Povratak na Fero-term.si

Prijavite se na svoj račun

Prvič? Registrirajte se!

Kako zamenjati poškodovano ploščico?

Kako zamenjati poškodovano ploščico?

Keramične in porcelanaste ploščice so izjemno trpežne, a ne neuničljive. Ko se to zgodi, vam ni treba poklicati mojstra: dovolj je dobra volja, orodje in navodila, kako zamenjati ploščico

Ne zgodi se pogosto, se pa zgodi: keramične in porcelanaste ploščice so izjemno trpežne, a vse ne prenesejo močnega padca ali v najslabšem primeru potresa. Dobra novica: če sta poškodovani samo ena ali dve ploščici, vam ni treba takoj poklicati serviserja in čakati, da v svojem prenapolnjenem koledarju najde čas za zamenjavo poškodovane ploščice. Če še nikoli niste menjali ploščic, vedite, da potrebujete le dobro voljo, mirno roko in nekaj orodja. In seveda nadomestne plošče. (Zato ste vsa ta leta hranili pol kvadrata ploščic v garaži ali skladišču!)
 
Prvi korak: Varnost na prvem mestu
 
Če niste vajeni podobnega dela, vas vsekakor moramo opozoriti, da poskrbite za zaščito. Delali boste z orodji, kot so kladiva, zagozde in noži za rezanje spojev, zato toplo priporočamo, da nosite zaščitne rokavice. Pri lomljenju in odstranjevanju poškodovane ploščice bi bilo dobro nadeti plastična zaščitna očala – so poceni in vas bodo zaščitila pred koščki ploščic in ostanki starega lepila, ki bodo leteli vsepovsod.
 
Drugi korak: Odstranite fugirno maso
 
Prva stvar, ki jo boste morali narediti, je odstraniti fugirno maso okoli poškodovane ploščice. Čeprav se na prvi pogled ne zdi veliko dela, ga je najbolje opraviti s pomočjo specializiranega rezalnika fug – to je poceni nabava, ki vam bo prišla še kako prav. Fuge okoli poškodovane ploščice je treba očistiti, da preprečite, da bi se ob odstranitvi ploščice poškodovala katera koli ploščica v okolici.
 
Tretji korak: Odlomite poškodovano ploščico
 
Nato boste na poškodovano ploščico položili brisačo ali kaj podobnega in jo večkrat »stisnili« s kladivom. Na ta način boste ploščico razbili na več manjših kosov, ki jih boste lažje odstranili.
 
Četrti korak: Odstranite zlomljeno ploščico
 
Odstranite koščke zlomljene ploščice s kladivom. Ko to storite, temeljito očistite ostanke starega lepila. Bodite čim bolj natančni, saj mora nova ploščica »sedeti« na ravno površino, ne sme biti višja od ostalih. Ko končate z odstranjevanjem starega lepila, vse dobro očistite.
 
Peti korak: Prilepite novo ploščico
 
Z nazobčano gladilko nanesemo plast novega lepila, nadomestno ploščico pritisnemo na mesto in jo s križci ločimo od ostalih ploščic. Poravnamo z vodno tehtnico in pustimo vsaj 24 ur, da se lepilo dobro posuši.
 
Šesti korak: Nanesite fugirno maso
 
Nato z gumijasto gladilko nanesemo fugirno maso, odstranimo odvečno maso, vse skupaj zgladimo in poravnamo. To delo zahteva potrpežljivost in mirno roko, zato si vzemite čas in ne hitite. Ko končate, si še enkrat zadovoljno oglejte svoje ročno delo. Ti si naredil! In še zadnji nasvet: novo nameščene ploščice ne obremenjujte vsaj 24 ur, pustite ji čas, da se veže z domačimi ploščicami. ;)
Delite ta članek s prijatelj
Ogledani izdelki
Dodatki in vezani izdelki
{{item.FinalPriceToPay_print}}{{unitMeasure(item)}}
Skupaj
{{totalPrice}} DDV je vključen
Dostava na dom {{deliveryPrice}}, prevzem v poslovalnici 0,00 €.
Zaključite nakup Nadaljujte z nakupovanjem
Vsebino košarice pošlji na e-poštni naslov
Zatraži poziv
Pošalji košaricu