Povratak na Fero-term.si

Prijavite se na svoj račun

Prvič? Registrirajte se!

Kamini na pelete: Kombinacija tradicije in zaslona na dotik

Kamini na pelete: Kombinacija tradicije in zaslona na dotik

Prasketanje ognja v kaminu sredi dnevne sobe, medtem ko zunaj sneži ali dežuje, je idealna kulisa za kvaliteten počitek in sprostitev. Privoščite si takšen prizor z nakupom atraktivnega kamina na pelete

Toplota, ki izvira iz kamina, je nekaj povsem drugega kot toplota, ki jo dobimo s pritiskom na termostatsko stikalo. Kajti pogled na ogenj, ki veselo prasketa izza kaljenega stekla vašega sobnega kamina, prinaša poseben občutek povezanosti z naravo in osebnega dosežka. Ja, lepo je prižgati in ugasniti ogrevanje z dotikom prsta na ekranu mobilnega telefona, a pripraviti pelet in ga fizično vložiti v kamin, nato pa uživati ​​v zdravem plamenu, je nekaj čisto drugega.

kamin na pelet
 
Kamini na pelete so posrečena kombinacija tradicionalnega in sodobnega, vonja po lesu in zaslona na dotik. Ta vrsta kamina je ustvarjena za vse, ki imate radi pogled na ogenj, a se ne želite obremenjevati s sekanjem in skladiščenjem drv. Za razliko od kamina na drva, kjer lahko uravnavate le dovod zraka, bo kamin na pelete (odvisno od modela) omogočal določanje temperature preko zaslona na dotik, daljinskega upravljalnika ali termostata. Prav tako lahko izbirate med več programi dela, nekatere modele pa boste lahko v celoti upravljali preko pametnega telefona.
 
Prostostoječi sobni kamini na pelete spadajo v skupino toplozračnih kaminov, lahko so kanalski ali s prednjim podpihovanjem. Oblikovno so izjemno privlačni in pogosto postanejo magnet za poglede na notranjost, v kateri se nahajajo. Glavni sestavni deli kamina na pelete so krmilna enota, gorilnik, kurilno telo, ventilator zraka, ventilator dimnih plinov, tlačno stikalo, polžni transporter, zvezdasti dozator, elektromotor, mejni termostat in temperaturna tipala.

kamin na pelet
 
Princip delovanja kamina na pelete
Kako delujejo kamini na pelete? Prostor, kjer je kamin, se ogreva z vpihovanjem segretega zraka s pomočjo zračnega ventilatorja. Če želite tišje delovanje kamina, je pri nekaterih modelih možno izklopiti ventilator. Z nadzorom hitrosti ventilatorja dimnih plinov lahko nadzorujete izgorevanje. Ventilator dimnih plinov namreč ustvarja podtlak v zgorevalni komori in odvaja dimne pline skozi dimovodni sistem.
 
Elektronska krmilna enota, ki je sestavljena iz zaslona in elektronike, upravlja delovanje kamina na pelete. Preko zaslona je možno prižigati in izklapljati napravo, prilagajati temperaturo, prilagajati moč, čas in program za upravljanje časa. Na zaslonu so prikazana tudi opozorila in napake.
 
Vstavljanje peletov v kurišče je regulirano z dovodnim sistemom. Pri dozirnikih so na voljo vijačni in zvezdasti dozirniki, ki jih poganja elektromotor. Enakomernejši dovod peletov dosežemo z zvezdastim dozirnikom, zaradi česar je odlična izbira za kamine z nižjo kurilno močjo. Kamin na pelete je opremljen tudi z varnostnimi elementi: to so tlačno stikalo dimnih plinov (izklopi napravo v primeru zamašitve dimovodnih kanalov), mejni termostat (zaustavi delovanje naprave v primeru povratka plamena). na zalogovnik za pelete) in senzor dimnih plinov ter temperature zraka v prostoru. Poleg ostalega je tu še grelec za vžig (najpogosteje kovinski ali keramični), ki služi za avtomatski vžig peletov v gorilniku. Velikost gorilnika je odvisna od ogrevalne moči kamina; gorilniki so pogosto izdelani iz nerjaveče pločevine ali litega železa.

kamin na pelet
 
Kaj vse je treba zagotoviti pred montažo
Vgradnja kamina v prostor je preprost postopek, pred tem pa morajo biti izpolnjeni določeni pogoji. Najprej je treba določiti najboljšo lego v prostoru, pri tem pa paziti, da je kamin dovolj oddaljen od pohištva, predvsem pa od lahko vnetljivih predmetov (kot so zavese). Tla pod kaminom morajo biti ravna, zaščititi pa jih je treba s primerno podlago – najpogosteje je to podlaga iz jekla ali kaljenega stekla, ki izgleda še posebej privlačno.
 
Samo montažo kamina morajo opraviti usposobljeni strokovnjaki, še posebej, ko gre za priklop kamina na dimovodni sistem. Pogoji za priklop naprave na dimnik so lahko različni, najpomembneje pa je, da se držimo priporočila, da se izogibamo več kot trem spremembam smeri (za prvo šteje tista na samem izhodu iz kamina). Pri spreminjanju smeri je priporočljiva uporaba T-povezav z revizijo. Poudariti je treba tudi, da je obvezna uporaba dimovodnih cevi s tesnili, ki se proizvajajo v dimenzijah premera 80, 100 in 120 mm. Na en dimnik je dovoljeno priključiti le en vir toplote – še posebej bodite pozorni, da sistemi za odvod zraka (kot so nape ali strešni ventilatorji) NE SMEJO biti priključeni na isti dimnik. Celoten dimovodni sistem je treba redno vzdrževati, kar vključuje čiščenje in preverjanje pravilnosti.
 
Dotok svežega zraka v prostor kjer je kamin je prav tako pomemben kot dimovodna naprava, saj je svež zrak pomemben za kakovosten proces izgorevanja. Zato ne bi bilo slabo, če bi dovod zunanjega zraka priključili na sesalno cev – tako se boste izognili vplivu drugih aparatov (nape, ventilatorji) v gospodinjstvu. Če to ni mogoče, bi bilo najbolje narediti odprtino v zunanji steni in vgraditi prezračevalno rešetko, ki je ni mogoče zapreti.

kamin na pelet
 
Kako do najbolj kakovostnih peletov
Preprosto povedano, pelet je biogorivo, izdelano iz stisnjene organske snovi ali biomase. Lahko se proizvaja iz lesa, živilskih in industrijskih odpadkov, kmetijskih ostankov ali energetskih rastlin. Njegova največja prednost je visok izkoristek, kar 90-odstoten – kar pomeni, da gre skozi dimnik le 10 odstotkov proizvedene toplote. (Za razliko od klasičnih gorilnikov na polena, katerih največji izkoristek je 80 odstotkov, pogosto tudi manj). Pelet je ogljično nevtralno gorivo – količina ogljika, ki nastane pri njegovem zgorevanju, je enaka količini ogljika, ki ga drevo absorbira v svoji življenjski dobi. Najbolj znana vrsta peletov je lesni pelet, ki se najpogosteje proizvaja iz hrasta, jelke ali bukve. Končni rezultat stiskanja žagovine teh vrst lesa pod visokim pritiskom so valjaste palice dolžine od 10 do 40 mm in premera od 6 do 8 mm.
 
Z upoštevanjem nekaj preprostih pravil boste našli najboljše pelete za vaš kamin. Najprej je preverjanje certifikata - peleti razreda A1 in A2 zagotavljajo vrhunsko kakovost. Poleg razreda A1 in A2 obstaja še razred B. Razlika med razredoma je v deležu pepela v peletu: delež pepela v razredu A1 je manjši ali enak 0,7 %, v razredu A2 1,2 %. , v razredu B pa 2 %. Poleg pepela se razredi peletov razlikujejo še po krušljivosti, prašnosti, kurilni vrednosti ter vsebnosti žvepla, dušika in klora. Poleg pogleda na certifikat pri izbiri vtaknite roko v vrečko s peleti: ko jo izvlečete, na vaši roki ne sme biti preveč prahu. Poleg tega, ko ga upognete, kakovostnejši pelet poči in se ne kruši. Pelet približajte nosu in ga povonjajte – če diši po lesu in ne po kemičnih sestavinah, je to kvaliteten pelet.
 
Obstaja še en preprost preizkus kakovosti peletov: dajte nekaj peletov v kozarec vode in opazujte, kaj se z njimi zgodi. Če je res kakovosten, bo pelet čez čas potonil na dno in nabreknil. Če ni visoke kakovosti, bo ostal plavajoč, voda pa lahko postane motna.
 
Ko izberete kakovostne pelete, se udobno namestite pred svoj kamin, kot sta atraktivna primerka Terma Vesta ali Terma Lory, in uživajte v zdravi toploti. Ne glede na to, ali iščete svoj popolni kamin na pelete ali morda dodatne ali rezervne dodatke zanj, obiščite enega izmed prodajnih salonov Fero-Term ali našo spletno trgovino in pomagali vam bomo izbrati najbolj uporaben (in najbolj privlačen) izdelek za vas!
Delite ta članek s prijatelj
Ogledani izdelki
Dodatki in vezani izdelki
{{item.FinalPriceToPay_print}}{{unitMeasure(item)}}
Skupaj
{{totalPrice}} DDV je vključen
Dostava na dom {{deliveryPrice}}, prevzem v poslovalnici 0,00 €.
Zaključite nakup Nadaljujte z nakupovanjem
Vsebino košarice pošlji na e-poštni naslov
Zatraži poziv
Pošalji košaricu