Povratak na Fero-term.si

Prijavite se na svoj račun

Prvič? Registrirajte se!

Ali kupujete klimatsko napravo? Bodite pozorni na teh 5 stvari.

Ali kupujete klimatsko napravo? Bodite pozorni na teh 5 stvari.

Nakup klimatske naprave je lahko stresen – obstaja toliko modelov, ki so neizkušenemu očesu videti podobni kot jajce jajcu. Če boste pri izbiri pozorni na teh 5 stvari, boste leta brezskrbno uživali z novo klimatsko napravo.

Na začetku poletja so naši nabiralniki in e-poštni nabiralniki napolnjeni s propagandnim gradivom, ki ponuja elektroniko, ki nam bo pomagala prebroditi poletno vročino. »No, letos bi res lahko kupili novo klimatsko napravo,« si mislite, ko listate po katalogu. »Vendar, katero kupiti? Poglej, všeč mi je ta srebrna … Na tej pa mi je všeč zaslon!«
 
Seveda vam mora biti všeč dizajn klimatske naprave, še posebej pri notranji enoti, vendar to nikakor ne sme biti prvo merilo pri izbiri. Če želite klimatsko napravo, s katero bo vaš bivalni prostor dolga leta udobnejši, morate pri izbiri upoštevati naslednjih 5 stvari …

Klimatska naprava

MOČ HLAJENJA
Razumljivo je, da je moč klimatske naprave prva stvar, ki vam pade v oči pri preučevanju podatkov o napravi. V tem primeru večja moč ne pomeni samodejno, da je ta klimatska naprava boljša možnost za vaš prostor. Takoj boste opazili povezavo med ceno in močjo naprave – močnejša kot je naprava, višja je cena. Pri nakupu klimatske naprave je najpomembnejše razmerje med močjo in učinkovitostjo: če boste kupili klimatsko napravo s premajhno močjo, ne bo mogla učinkovito ohladiti prostora.
 
Pri klimatskih napravah ločimo hladilni in ogrevalni učinek. Hlajenje temelji na temperaturi v prostoru 27 °C in zunanji 35 °C, ogrevanje pa na 21 °C v prostoru in 7 °C zunaj. Oboje je najpogosteje izraženo v kilovatih (kW).
 
Poenostavljeno pravilo, ki se ga lahko držite, je: število kvadratnih metrov prostora, ki ga je treba ohladiti, delite z 10 in dobili boste potrebno moč klimatske naprave v kilovatih. Torej, če imate prostor velikosti 35 kvadratnih metrov, boste morali kupiti klimatsko napravo z močjo 3,5 kW (klimatske naprave te moči so najpogostejša izbira, ko gre za gospodinjstva). Primer takšne naprave je Terma Arbora 12, visoko učinkovit model klimatske naprave s sodobnim minimalističnim dizajnom. Tovrstna klimatska naprava zagotavlja zanesljivo in udobno hlajenje stanovanjskih prostorov površin do 40 m2 – prodajni rezultati kažejo, da je ravno to kvadratura, na katero »cilja« večina kupcev.
 
Toda kvadratura prostora ni edina stvar, na katero je treba biti pozoren. Če ima prostor, ki ga želite ohladiti, veliko steklenih sten in je obrnjen proti jugu ali je slabše izoliran, boste morda potrebovali napravo z večjo močjo.
 
ENERGIJSKI RAZRED
Klimatske naprave so glede na energijsko učinkovitost razvrščene v sedem razredov (od A +++, najboljšega, do G, najslabšega). Po novih predpisih EU so energijski razredi določeni na naslednji način (EU 626/2011): sezonsko učinkovitost kaže koeficient učinkovitosti naprave SEER in SCOP v hladilni in ogrevalni sezoni, kar bolje ustreza dejanski porabi.
 
SEER (ang. Seasonal Energy Efficiency Ratio) označuje sezonski koeficient učinkovitosti v načinu hlajenja, medtem ko SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) označuje sezonski koeficient učinkovitosti v načinu ogrevanja. Merilne točke v območju hlajenja so pri zunanji temperaturi 20, 25, 30 in 35 °C, za vso Evropo pa so kot referenca vzeti podatki za Strasbourg. Za način ogrevanja ni enotnega območja za celotno Evropo, ampak so območja razdeljena na tri klimatske cone, proizvajalec pa samostojno izbere temperaturno točko med –10 °C in 2 °C, pri čemer se za 100-% obremenitve ogrevanja dobijo različne vrednosti.
 
Zato poiščite klimatsko napravo, ki bo ustrezala najvišjim standardom, kot je model Terme Arbora 18. Zahvaljujoč napredni variabilni inverterski tehnologiji delovanja kompresorja in hladilnemu sredstvu R-32 se ta klimatska naprava uvršča v vrh ponudbe z zavidljivimi vrednostmi SEER A ++ in SCOP A +.

Klimatska naprava

NADZOR NAPRAVE PREK WI-FI
Notranja enota klimatske naprave je običajno nameščena na takšnem mestu, da nam ne omogoča enostavnega dostopa do naprave. Zato smo do nedavnega klimatsko napravo upravljali s preprostim infrardečim daljinskim upravljalnikom. Vendar pa je 21. stoletje prineslo nove zahteve kupcev, ki jim ni dovolj, da šele ob prihodu v hišo ali stanovanje vklopijo klimatsko napravo in čakajo, da naprava doseže idealno temperaturo. Prej ste lahko vnaprej programirali klimatsko napravo tako, da vas je pričakal ohlajen prostor, vendar marsikoga že sama beseda »programiranje« spominja na nekaj težkega in zapletenega …
 
Proizvajalci so zato poenostavili celoten postopek – v novejše modele klimatskih naprav vgrajujejo brezžične (Wi-Fi) module, ki s povezovanjem na domače brezžično omrežje (usmerjevalnik Wi-Fi) uporabnikom pametnih telefonov ali računalnikov omogočajo, da prek aplikacije upravljajo delovanje svoje klimatske naprave iz oddaljene lokacije. Sodobne klimatske naprave iz serije Terma Arbora imajo denimo USB modul za upravljanje Wi-Fi prek mobilne aplikacije AC Freedom, ki ga uporabnik po želji vklopi pod sprednjo masko pod pokrovom zaslona. (Seveda je za povezavo USB Wi-Fi modula z mobilno aplikacijo v bivalnem prostoru treba imeti aktivno brezžično internetno omrežje). Tako lahko pred odhodom iz službe prek aplikacije vklopite klimatsko napravo v svojem domu, da vas bo po napornem delovnem dnevu prostor pričakal prijetno ohlajen.
 
SPOZNAJTE INVERTERSKO TEHNOLOGIJO
Gre za napredno tehnologijo krmiljenja motorja oziroma hladilnega kompresorja, ki se nahaja v zunanji enoti klimatske naprave. Elektronika in frekvenčna regulacija obremenitve, odvisno od razlike v temperaturnih vrednostih, omogočata nadzor hitrosti delovanja motorja, tj. kompresorja. Ko vklopite klimatsko napravo, kompresor deluje z močjo tudi do 130 %, da čim hitreje ohladi prostor, ko pa se bliža želeni temperaturi, moč pada. Zahvaljujoč inverterski tehnologiji kompresor nato vzdržuje doseženo temperaturo in tu se dosežejo največji prihranki energije.
 
Kot primer kakovostne inverterske klimatske naprave lahko omenimo Terma Arbora 24, najmočnejši model iz Termine serije naprav Arbora.
 
DOSTOPNOST SERVISA IN PODPORA
Na koncu – vendar nič manj pomembno – je treba opozoriti na podporo, do katere ste upravičeni po nakupu nove klimatske naprave. Pomembno je, da izberete podjetje, ki vam bo zagotovilo kakovostno servisno mrežo in ki bo na kupljeno napravo zagotovilo tudi večletno garancijo. Ne smete namreč pozabiti na dejstvo, da mora vsaka klimatska naprava opraviti redni letni servis, ki naj ga opravi strokovnjak. Po opravljenem rednem servisu morate v garancijsko knjižico dobiti žig, na podlagi katerega ste upravičeni do dogovorjene garancije. Z rednim vzdrževanjem boste omogočili, da vam bo vaša klimatska naprava zvesto služila leta in udobno hladila (in po potrebi tudi ogrevala) vaš dom.

Klimatska naprava

Upamo, da smo vam s temi nasveti malo pomagali pri izbiri nove klimatske naprave. V poslovalnicah Fero-Terma in v naši spletni trgovini lahko najdete številne modele klimatskih naprav za vaš dom ter pestro izbiro dodatne in rezervne opreme za klimatske naprave. Želimo vam dolgo toplo poletje, ampak v prijetno ohlajenem prostoru :)
Delite ta članek s prijatelj
Ogledani izdelki
Dodatki in vezani izdelki
{{item.FinalPriceToPay_print}}{{unitMeasure(item)}}
Skupaj
{{totalPrice}} DDV je vključen
Dostava na dom {{deliveryPrice}}, prevzem v poslovalnici 0,00 €.
Zaključite nakup Nadaljujte z nakupovanjem
Vsebino košarice pošlji na e-poštni naslov
Zatraži poziv
Pošalji košaricu