Povratak na Fero-term.si

Prijavite se na svoj račun

Prvič? Registrirajte se!

Kamin na pelet - kamin za pet!

Kamin na pelet - kamin za pet!

Kamin na pelete je idealna kombinacija tradicije in naprednih tehnologij: medtem ko boste na eni točki pelete v kamin vstavili z lopatico, na drugi boste temperaturo v prostoru uravnavali z daljinskim upravljalnikom
 

Življenjski slog. Te dve besedi pomenijo res veliko. Naše želje, navade, vedenje, naše sanje, naše vizije, nabor vrednot, vse, kar nas določa, se ujema z tema dvema besedama. Nekateri imamo na primer radi izzive, radi so telesno aktivni, nekateri pa raje dvignejo noge na mizico v dnevni sobi in s prsti potegnejo po gumbih na daljinskem upravljalniku.
 
In obstajajo tisti, ki imajo radi zlato sredino, fino ravnovesje med telesno aktivnostjo in sprostitvijo. To je točno tip ljudi, ki se popolnoma prilega njihovemu življenjskemu slogu - kamin na pelete.

Gretje kamini
 
V iskanju idealnega generatorja toplote za vaš dom boste zagotovo dali vse možnosti na papir, vzeli kalkulator in izračunali, kaj se dolgoročno najbolj obrestuje. Seveda boste morali poleg posebnih številk v celoten izračun vključiti tudi svoj lik - ker ni pomembno, koliko ste pripravljeni sodelovati v celotni zgodbi. Za nekatere je pomembno, da so vse sobe zjutraj prijetno tople in jim ni vseeno, koliko to stane. Drugi se bodo raje bolj angažirali: morda zato, da bi prihranili, in morda zato, ker imajo radi jutranjo rutino gašenja, jih ta proces sprosti in jim da občutek, da so se na dan, ko so naredili nekaj dobrega zase in za svojo družino.
 
Plinsko in električno ogrevanje sta najbolj elegantni vrsti ogrevanja - vse kar morate storiti je, da pritisnete stikalo. Po drugi strani pa je ogrevanje na trda goriva veliko zahtevnejše. Ogrevanje lesa na primer vključuje vrsto predhodnih del, od žaganja, cepljenja in zlaganja lesa do zgodnjega vstajanja in kurjenja ognja. Toda pogled na ogenj v kaminu, medtem ko je zunaj hladno, je vreden vsega, kar je bilo pred tem ...

Gretje kamini
 
Če ste ljubitelj pravega ognja, vendar še vedno želite skrbeti za razsvetljavo in čim manj ognja, bi bil lahko kamin na pelete vaša najboljša izbira. Notranji kamini na pelete spadajo v skupino toplozračnih kaminov, delimo pa jih na vgradne in samostoječe; oba sta lahko zračna ali s sprednjim izpuhom. Vgradni kamini na videz spominjajo na klasične, pokriti pa so z zidanimi, knaufskimi in kamnitimi oblogami, odvisno od želja naročnika. Po drugi strani pa prostostoječi notranji kamini na pelete izdelujejo v različnih oblikah: lahko so ravni, zaobljeni, plitki, s kovinsko ali keramično prevleko in različnimi barvami.
 
Načelo delovanja sobnega kamina na pelete je relativno preprosto.
Ogrevan zrak se s pomočjo ventilatorja vpihuje v prostor, kjer je kamin. (Nekateri modeli ponujajo možnost izklopa ventilatorja, da bo kamin čim bolj tih.) Zgorevanje nadzirate z nadzorom hitrosti ventilatorja dimnih plinov - ustvari vakuum v peči in odvaja dimne pline skozi dimni sistem. Dovodni sistem regulira nalaganje peletov v peč; ločimo polž in razdeljevalec v obliki zvezde, ki ju poganja elektromotor. Razpršilnik v obliki zvezde dosega enakomernejšo dobavo peletov, kar je še posebej pomembno za kamine z nizko močjo.

Gretje kamini
 
Vsak kamin je opremljen z varnostnimi elementi, kot so stikalo za tlak dimnih plinov (ki izprazni napravo v primeru zamašenih dimovodnih kanalov), senzor temperature dimnih plinov in zraka v prostoru ter mejni termostat (ki izprazni napravo v primeru plamena) vrnitev v rezervoar za pelete). Obstaja tudi grelec, običajno kovinski ali keramični, ki se uporablja za samodejno vžig peletov v gorilniku. Velikost gorilnikov je odvisna od toplotne moči kamina, pogosto pa so izdelani iz litega železa ali iz pločevine iz nerjavnega jekla.
 
Delovanje kamina na pelete nadzira elektronska krmilna enota, sestavljena iz zaslona in elektronike. Zahvaljujoč zaslonu lahko vklopimo in izklopimo napravo, spremenimo temperaturo, prilagodimo moč delovanja, čas in program za nadzor časa. Na zaslonu je mogoče prebrati opozorila in napake (prazen rezervoar za pelete, potrebno čiščenje, številka napake, ki opozarja na določeno težavo itd.).

Gretje kamini
 
Kako to izgleda v praksi? Vzemimo za primer kamin na pelete Terme Lory, nepremagljivo kombinacijo tradicionalnega in sodobnega, analognega in digitalnega. Na prvi pogled bi lahko ta kamin zlahka zamenjali za oblikovalski izdelek - saj resnično vizualno obogati vsako notranjost, v katero ga postavite. Poleg tega, da je očesu prijeten, je kamin na pelete Terma Lory izjemno učinkovit. Velika površina toplotnega izmenjevalca skupaj z nadzorovanim delovanjem ventilatorja za zgorevalni zrak vodi do nizke porabe peletov in visoke stopnje izrabe energije. Prevedeno v številke je izkoristek tega kamina 90 odstotkov - kar pomeni, da le 10 odstotkov toplote, ki nastane pri zgorevanju, konča v dimniku, preostalih 90 odstotkov pa je uporabnih za ogrevanje doma. Če primerjate to številko z izkoristkom kamina na drva, ki je - v najboljšem primeru - 80 odstotkov, je zaključek samoumeven: Terma Lory učinkoviteje ogreva, kar dolgoročno prinaša resnejše prihranke.
 
Ena od praktičnih prednosti kamina Lory je elektronsko spremljanje vseh naprav, ki skupaj s spremljanjem temperature dimnih plinov zagotavlja optimalno delovanje kamina v vseh fazah delovanja. Poleg tega izmerjeno dodajanje peletov v gorilnik vodi do skoraj popolnega zgorevanja, kar ima za posledico zelo nizke emisije. (Kar zadeva varovanje okolja, je dobro vedeti tudi, da so peleti dejansko ogljično nevtralna goriva - kar pomeni, da je količina ogljika, proizvedenega med zgorevanjem, enaka količini ogljika, ki ga je drevo absorbiralo v svoji življenjski dobi.)
 
V primeru kamina na drva je treba ogenj ves čas vzdrževati, vsake toliko pa je treba dodati nekaj hlodov. Kamini na pelete imajo veliko večjo avtonomijo pri delovanju. Zmogljivost rezervoarja za pelete pri kaminu Terme Lory je 13 kilogramov, kar ob porabi peletov od 0,6 do 2 kg / h prinaša avtonomijo najmanj 12 ur v povprečnih pogojih. Ko so potrebe po toploti nižje, se lahko ta avtonomija znatno podaljša. Na voljo je tudi samodejni nadzor preko časovnega programa in možnost izbire 5 stopenj moči. In sladkor na koncu - za tiste, ki ne vstanejo, da bi uredili svojo moč ogrevanja, obstaja tudi daljinski upravljalnik.
 
Da bi privlačen kamin na pelete Terma Lory ogreval vaš dom čim bolj učinkovito, morate vedeti tudi, kako izbrati kakovostne pelete. Peleti so biogoriva, proizvedena iz stisnjene organske snovi (biomase), najpogosteje iz lesa, hrane ali industrijskih odpadkov, kmetijskih ostankov in energetskih rastlin. Izkušnje so mati znanja, pravi star pregovor; zato boste verjetno morali preizkusiti tudi več blagovnih znamk, preden izberete tisto, ki najbolj ustreza vašim potrebam. Stvar bi bila preprosta, če bi proizvajalci ves čas uporabljali iste surovine, vendar se to v praksi žal ne dogaja prepogosto. Pomembno je vedeti, da proizvajalci pri proizvodnji peletov ne smejo uporabljati dodatkov ali lepil, vendar se to pravilo včasih "zaobide" in proizvajalec z dodatki poskuša doseči boljše rezultate pri stiskanju peletov. Kakorkoli, upoštevajte teh nekaj pravil, da izberete najboljši izdelek.
 
Najprej preverite potrdilo. Peleti, ki imajo na embalaži oznako razreda A1 ali A2, veljajo za resnično kakovost. Nato vzemite pelet v roke. Vonjajte: kakovostni peleti bodo dišali po lesu, ne po "kemiji". Ko potopite roko v vrečo s peleti, lahko na njej ostane nekaj prahu - vendar ne preveč; nizke kakovosti peletov boste že prepoznali po večjem deležu prahu in zdrobljenih peletov v vrečki. Še en praktičen preizkus: če ga poskusite upogniti, se mora pelet zlomiti, ne pa drobiti. Pelete lahko preizkusite tudi v vodi. V kozarec dajte nekaj peletov in opazujte, kako se obnašajo: kakovostni peleti bodo sčasoma potonili na dno in nabrekli, voda pa bo ostala bistra, ne bo postala motna ali spremenila barvo.
 
Delite ta članek s prijatelj
Ogledani izdelki
Dodatki in vezani izdelki
{{item.FinalPriceToPay_print}}{{unitMeasure(item)}}
Skupaj
{{totalPrice}} DDV je vključen
Dostava na dom {{deliveryPrice}}, prevzem v poslovalnici 0,00 €.
Zaključite nakup Nadaljujte z nakupovanjem
Vsebino košarice pošlji na e-poštni naslov
Zatraži poziv
Pošalji košaricu