Povratak na Fero-term.si

Prijavite se na svoj račun

Prvič? Registrirajte se!

5 načinov kako zmanjšati račune za ogrevanje

5 načinov kako zmanjšati račune za ogrevanje

Ogrevalna sezona je v polnem teku, a vas ob napovedi o skorajšnjem dvigu cen energentov stisne srce? Tukaj je opisano, kako preprečiti, da bi vam računi za ogrevanje povzročili minus v xx korakih

Ogrevanje bivalnega prostora je resna zadeva vsakega gospodinjstva, zato je treba že na začetku izbrati najboljši ogrevalni sistem. In ta sistem mora biti dovolj dober, da bo vaše gospodinjstvo in vas ogreli v hladnih mesecih, in hkrati dovolj učinkovit, da ne boste porabili več denarja za ogrevanje, kot ga potrebujete. Zato morate pri izbiri ogrevalnega sistema razmišljati o varčevanju - to je najboljše zagotovilo za uspeh.

ogrevanje
 
Nič brez svinčnika in kalkulatorja
 
Ko se odločate za način ogrevanja, se lahko držite dveh načel: ali boste način ogrevanja izbrali po svojem občutku ali pa boste vzeli v roke papir in svinčnik ter se malo zabavali z osnovnimi matematičnimi operacijami. Če imate raje matematiko in želite nižje stroške ogrevanja (ali je šlo za novogradnjo ali razmišljate o drugem sistemu ogrevanja), je prvo vprašanje, ki si ga morate zastaviti, "Koliko energije porabim za ogrevanje doma?" Odgovor lahko dobite z ogledom energetske izkaznice - specifična poraba toplote se giblje od ledenih 300 (za "prepih") do impresivno nizkih 15 kWh / m2 (za pasivne hiše). To število pomnožite s številom "kvadratov", ki jih boste ogrevali, in dobili boste letno porabo energije, potrebno za ogrevanje prostora.
 
Ta številka je v veliki meri odvisna od različnih dejavnikov, kot so kakovost toplotne izolacije objekta (streha, tla, stene), število odprtin, kakovost mizarstva, geografska lega ... Ko imate to številko, potrebujete naslednjo številko. Količina energije, proizvedene z zgorevanjem, energija, potrebna za ogrevanje prostora (od tod prva številka). Da dobite, morate poznati energijsko vrednost agregata (recimo kilogram utekočinjenega plina, liter kurilnega olja, kubični meter lesa ...) in okvirno ceno agregata. S temi številkami boste z enostavnimi matematičnimi operacijami enostavno dobili polno ceno ogrevanja.
 
Če želite ogrevalni sistem, ki bo učinkovit in poceni, morate iti skozi tri korake: dobro izolirati stanovanjski objekt (če gradite sami, ali izbrati objekt najboljšega energijskega razreda), izbrati ogrevalni sistem in energijo z najboljše razmerje med ceno in zmogljivostjo.
 
ogrevanje
 
Izolacija ohranja toploto
 
Ko gre za toplotno izolacijo, je to eden najpomembnejših dejavnikov v celotni zgodbi o ogrevanju. Toplotna izolacija objekta je enako pomembna poleti in pozimi – dobra toplotna izolacija pozimi zmanjšuje toplotne izgube, poleti pa preprečuje pregrevanje prostora. Denar, vložen v kakovostno toplotno izolacijo, je najboljši vloženi denar; zahvaljujoč dobri izolaciji boste zaradi nižjih računov za ogrevanje in hlajenje doma prihranili leta.
 
Kakovostna izolacija se začne pri talnih oblogah, zato je priporočilo strokovnjakov, da morajo biti tla, pod katerimi se ne ogreva, debela najmanj 10, tla prostorov, pod katerimi se ogreva, pa 8 centimetrov. Toplotna izolacija sten je naslednji korak: dobro izdelana fasada je najboljše jamstvo za nižje zneske računov za ogrevanje.
 
Število odprtin v stenah (okna in vrata) ter kakovost mizarstva sta nadaljnja dejavnika, ki vplivata na kakovost ogrevanja. Verjemite, običajno obstaja dober razlog, zakaj je eno okno enakih dimenzij včasih bistveno dražje od drugega, enako pa velja za vrata, zunanjost in notranjost. In za konec zgodbe o dobro opravljeni toplotni izolaciji objekta, streha (dobesedno) sedi kot češnja na torti: pri slabo izvedeni izolaciji se lahko skoraj tretjina energije izgubi skozi streho. Če je izolacija strehe opravljena pravilno, se vam bo investicija v izolacijo z nižjimi računi za ogrevanje zelo hitro povrnila.

ogrevanje
 
Pravilno regulirajte sobno temperaturo
 
Če želite, da je vaše gospodinjstvo dobro ogrevano, hkrati pa želite prihraniti pri računih za ogrevanje, mora vaš ogrevalni sistem učinkovito delovati. To na primer pomeni, da je bolje, da vaš kondenzacijski kotel nekaj časa deluje s polno močjo, kot da ga vsake toliko prižgete, da dvignete temperaturo za eno stopinjo. To boste dosegli s pametnim programiranjem sobnega termostata.
 
Pred spanjem bi bilo idealno nastaviti nižjo temperaturo: 16oC je temperatura, pod katero se živo srebro v termometru pozimi v dobro izoliranem domu le redko spusti, kar pomeni, da se bo kotel ponoči redkeje vklopil. . Programirajte sobni termostat, da začne ogrevati vaš dom 30 minut preden se družina zbudi, da vas bodo sobe prijetno toplo sprejele (še posebej pomembna je topla kopalnica). Približno 15 minut pred odhodom v službo naj termostat zmanjša ogrevanje na 16-17 stopinj in ga držite na tej ravni do 30 minut, preden se vrnete z dela. Če imate sistem, ki vključuje sobni termostat in termostatske glave na ločenih radiatorjih, boste še več prihranili z nastavitvijo idealnih temperatur za vsak prostor posebej: nebivalni prostori (hodniki, hodniki) so lahko za nekaj stopinj hladnejši od dnevne oz. kuhinja, kopalnica pa mora biti za 2 do 3 stopinje toplejša od dnevne sobe.

kopalnica
 
Lokacija, lokacija, lokacija
 
Grelna moč radiatorja je pomembna, a če želite v celoti izkoristiti moč radiatorja, morate vedeti, kam ga v prostoru postaviti. Eno glavnih pravil je, da radiator postavite ob stekleno steno ali pod okno, da takoj ogrejete hladen zrak, ki vstopa v prostor. Čeprav je današnje mizarstvo veliko boljše od starega, toplotna izolacija pa na višjem nivoju, se mojstri večinoma še vedno držijo tega pravila postavljanja radiatorjev pod okna in na zunanje stene. Seveda vam nihče ne bo preprečil, da bi radiator postavili kamorkoli želite in kjer vam je najbolj priročno, vendar so mesta pod okni zaradi logične smeri toka hladnega zraka vseeno varna izbira.
 
Če radiator postavite pod okno, ga ne prekrivajte z dolgo zaveso, saj boste tako občutno zmanjšali možnost pretoka ogrevanega zraka in bo tako ogrevanje prostora manj učinkovito (in večja poraba). Iz istega razloga ne postavljajte radiatorjev preblizu pohištva; če radiator ogradite s sedežno garnituro, boste ogrevali sedežno garnituro, ne prostora – česar si, verjamemo, ne želite.

radiatorji
 
Naj radiatorji dihajo s polnimi pljuči
 
Pred začetkom kurilne sezone je običajno odzračevanje radiatorjev, da je proces ogrevanja čim bolj učinkovit. Če tega niste storili, vaši radiatorji pozimi ne bodo delovali s polno močjo. Pojav zraka v radiatorjih zaradi dolgotrajne neuporabe ni redek – prepoznali ga boste po čudnih zvokih, ki prihajajo iz vašega radiatorja ob prvem zagonu, pa tudi po videzu, da je radiator spodaj topel in pri vrh.
 
Za odzračevanje potrebujete odzračevalni ključ, krpo in posodo za vodo. Preden se lotite odzračevanja radiatorja, jih povečajte na maksimum in počakajte pol ure, da se prepričate, da so se vsi zračni mehurčki zbrali v radiatorju. Pod radiator postavite posodo za zbiranje vode, pod njo pa (za vsak slučaj) debelo brisačo ali krpo. S ključem nežno odprite prezračevalni ventil – vroč zrak lahko začne uhajati takoj, ko odvijete polovico navoja. Postopek je končan, ko pride ves zrak ven in voda začne uhajati iz radiatorja; nato zaprite ventil. Vendar bodite previdni: zrak iz radiatorja je lahko vroč, zato pazite, da se ne opečete! Če radiator tudi po prvem odzračevanju ne deluje s polno močjo, ponovite celoten postopek.

ogrevanje
 
Pri ogrevanju so prihranki vedno dobrodošli – varčevati pa je treba pri energiji, ne pa pri kakovosti radiatorjev in delov ogrevalnega sistema. Če potrebujete kaj od naštetega, preverite bogato ponudbo vsega v zvezi z ogrevanjem v spletni trgovini Fero-Term ali v eni izmed naših trgovin!
Delite ta članek s prijatelj
Ogledani izdelki
Dodatki in vezani izdelki
{{item.FinalPriceToPay_print}}{{unitMeasure(item)}}
Skupaj
{{totalPrice}} DDV je vključen
Dostava na dom {{deliveryPrice}}, prevzem v poslovalnici 0,00 €.
Zaključite nakup Nadaljujte z nakupovanjem
Vsebino košarice pošlji na e-poštni naslov
Zatraži poziv
Pošalji košaricu