Povratak na Fero-term.si

Prijavite se na svoj račun

Prvič? Registrirajte se!

13 najpogostejših napak pri načrtovanju urejanja kopalnice

13 najpogostejših napak pri načrtovanju urejanja kopalnice

Preden začnete s prenovo kopalnice, preberite to besedilo - napakam se lahko izognete le, če vse načrtujete vnaprej.

Kdor dela, greši - je star pregovor, ki ga je mogoče uporabiti za vse vidike življenja. A napakam se lahko izognemo, če dobro načrtujemo; zato pred prihodom mojstra dajte na papir vse možne težave, ki bi lahko nastale med adaptacijo. Našteli smo najpogostejše napake, ki se lahko zgodijo pri prenovi tako pomembne sobe, kot je kopalnica - od nepravilnega nameščanja armatur do prihranka pri stvareh, pri katerih ne bi smeli varčevati.

MODERNA KOPALNIŠKA BAZA BREZ UMIVALNIKA

Kopalniška tla poravnana s hodnikom

Nesreče se zgodijo predvsem v kopalnici. Zato jih je dobro predvideti in težavo rešiti, še preden se pojavi. Tla v kopalnici naj bi bila namreč nekoliko nižja od predsobe, s čimer bi zagotovili, da se v primeru večje količine vode v kopalnici voda ne razlije v preostali bivalni prostor. Dober talni odtok in centimeter nižja tla v kopalnici vam lahko prihranita veliko denarja, če se vam pralni stroj pokvari in voda uhaja po celotni kopalnici. Če ga še niste, pred načrtovanjem načrtujte ta minimalni "korak".

Moderna kopalnica

Ravne površine v nišah

Niša v steni tuš kabine ali nad kadjo je idealna za shranjevanje potrebščin za kopanje in prhanje, toda ... Včasih ob gradnji takšnih niš obrtniki naredijo povsem ravno površino, kar bo kasneje ustvarilo mlako vode, ki se zadržijo dolgo časa in lahko dolgoročno povzroči, da voda prodre v material in tvori glive ali plesen. Da se to ne bi zgodilo, je dovolj, da med zidanjem poročate o najmanjšem naklonu, zaradi katerega bo voda naravno stekla iz niše.

Moderna kopalnica

Slaba pozicija armature za tuš

Eden najslabših možnih scenarijev v kopalnici: greš pod prho, odpreš vodo in iz nadglavne prhe teče hladna voda! Dovolj slabo je, ko je treba izvajati akrobacije, da se temu izognete, in si predstavljajte, kdaj morate zaradi pomanjkanja prostora zapreti tudi vrata tuša za sabo. Da bi se temu izognili, je dovolj, da armaturo za tuš premaknete stran od nadglavne prhe  in ne postavljajti neposredno spodaj. To ni težko narediti in lahko bi vam prihranilo veliko neprijetnih trenutkov.

Ploščice v imitaciji lesa

Slaba pozicija za armaturo za kad

Najlažji način je, da armaturo za kad postavite natanko v geometrijsko sredino - najlažje, a ne najbolje. Pomislite: kolikokrat ste že udarili v armaturo, ko ste sedeli v kadi ali vstali iz kadi? Če ste samo enkrat, je preveč, najbrž vas je grda modrica že dolgo spominjala na ta udarec. Zato je najbolje, da razmislite o tem, kako priti v kad in iz nje, kakšno gibanje je za vas naravno, nato pa se natančno odločite, kje na njej postavite mešalnik.

KOTNA DIZAJNERSKA KAD

Odvečna tuš ročka v prostoru za tuširanje

Da, vemo, minimalistično organiziran prostor za tuširanje, v katerem prevladuje impresivna nadglavna prha, deluje močno. Toda na žalost to ni najboljša rešitev. Tuš ročka ni donosna iz dveh razlogov. Prvo je logično: če uporabljate samo nadglavno prho za tuširanje in med prhanjem ne želite močiti las, se boste morali izogniti curku vode - kar sploh ni sproščujoča izkušnja. Drugi razlog je čiščenje. Umivanje sten tuš kabine je namreč veliko lažje, ko jih lahko dosežete s curkom vode iz tuš ročke.

Moderne stenske in talne ploščice

Pomanjkanje držala za brisače

Iz estetskih razlogov na fotografijah oblikovalskih kopalnic pogosto manjkajo brisače. Kar na fotografiji izgleda dobro, v praksi morda ni dobro - ko izstopite iz kadi ali pod prho, si želite čisto brisačo na dosegu roke. Torej pri oblikovanju kopalnice ne pozabite na držala za brisače in obešalnike, predvidevajte kam jih je najprimerneje postaviti, in ne skoparite s količino. Ker ne pozabite, da je treba mokre brisače nekje posušiti - kar nas pripelje do naslednje napake pri načrtovanju adaptacije.

Kopalniški radijatorji

Pomanjkanje radiatorjev

Kopalnica je prostor, v katerem smo pogosto "rojeni od matere", kar pomeni, da je ogrevanje v tej sobi izrednega pomena. Kopalniški radiatorji, imenovani tudi lestve, morajo zagotavljati zadostno količino toplote, kar pomeni, da je pomembno poznati moč radiatorja. Moč radiatorja je izražena v vatih (W) in navedena na izjavi, pri nas so moči prikazane v načinu EN 442 - 75oC / 65oC. Vzemimo na primer, da imate kopalnico 2,3 metra široko, 3 metre dolgo in 2,5 metra visoko. Formula za izračun moči v vatih, potrebnih za ogrevanje prostora, je zelo preprosta: (širina sobe x dolžina sobe x višina sobe) x 70 = moč v vatih, potrebna za ogrevanje vaše kopalnice. Torej, če imate kopalnico teh dimenzij, boste morali dobiti radiator približno 1,2 kW. (Število 70 v enačbi predstavlja povprečni toplotni izkoristek na kvadratni meter [W / m3], odvisno od geografske lege in značilnosti stavbe se ta vrednost običajno giblje med 60 in 80 [W / m3]).

Walk in in tuš stena

Slaba kopalniška osvetlitev

Naravna svetloba je največji blagoslov vsake kopalnice, vendar ne zanemarjajte umetne svetlobe, torej kopalniške razsvetljave. Osnovno pravilo: poleg glavne luči (običajno strop) načrtujte še dodatno svetilko. Z njimi lahko dvignete vzdušje v prostoru, dobra dodatna osvetlitev pa vam bo pomagala tudi pri številnih dnevnih ritualih vzdrževanja higiene. Zato je pomembna dobro nameščena svetloba ustrezne jakosti v ogledalu za umivalnik. Pri pozicioniranju upoštevajte možne sence, ki jih bo oddajala ta svetloba: na primer seznanjene viseče svetilke poleg ogledal lahko mečejo strašne sence, odvisno od višine, na kateri so postavljene. Kar pa ni sreča pri urejanju obrvi.
LED osvetlitev? Zakaj ne, samo poskrbite, da bo intenzivnost med 2700 in 3500 K, ko gre za atmosfersko razsvetljavo, in med 4000 in 4500 K, ko potrebujete razsvetljavo za natančnejša dela (kot je omenjeno puljenje obrvi).

Pomanjkanje električnih vtičnic

Starejše kopalnice so pogosto imele samo eno električno vtičnico, zato bi bilo dobro, da ob prenovi načrtujete namestitev več vtičnic. Ker ena vtičnica danes ni dovolj - morda po teku, ko se slečete pred prhanjem, želite napolniti pametno uro in mobilni telefon, po prhanju pa boste uporabili gladilko za lase ali likalnik za lase. V nobenem primeru ne skoparite z vtičnicami.

Moderna črna kopalnica

Premalo prostora za shranjevanje stvari

Ena najpogostejših napak ni načrtovanje prostora za shranjevanje. Kopalniško pohištvo je zelo pomembno, saj morajo biti v kopalnici čiste brisače, številni izdelki za nego telesa, šamponi, kopeli, pogosto detergenti za pranje perila v velikih paketih. In vse to je najbolje skriti očem. Zato več ko bo prostora za shranjevanje, bolj praktična bo vaša kopalnica in bolj urejena bo. Pri tem razmislite o namestitvi visečih omaric in kopalniških podstavkov - z njimi boste dobili prosto talno površino, zaradi katere bo vaša kopalnica videti bolj prostorna.

Moderni pult z umivalnikom

Premalo delovne površine

Pred izbiro pomivalnega korita dobro premislite: navaden viseči umivalnik lahko izgleda elegantno, kam pa boste postavili malenkosti, kot so držalo za milo, dodatki za zobne ščetke ali celoten pribor? Boljša izbira bi bil kopalniški pult ali kopalniški podstavek, saj poleg umivalnika zagotavljajo tudi dovolj ravne delovne površine, na katerih je mogoče shraniti stvari. Zagotovo boste potrebovali delovno površino za vsakodnevna "dela na sebi", zato se pri izbiri vodite po tej misli.

Moderna stenska ploščica

Varčevanje na pomembnih stvareh

Nekatere predmete, na primer armatura za umivalnik, bomo več let uporabljali večkrat na dan - zato ne varčujte z njimi. Izberite takšne izdelke v specializiranih trgovinah, kjer vam bo izobraženi prodajni svetovalec predlagal pravi izdelek glede na vaše potrebe, in ne v velikih trgovskih centrih, kjer vam nihče ne bo znal pomagati. Dražji izdelek je običajno izdelan iz kakovostnejših materialov, ki so bili preizkušeni in zagotavljajo dolgo življenjsko dobo, nizka cena pa pogosto pomeni enako nizko kakovost proizvodnje.

Moderna talna ploščica

Nizke protizdrsne ploščice

Še ena prednost nakupa v specializiranih trgovinah. Ko vam je všeč nekaj keramičnih ali porcelanskih kopalniških ploščic, vas v velikem trgovskem centru vprašajo, koliko kvadratnih metrov potrebujete. Za razliko od specializirane trgovine, kjer vas bo prodajni svetovalec seznanil s prednostmi želenih ploščic in njihovimi lastnostmi, kot je protizdrsnost - kar je zelo pomembno, zlasti v sobi, kot je kopalnica. Koeficient protizdrsnih ploščic je označen s črko R in številko ter označen na embalaži, višja kot je številka, večji je protizdrs. Za kopalnico je priporočljivo kupiti kopalnice s protizdrsnimi oznakami R9 in višje.


 
Delite ta članek s prijatelj
Ogledani izdelki
Dodatki in vezani izdelki
{{item.FinalPriceToPay_print}}{{unitMeasure(item)}}
Skupaj
{{totalPrice}} DDV je vključen
Dostava na dom {{deliveryPrice}}, prevzem v poslovalnici 0,00 €.
Zaključite nakup Nadaljujte z nakupovanjem
Vsebino košarice pošlji na e-poštni naslov
Zatraži poziv
Pošalji košaricu