Povratak na Fero-term.si

Prijavite se na svoj račun

Prvič? Registrirajte se!

Dosje bideja: Življenje brez toaletnega papirja

Dosje bideja: Življenje brez toaletnega papirja

Če razmišljate o namestitvi bideja v svojo kopalnico, je tukaj nekaj močnih zdravstvenih, okoljskih in finančnih razlogov za to

Predstavljajte si prizor: zvečer vstopite v kopalnico in vse, kar želite storiti, je, da iz telesa sperete ostanke težkega dneva. Slečeš se, stojiš pod tušem in – začneš brisati telo s kosi toaletnega papirja.
 
?!
 
Točno tako. Nihče tega ne počne.
 
Priti pod tuš in sprati vso umazanijo s telesa, opazovati, kako nakopičen stres odhaja v odtok, je najboljša možna dnevna terapija – tako psihična kot fizična. Voda z naše kože izpere pot in umazanijo veliko bolj temeljito kot papir.
 
In zakaj potem ne bi uporabili - bideja?

Bide
 
V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je ta prostor napihnil nov trend opremljanja kopalnic, ki je v naše domove uvedel bide kot nov kos sanitarne keramike. Kopalnice so bile do takrat razmeroma majhne sobe, pogosto dovolj velike, da so lahko v njih stali umivalnik, stranišče in kad. Z rastjo površine stanovanjskih enot, v katerih so živeli naši sodržavljani, so rasle tudi kopalnice. Vanj smo začeli umeščati grelnike vode in pralne stroje, začeli pa smo jih opremljati tudi s kopalniškim pohištvom. Tako se je na koncu našlo mesto za bide, namenjen umivanju intimnih delov telesa.
 
Prvi zapis o bideju je bil zabeležen leta 1726, prvi primerki bideja pa so se pojavili sredi 17. stoletja v Franciji. Tam so premožnejše družine v svojih domovih uporabljale nekaj podobnega, kot je današnja različica bideja: takrat je bil bide običajno le umivalnik, vtaknjen v posebej izdelan lesen okvir, kot stol. Poleg Francije so takrat bide uporabljali tudi prebivalci južne Evrope, najpogosteje Italije in Portugalske. Planetarno je postala priljubljena šele v drugi polovici 20. stoletja, ko je zašla v kopalnice po vsem svetu.
 
Če se sprašujete, zakaj bi v svojo kopalnico namestili bide, vam bomo navedli nekaj dobrih razlogov zdravstvene, okoljske in finančne narave. Za začetek je uporaba vode namesto toaletnega papirja veliko bolj higienska in zdrava poteza. Če intimno območje umijemo z vodo, namesto da ga obrišemo s papirjem, bomo močno zmanjšali število preostalih bakterij in zmanjšali tveganje za številna problematična stanja, kot je bakterijski prostatitis pri moških (najpogostejši povzročitelj gram-negativnih bakterij iz družine Enterobacteriaceae). Med drugim uporaba bideja bistveno zmanjša tveganje za okužbe sečil pri ženskah – umivanje z vodo je še posebej učinkovito, ko gre za bakterijo E. Coli, povzročiteljico skoraj 90 odstotkov tovrstnih okužb.
 
Poleg tega, da čisti veliko učinkoviteje, je voda na dotik opazno mehkejša od toaletnega papirja in ne draži tega občutljivega predela. Še en dober razlog za umivanje: po umivanju v intimnem predelu ne ostane nobenih neprijetnih vonjav – za razliko od tega, ko se samo obrišemo s toaletnim papirjem.

Bide
 
Poleg zdravja obstajajo številni okoljski in finančni razlogi, zakaj bi morali razmisliti o bideju. Z uporabo zasilnega bideja boste veliko prihranili pri toaletnem papirju – raziskave kažejo, da dnevno porabimo povprečno 57 toaletnih papirjev (!!!), kar je približno 40 zvitkov papirja na leto. Če ste na primer v štiričlanskem gospodinjstvu, vas bo preprosta matematika prepričala, da so letni prihranki precejšnji. (In izognili se boste zalogam papirja, kot je bila na začetku pandemije Covid-19.)
 
Poleg tega, da boste z bidejem rešili svoje gospodinjstvo, boste prihranili tudi nekaj denarja za skupnost. Toaletni papir je namreč največja težava, ko gre za zamašitev odtokov, tako v gospodinjstvih in stavbah kot v velikih mestnih drenažnih sistemih. Za reševanje takšnih težav se letno porabi res veliko denarja - in prepričani smo, da tudi vi ne želite zamašenih odtočnih cevi.
 
Poleg zdravstvenih in gospodarskih koristi uporaba bideja prinaša tudi okoljske koristi. Dnevno namreč posekajo 27.000 dreves za proizvodnjo toaletnega papirja in porabijo 454 ton klora (za beljenje papirja), precejšnje količine pa so tudi vode. Če v kopalnico namestite bide, neposredno varčujete z naravnimi viri in zmanjšate količino kemikalij, ki zastrupljajo naše okolje.
 
Zdaj, ko ste se prepričali o prednostih uporabe bideja, je samo vprašanje, kakšen bide želite videti v svoji kopalnici. Pomembno je izbrati kvaliteten, funkcionalen in oblikovno privlačen bide, kot so modeli iz serije bidejev znamke Concepto. Pri snovanju serije stranišč proizvajalci običajno ponujajo bideje, zato vam ne bo težko najti modela, ki se bo odlično vklopil v vašo vizijo kopalnice. Pri izbiri se morate odločiti, ali želite viseči ali stoječi model bideja. Morda bo vaša izbira kvadratni model, kot je elegantni bide Concepto Diagonal 56, ali pa vas bo pritegnil atraktiven bide Concepto Brilla v industrijskem temnem tonu.

Bide
 
Ko izberete model bideja, je čas za armaturo za bide. Tako kot pri drugih armaturah lahko izberete serijo armatur, ki bo združevala dizajn vseh pip v kopalnici: tisto za umivalnik, bide, tuš in kad. Če izberete barvni model, kot je armatura za bide Voxort Tea Rose Gold, boste dobili tudi zgornji del sifona v isti barvi (v tem primeru rožnato zlato). Če vaša kopalnica na površini ni dovolj velika, je vedno možnost, da ob obstoječo straniščno školjko postavite tuš garnituro za intimno nego, na primer eleganten model Voxort Star.

Bide
 
Svoj novi bide in vso dodatno opremo za bide poiščite v nakupovalnih centrih Fero-Term ali v naši spletni trgovini - že danes. In varuj naravo in zdravje!
Delite ta članek s prijatelj
Ogledani izdelki
Dodatki in vezani izdelki
{{item.FinalPriceToPay_print}}{{unitMeasure(item)}}
Skupaj
{{totalPrice}} DDV je vključen
Dostava na dom {{deliveryPrice}}, prevzem v poslovalnici 0,00 €.
Zaključite nakup Nadaljujte z nakupovanjem
Vsebino košarice pošlji na e-poštni naslov
Zatraži poziv
Pošalji košaricu