Povratak na Fero-term.si

Prijavite se na svoj račun

Prvič? Registrirajte se!

10 najpogostejših prividov pri dekoriranju kopalnice

10 najpogostejših prividov pri dekoriranju kopalnice

Preden se lotite načrtovanja nove kopalnice ali prenove stare, bi bilo dobro, da na papir zapišete vse možne scenarije, tako dobre kot slabe, ki se pri tem lahko zgodijo.
 

Lepota je v detajlih, je star pregovor, ki ga lahko uporabimo na vseh področjih našega življenja. Enako je pri načrtovanju nove ali prenove stare kopalnice – vemo, da imate v glavi podobo idealne kopalnice, vemo, da ste brskali po katalogih in brskali po internetu v iskanju popolne kopalniške notranjosti, a ... Ampak imeti splošno sliko o tem, kaj hočemo in točno vemo, kako plstići sta dva različna pojma. Zato vam svetujemo, da ste pozorni na detajle, ki bodo v veliki meri odločili, ali bo vaša nova kopalnica lepa le na prvi pogled ali zares privlačna in funkcionalna. Zato smo našteli 10 stvari, ki v veliki meri določajo, kakšna bo vaša nova kopalnica po odhodu mojstrov.

Kopalnica
 
1.
Izberite dovolj močne radiatorje
Kopalnica je prostor, v katerem smo pogosto »rojeni od mame«, kar pomeni, da je ogrevanje v tem prostoru izjemnega pomena. Kopalniški radiatorji, popularno imenovani tudi »lestve«, morajo zagotavljati zadostno količino toplote, kar pomeni, da je pomembno poznati moč radiatorja. Moč radiatorja je izražena v vatih (W) in je navedena na deklaraciji; pri nas so moči prikazane v načinu EN 442 - 75oC / 65oC. Vzemite na primer, da imate kopalnico široko 2,3 metra, dolgo 3 metre in visoko 2,5 metra. Formula za izračun moči v vatih, potrebne za ogrevanje prostora, je precej preprosta: (širina prostora x dolžina prostora x višina prostora) x 70 = moč v vatih, potrebna za ogrevanje vaše kopalnice. Torej, če imate kopalnico teh dimenzij, boste morali dobiti radiator približno 1,2 kW. (Število 70 v enačbi predstavlja povprečno toplotno učinkovitost na kvadrat [W/m3]; odvisno od geografske lege in značilnosti stavbe se ta vrednost običajno giblje med 60 in 80 [W/m3].)

Kopalnica
 
2.
Ne pozabite znižati nivoja tal v kopalnici
Nesreče se dogajajo, zlasti v kopalnici. Zato jih je dobro predvideti in rešiti problem, preden se pojavi. Tla v kopalnici naj bodo namreč nekoliko nižja od hodnika, da se v primeru razlitja večje količine vode v kopalnici ta voda ne razlije v preostali bivalni prostor. Dober talni odtok in centimeter nižje nadstropje v kopalnici vam lahko prihranita veliko denarja, če se vam pokvari pralni stroj in voda pušča po vsej kopalnici. Če ga še niste imeli, načrtujte ta minimalni "korak" pred začetkom prilagajanja.

Kopalnica
 
3.
Pravilno pozicionirajte armaturo za tuš
Eden najslabših scenarijev v kopalnici: greš pod tuš, odpreš vodo in iz nadglavne prhe teče mrzla voda! Dovolj je slabo, ko morate izvajati akrobacije, da se temu izognete, in si predstavljajte, ko morate zaradi pomanjkanja prostora za sabo zapreti tudi vrata tuš kabine ... Da se temu izognete, je dovolj, da armaturo za tuš odmaknete stran od nadglavne prhe, ne postavljajte je neposredno spodaj. To ni težko narediti in lahko vam prihrani veliko neprijetnih trenutkov.

Kopalnica
 
4.
Preprečite nesreče v kopalni kadi
Najlažji način je, da postavite armaturo za kad točno na geometrijsko sredino – najlažje, a ne najboljše. Pomislite: kolikokrat ste udarili v armaturo, ko ste sedeli v kadi ali vstajali iz kadi? Če si samo enkrat, je preveč; grda modrica te je gotovo že dolgo spominjala na ta udarec. Zato je najbolje, da pred pozicioniranjem armature razmislite o tem, kako vstopiti in izstopiti iz kopalne kadi, katero gibanje je za vas naravno, in se nato odločite, kam točno postavite mešalnik.

Kopalnica
 
5.
Nadglavna prha ne nadomešča tuš ročke

Da, vemo, minimalistično organiziran prostor za tuširanje, v katerem prevladuje impresivna nadglavna prha, deluje močno. Toda na žalost to ni najboljša rešitev. Izpostavljanje tuš ročke ni stroškovno učinkovita iz dveh razlogov. Prva je logična: če uporabljate samo vrtnico za tuširanje in si ob prhanju ne želite zmočiti las, se boste morali poskušati izogniti tekoči vodi – kar pa sploh ni sproščujoče doživetje. Drug razlog je čiščenje. Namreč, pranje kamnov prhe je veliko lažje, če jih dosežete s curkom vode iz tuš ročke.

Kopalnica
 
6.
Zagotovite dovolj obešalnikov in držal za brisače
Iz estetskih razlogov na fotografijah dizajnersko oblikovanih kopalniških prostorov pogosto manjkajo brisače. Kar je na fotografiji videti dobro, v praksi morda ne bo dobro – ko stopite iz kadi ali prhe, si želite čisto brisačo na dosegu roke. Torej pri oblikovanju kopalnice ne pozabite na nosilce za brisače in obešalnike; predvidevajte, kje jih je najbolj priročno postaviti in ne varčujte s količino. Ker ne pozabite, da je treba mokre brisače nekje posušiti – kar nas pripelje do naslednje napake pri načrtovanju adaptacije.
 
Kopalnica
 
7.
Predstavite se v najboljši luči
Naravna svetloba je največji blagoslov vsake kopalnice, vendar ne zanemarite umetne svetlobe, torej kopalniške razsvetljave. Osnovno pravilo: poleg glavne luči (običajno stropne) načrtujte dodatne svetlobne naprave. Z njimi lahko dvignete vzdušje v prostoru, dobra dodatna osvetlitev pa vam bo pomagala tudi pri številnih vsakodnevnih higienskih ritualih. Zato je pomembna dobro nameščena svetloba ustrezne jakosti v ogledalu za umivalnik. Pri pozicioniranju upoštevajte možne sence, ki jih bo ta svetloba oddajala: na primer seznanjene viseče svetilke ob ogledalih bi lahko oddajale grozljive sence, odvisno od višine, na kateri so nameščene. Kar ni sreča pri striženju obrvi ...
LED osvetlitev? Zakaj ne, samo poskrbite, da bo moč med 2700 in 3500 K, ko gre za atmosfersko osvetlitev, in med 4000 in 4500 K, ko potrebujete osvetlitev za natančnejša opravila (kot je prej omenjeno puljenje obrvi).
 
8.
Ne pozabite namestiti električnih vtičnic
Starejše kopalnice so imele pogosto samo eno električno vtičnico, zato bi bilo dobro, da bi ob prenovi načrtovali namestitev več vtičnic. Ker danes ena vtičnica ni dovolj – morda po teku, ob slačenju pred tuširanjem, želite napolniti pametno uro in mobilni telefon, po tuširanju pa boste uporabili depilator ali ravnalnik za lase. V nobenem primeru ne varčujte z vtičnicami.
 
Kopalnica

9.
Prepričajte se, da je dovolj prostora za shranjevanje stvari
Ena najpogostejših napak je ne načrtovanje prostora za shranjevanje. Kopalniško pohištvo je zelo pomembno, saj morate v kopalnici imeti čiste brisače, številne izdelke za nego telesa, šampone, kopeli, pogosto tudi pralna sredstva v velikih pakiranjih ... In vse to je najbolje skrito očem. In prah. Zato več kot je prostora za shranjevanje, bolj praktična bo vaša kopalnica in bolj urejena bo videti. Pri tem razmislite o namestitvi visečih omaric in kopalniških podstavkov – dali vam bodo prosto talno površino, zaradi česar bo vaša kopalnica videti bolj prostorna.
 
Kopalnica

10.
Izberite ploščice visoke protizdrsnosti
Še ena prednost nakupa v specializiranih trgovinah: ko vam je všeč keramične ali porcelanaste ploščice, vas bodo v veliki trgovini vprašali, koliko kvadratnih metrov potrebujete. Za razliko od specializirane trgovine, kjer vas bo prodajni svetovalec seznanil s prednostmi želenih ploščic in njihovimi lastnostmi, na primer protizdrsnost – kar je zelo pomembno, še posebej v prostoru, kot je kopalnica. Koeficient protizdrsnosti ploščic je označen s črko R in številko ter je poudarjen na embalaži; višja kot je številka, večja je odpornost proti zdrsu. Za kopalnico je priporočljivo kupiti kopalnice s protizdrsnimi oznakami R9 in višje.      
Delite ta članek s prijatelj
Ogledani izdelki
Dodatki in vezani izdelki
{{item.FinalPriceToPay_print}}{{unitMeasure(item)}}
Skupaj
{{totalPrice}} DDV je vključen
Dostava na dom {{deliveryPrice}}, prevzem v poslovalnici 0,00 €.
Zaključite nakup Nadaljujte z nakupovanjem
Vsebino košarice pošlji na e-poštni naslov
Zatraži poziv
Pošalji košaricu