščitni razred tega grelnika je IP54, kar pomeni, da je grelnik zaščiten pred prahom in vodo pod katerim koli kotom. Primeren je za ogrevanje prostorov do 36 m2, kombiniran pa je za ogrevanje večjih prostorov. Ima tudi vgrajen ventilator, kar pomeni, da lahko po potrebi vpihnete topel zrak.

Brisače, ki jih obesite na ta IR grelnik, bodo vedno tople in suhe – če te možnosti ne potrebujete, lahko grelnike odstranite. Poleg tega sta tu še modela Terma WiFi 450W in Terma WiFi 700W grelec-ogledalo, ki ju lahko daljinsko uravnavate in tako poskrbite, da vas kopalnica sprejme že udobno ogreta.

 

POMEMBNO OPOMBA!
Vsi grelniki IC niso primerni za namestitev v kopalnici ali drugih prostorih, kjer bi lahko prišli v stik z vodo. Ne pozabite, da gre za ELEKTRIČNE grelnike, ki ne smejo pasti v kad ali podoben rezervoar, napolnjen z vodo. Grelniki za ogledala so zaščiteni pred stikom z vodo (IP54) in so primerni za uporabo v kopalnici, grelnikov za slike pa odsvetujemo vgradnjo v kopalnice in podobne prostore.

 

Ali je grelnike IC enostavno namestiti?

 

Montaža IC grelnika je zelo enostavna - grelec se postavi na nosilce, ki jih je potrebno pritrditi na steno. Paziti je treba le na minimalno oddaljenost levo in desno od grelnika ter minimalno višino montaže od tal.

 

Vaš novi IC grelnik lahko naročite preko spletne trgovine ali v prodajnih salonih Fero-Terma. Ne glede na to, ali izberete grelec za ogledalo ali sliko (ali oboje!), poskrbite, da boste dobili toploto, ko jo potrebujete, kjer jo potrebujete!