Povratak na Fero-term.si

Prijavite se na svoj račun

Prvič? Registrirajte se!

Gretje - ko potrebujete ogrevanje zdaj !

Gretje - ko potrebujete ogrevanje zdaj !

Vedno so tukaj, ko potrebujete ramo za ogrevanje; grelniki so idealna rešitev za ogrevanje manjših ali tistih prostorov, ki jih ne ogrevamo pogosto, za hladnejše dni v prehodnih obdobjih, medtem, ko primarnega ogrevalnega sistema ni treba zagnati.

Grelniki so že vrsto let priljubljena izbira, ker potreba po tako stalno dostopnem grelniku obstaja vedno. So praktični, cenovno dostopni in (najpogosteje) prenosni. Grelci nas velikokrat " rešijo ", še posebej spomladi ali jeseni, ko nas preseneti nekaj hladnih dni kjer še ni čas čas za zagon celotnega ogrevalnega sistema. Ali kadar moramo pozimi opraviti nekaj dela v sobi, ki je običajno ne ogrevamo, kot sta shramba ali garaža. Pogosto jih najdemo tudi v počitniških domovih, kjer ni potrebe po celotnem ogrevanju; na območju z blagim podnebjem jih ljudje uporabljajo kot osnovni grelni element.

Glavna prednost grelnika pred drugimi radiatorji je v tem, da gre običajno za prenosni izdelek, ki ga je v prostoru enostavno premikati glede na potrebe. Z drugimi besedami, ko jo potrebujete – tam je, ko je ne potrebujete – jo pospravite. Niso pa vsi grelniki prenosni; sčasoma so nekatere vrste grelnikov poudarile kandidaturo tudi za prehod na primarne radiatorje.

Moderna kopalnica

Električni grelci

Grelnik z električnim konvektorjem je prvi na lestvici priljubljenosti, ko gre za grelnike. Deluje po principu konvekcije, torej toplotnega toka: zelo preprosto, hladen zrak, ki se naravno dvigne iz tal prostora, vstopi v grelec in se ogreva s prehodom skozi električni grelec, kar povzroči izpust toplega zraka in grelca. Topel zrak je lažji od hladnega in se dviga proti stropu sobe; sčasoma se, ko se ohladi, spusti na tla in celoten postopek se ponovi. Na ta način se prostor enakomerno ogreva.

Pri izbiri električnega ( pa tudi katerega koli drzgega grelnika ) nas mora voditi njegova moč, torej sposobnost ogrevanja prostora določenih dimenzij. Čeprav je ta sposobnost odvisna od številnih dejavnikov ( kakovost izolacije, kvadratura steklenih površin, geografska usmerjenost,...), načeloma 1kW zadostuje za ogrevanje prostora deset kvadratnih metrov, višine stropa do n270 cm. Kar pomeni, da lahko na primer konvektorski grelec Terme Riga z močjo 2 kW zlahka ogreje prostor velikosti 20 m2. Koliko električne energije porabi tak grelec? Izračun je preprost: če ga pustite delovati eno uro, bo ta grelec v tem času porabil 2kWh; pomožite s ceno kWh in dobili boste natančen znesek.

Ena največjih prednosti novejših električnih konvektorjev je njihova zasnova: zasnovani so tako, da se popolnoma prilegajo sodobni notranjosti, ne zajemajo veliko prostora in so tihi pri delovanju. Tipičen primer sodobnega konvektorskega grelnika Terma Odeon, moči 1,5 kW in elegantnega videza. Je kompaktne velikosti, opremljena je z zanesljivim termostatom in zaščito pred pregrevanjem, namestite jo lahko na steno ali preprosto namestite na kolesa.

Prednosti električnih grelcev so številne: prostor hitro ogrevajo, so mobilni, lahko jih pritrdite na steno, so modernega dizajna, tiho delujoče, opremljene z zaščito pred ognjem in vodnimi curki, cenovno sprejemljive,.. V vsakem primeru so odlična izbira, če potrebujete občasen radiator, grelec za počitniško hišo ali živite v blagem podnebju. Račun bo nekoliko višji, vendar veste, da ste toploto dobili v trenutko, ko ste jo želeli.

Keramični grelci

Če ste ljubitelj keramike, vam bo keramični grelec zagotovo padel v oči. To so večinoma manjši prenosni grelci, pri katerih toploto ustvarja keramični grelni element. Dejstvo, da so grelni elementi v grelniku obdani s keramiko, je ta grelec varnejši od ostalih, ker ni nevarnosti isker. Opremljeni so tudi z zaščito pred prevračanjem tako, da ste varni tudi s te strani.

Keramične grelnike lahko z vgrajenim termostatom nastavite na želeno temperaturo, nekateri pa so opremljeni tudi z uro, ki izključi grelec v času, ki ste ga programirali. Idealne so za ogrevanje manjših, dobro izloranih prostorov, lahko pa jih uporabite tudi kot dodaten grelni element.
Dobra stran keramičnih grelcev je možnost njihove uporabe za dva namena: pozimi za pridobivanje toplote in poleti kot ventilatorji za prezračevanje prostora. Proizvajalci takšnih grelnikov tudi trdijo, da bolje vzdržujejo želeno temperaturo, ker se v nasprotju z grelniki v električnih grelnikih, keramični grelniki manj vključujejo in izključujejo, da bi ohranili želeno temperaturo.

Infrardeči grelci

Ko gre z infrardeče grelce, so to zagotovo prve slike, ki mi pridejo na misel, grelci na steni v kopalnici ali grelci na terasah v restavracijah. In ja, prav imate: takšni grelci se še danes pogosto uporabljajo ravno za te namene, v notranjosti in zunanjosti, ki jih je potrebno hitro ogreti. Na primer, kopalniški grelec Rec Trade Infra 18V je zasnovan prav za takšno nalogo: njegovi infrardeči grelci, prostor hitro in učinkovito ogrevajo, primeren pa je za uporabo v kopalnicah, zimskih vrtovih in pokritih terasah. ( Omeniti je treba tudi, da se je ogrevalna zmogljivost tega grelca povečala zaradi prezračevanja v zelo širokem območju ogrevanja ).

Infrardeče grelce boste danes našli v različnih povsem nepričakovanih oblikah: " zakrite " kot slike, ogledala ali čiste plošče, ki so postavljene na steno ali strop. Takšne plošče skoraj 100 odstotkov električne energije pretvorijo v toploto in jo prek IR valov prenesejo. Predmeti teh valov absorbirajo energijo in jo vrnejo v obliki toplote, ki se delno prenese v zrak, delno v predmete, delno pa s pomočjo IR-C toplotnega sevanja nazaj v okolje. V prevodu IR valovi ne ogrevajo zraka – kar je običajno pri klasičnih radiatorji ampak stvari ( tla, stene, pohištva, tekočine in živa bitja ), ki na naraven in zdrav način vračajo toploto v okolje in enakomerno ogrevajo prostor in zrak v njem. Pri tem ne prihaja do vrtenja zraka, kar pomeni manj prahu in alergenov.

Konvektorski grelnik

Oljni grelci

Oljni grelniki ( ali oljni radiatorji, kot jim pravijo ) ne delujejo, kot bi si sprva mislili: ne, takšni grelniki niso napolnjeni z kurilnim oljem 😊...To olje se segreje in toplota se prenese na rebra ( kot pri radiatorjih ), ki toploto prenašajo v prostor.

Zakaj je ta radiator napoljnen z oljem in ne z vodo? Razlog je preprost: toplotno prevodno olje je olje z visoko gostoto, ki hitro prenaša toploto in jo pravilno razporedi po grelcu. Ko izklopite grelec, bo še dolgo oddajal toploto glede na radiator, napoljnen z vodo.

Oljni grelniki so izjemno mobilni, zato bodo všeč vsem, ki pogosto potrebujejo pogostejše premikanje radiatorja. Vaša edina omejitev, kot pri vseh električnih grelcih, je dolžina električnega kabla.

Stenske ploščice
Delite ta članek s prijatelj
Ogledani izdelki
Dodatki in vezani izdelki
{{item.FinalPriceToPay_print}}{{unitMeasure(item)}}
Skupaj
{{totalPrice}} DDV je vključen
Dostava na dom {{deliveryPrice}}, prevzem v poslovalnici 0,00 €.
Zaključite nakup Nadaljujte z nakupovanjem
Vsebino košarice pošlji na e-poštni naslov
Zatraži poziv
Pošalji košaricu