Povratak na Fero-term.si

Prijavite se na svoj račun

Prvič? Registrirajte se!

5 vrst ogrevanja in kako izbrati idealno

5 vrst ogrevanja in kako izbrati idealno

Hladni zimski dnevi se bližajo, to pa nas opominja, da prihaja čas ogrevanja, ki nam omogoča, da se v svojem domu udobno počutimo vso zimo. Ugotovite, katere vrste ogrevanja so vam na voljo in kako izbrati pravo za svoje potrebe in možnosti


Poleg tega, da želimo, da je naš dom topel, želimo tudi, da ogrevanje ni predrago in da je izbrani sistem ogrevanja energetsko učinkovit.
Če želimo znižati stroške ogrevanja, moramo posebno pozornost nameniti toplotni izolaciji prostora, s pomočjo katere lahko dolgoročno prihranimo veliko denarja. Nekateri pomembnejši elementi izolacije so kakovost tesarstva, strehe in fasade, da bi prostor čim bolj zadrževal toploto.
 
KATERE VRSTE OGREVANJA OBSTAJAJO?
Danes je gospodinjstvu na voljo veliko vrst ogrevanja – od tradicionalnega ogrevanja na trda goriva do solarnih sistemov ogrevanja.

Ogrevanje
 
1) OGREVANJE NA DRVA
Ogrevanje na drva je najstarejši vir toplotne energije, danes pa ekonomsko in okolju najbolj sprejemljiv ogrevalni sistem.
Ogrevanje na drva je zelo pogosta izbira ogrevanja v domovih, kar nam pove, da se na ta način ogreva več kot 30 % gospodinjstev na Hrvaškem.
 
Prednosti ogrevanja na drva so številne, največja prednost pa je cenejše gorivo. Kljub številnim prednostim ogrevanje na drva še vedno ni sprejemljivo za vsako gospodinjstvo. Peč na drva potrebuje dimnik, ki ga je treba redno vzdrževati, potrebno je očistiti kurišče in zagotoviti zadosten dostop svežega zraka.
 
Med najpogostejšimi rešitvami za ogrevanje na drva sta kaminsko ogrevanje in centralno ogrevanje na drva. Če niste prepričani, kateri kamin je idealen za vaše potrebe, preberite naš prejšnji blog o kaminih na drva in si oglejte našo ponudbo kaminov - naše priporočilo je klasičen kamin Terma FT-S na drva 8 kW.
 
Ogrevanje
 
2) OGREVANJE NA ELEKTRIKO
Eden od pogostih načinov ogrevanja, zlasti na območjih, kjer ni na voljo plinskega ali daljinskega ogrevanja, je električno ogrevanje.
Gre za ogrevanje, ki je enostavno za uporabo, vendar je odvisno od sistema lahko drago ali zelo ugodno. Pri izbiri tega načina ogrevanja morate upoštevati velikost prostora, ki ga želite ogrevati, in lokacijo naprave.
Eden od načinov ogrevanja z električno energijo je električni kotel, ki segreva vodo in jo pošilja v radiatorje. Začetna investicija samega kotla je nizka, obratovalni stroški pa sorazmerno visoki, odvisno od velikosti in načina gradnje stanovanjskega objekta, ki ga je treba ogrevati.

Ogrevanje
 
Drugi načini ogrevanja na elektriko so ogrevanje preko klimatskih naprav ali toplotnih črpalk, ki lahko učinkovito in hitro ogrejejo prostor, hkrati pa predstavljajo preprost način ogrevanja.
 
Inverterske naprave so pogosto dražje od klasičnih klimatskih naprav za vklop/izklop, a se izplačajo predvsem, ko gre za več prostora.
Prenosni grelniki so idealni za majhne prostore. Njihova značilnost je hitro ogrevanje prostora in enostavna prenosljivost.
Terma konvektorski grelniki predstavljajo ravno najboljše od tovrstnega ogrevanja – so tanki in modernega dizajna ter izjemno tihi.
Čeprav so prenosni grelniki precej preprosti in trenutno ogrevajo prostor, morate biti z njimi previdni. Zelo nevarno jih je pustiti prižgane, ko ni nikogar v hiši. Poleg tega predstavljajo precej drag vir ogrevanja, če se uporabljajo kot primarni vir ogrevanja.
 
 
3) OGREVANJE NA PLIN ILI OLJE
Plinsko centralno ogrevanje se večinoma uporablja v stavbah in hišah, ki imajo možnost priključitve na cevovod, predvsem zaradi svoje preprostosti, a tudi ekonomsko sprejemljivejšega stroška v primerjavi z električno energijo.
Tovrstno ogrevanje je izvedeno tako, da se voda, ogreta v plinskem kotlu, pošlje v radiatorje oziroma v talno ogrevanje, kjer je učinkovitost kondenzacijskih plinskih kotlov še posebej izrazita.
Kurilno olje kot vrsta toplotne energije je zelo podobno principu plinskega ogrevanja in je cenejši način ogrevanja kot elektrika.
 
Solarni sistemi
 
4) SOLARNI SISTEM OGREVANJA
Solarni sistem ogrevanja lahko kombiniramo s kondenzacijskim kotlom, kotlom na pelete ali s kakšnim drugim virom ogrevanja, s kombinacijo katerih prihranimo tudi do 25 % energije.
Solarne ogrevalne sisteme lahko uporabljamo samostojno, zelo pogosto pa jih kombiniramo tudi s sončnimi kolektorji, ki zagotavljajo znatne prihranke pri pripravi tople vode ali ogrevanju. Tako so za termasifonske solarne pakete Terma značilni:
 
- visoka učinkovitost
- enostavna namestitev
- dolga življenjska doba
- možnost ogrevanja tople vode brez črpalke in regulacije
- zaščita rezervoarja z magnezijevo anodo
- visoka stopnja učinkovitosti kolektorja
 
Solarni sistem ogrevanja je okolju najbolj prijazen način ogrevanja. Čeprav zahteva dokaj visoko začetno naložbo, se na dolgi rok izplača. Solarni sistem ogrevanja je idealen za družinsko hišo, še posebej, če je v njej več družinskih članov.
 
Talno ogrevanje
 
5) TALNO OGREVANJE
Talno ogrevanje obljublja nižje stroške ogrevanja kot klasično centralno ogrevanje, saj zahteva nižjo temperaturo vode, v ospredje pa prihajajo kondenzacijski plinski kotli in toplotne črpalke.
Talno ogrevanje je dokaj udoben način ogrevanja, ki ne dviguje prahu in ne izsuši zraka, porazdelitev toplote pa je enakomerna (kar je izrazito v velikih prostorih). Prav zaradi teh razlogov je bolj zdrav od klasičnega radiatorja. Glavna prednost talnega ogrevanja je njegova možna izvedba v hiši ali stanovanju, pa tudi na zunanjih površinah, kot so terase ali balkoni.
 
 
KAKO IZBRATI VRSTO OGREVANJA?
Univerzalne idealne rešitve za vsak dom ni, saj bi jo v tem primeru uporabljala večina od nas. Nekateri ogrevalni sistemi ponujajo prihranke, drugi pa udobje. Izbira ogrevanja ni lahka odločitev, pri čemer je treba upoštevati možnosti, velikost prostora, število stanovalcev in načrte za prihodnost.
 
Izbira je odvisna od več dejavnikov:
- vsakemu posamezniku in želenemu učinku
- razpoložljivost energije
- pogoje izvajalca ogrevalnega operaterja
 
Prav tako ni enako izbrati vrsto ogrevanja, ne glede na to, ali živite v hiši ali v stanovanju. Medtem ko ste v stanovanju odvisni od celotnega ogrevalnega sistema in lastnika stavbe, je v hiši lažje izbrati vrsto ogrevanja, saj sami odločate o svoji usodi.
 
 
ZAKLJUČEK
Ogrevanje na drva je poceni in ekonomičen način ogrevanja, hkrati pa ponuja vrhunsko zimsko vzdušje. Po drugi strani električno ogrevanje ali plinsko centralno ogrevanje ponuja udobje in enostavnost uporabe.
Solarno ogrevanje še vedno zahteva višje začetne stroške, možna pa je izvedba z drugimi oblikami ogrevanja, pri katerih se prihrani tudi pomemben odstotek energije. Talno ogrevanje še vedno velja za dražjo različico, čeprav je medicinsko in ekonomsko izjemno sprejemljiv način ogrevanja, medtem ko električno ogrevanje kljub enostavni uporabi še vedno zahteva najvišje stroške.
 
Vse vrste ogrevanja imajo določene prednosti in slabosti, zato je treba končno odločitev sprejeti glede na lastne želje in zmožnosti.
Delite ta članek s prijatelj
Ogledani izdelki
Dodatki in vezani izdelki
{{item.FinalPriceToPay_print}}{{unitMeasure(item)}}
Skupaj
{{totalPrice}} DDV je vključen
Dostava na dom {{deliveryPrice}}, prevzem v poslovalnici 0,00 €.
Zaključite nakup Nadaljujte z nakupovanjem
Vsebino košarice pošlji na e-poštni naslov
Zatraži poziv
Pošalji košaricu