Povratak na Fero-term.si

Prijavite se na svoj račun

Prvič? Registrirajte se!

Klima vas hladi in greje

Klima vas hladi in greje

Idealna klimatska naprava hladi, ko je zunaj vroče, in ogreva, ko je zunaj hladno. Spoznajte prednosti sodobne klimatske naprave, kot je model Terma Arbora 18

Večina ljudi začne razmišljati o nakupu hladilne naprave šele, ko v prodajnih katalogih velikih trgovskih verig opazijo slike klimatskih naprav, ki so običajno povezane z velikim napisom »Akcija«.
 
Takrat je običajno prepozno.
 
Namreč, »klime v akciji« se začnejo pojavljati, ko je zunaj že vroče, potem pa vsi hitijo kupovati in nameščati nove klimatske naprave ali se spomnijo, da bi morali servisirati svojo staro napravo. Povpraševanje po mojstrih za klimo hitro narašča, čakalne vrste pa so vse daljše.
 
Pametnejši med nami ne pričakujejo takšnega izida.
 
Dobro načrtujejo in iščejo mojstra, ko je povpraševanje po njegovih storitvah razmeroma majhno – v začetku leta ali zgodaj spomladi. Ko je zunaj še hladno. Ko še nihče drug ne razmišlja o klimatski napravi.
 
Ko torej namestite svojo novo klimatsko napravo, lahko takoj preverite, kako – se ogreva!

Moč klimatske naprave
 
Zahvaljujoč naprednim tehnologijam nove generacije klimatskih naprav učinkovito hladijo, po potrebi pa tudi ogrevajo prostor. Zato pri klimatskih napravah ločimo zmogljivost hlajenja in ogrevanja. Hlajenje temelji na sobni temperaturi 27 °C in na prostem 35 °C, ogrevanje pa pri 21 °C v zaprtih prostorih in 7 °C zunaj. Oboje je najpogosteje izraženo v kilovatih (kW).
 
Prvo pravilo, ki ga je treba upoštevati, je preprosto: število kvadratnih metrov prostora za hlajenje delite z 10 in dobili boste zahtevano moč klimatske naprave v kilovatih. Torej, če imate prostor 35 kvadratnih metrov, boste morali dobiti klimatsko napravo 3,5 kW (klimatske naprave te moči so najpogostejša izbira, ko gre za gospodinjstva).
Kvadratura prostora ni edina stvar, na katero je treba biti pozoren. Če ima prostor za hlajenje veliko steklenih sten, če je prostor obrnjen proti jugu, če je prostor slabše izoliran ali živite v toplejših krajih, boste verjetno potrebovali napravo večje moči. V praksi, če živite na jadranski obali, je za hlajenje približno dvajset kvadratnih metrov velikega prostora priporočljiva močnejša naprava, do 3,5 kW.
 
Če pa živite v hladnejšem območju ali želite klimatsko napravo uporabiti za ogrevanje prostorov, to vpliva tudi na izbiro ustrezne klimatske naprave – spet v tem primeru potrebujete zmogljivejšo napravo.
 
Energetska klasa
 
Klimatske naprave so glede na energijsko učinkovitost razvrščene v sedem razredov (od A +++, najboljše, do G, najslabše). Po novih predpisih EU so energijski razredi določeni na naslednji način (EU 626/2011): sezonska učinkovitost kaže koeficient izkoristka naprav SEER in SCOP v hladilni in ogrevalni sezoni, ki bolje ustreza dejanski porabi.
 
SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) označuje sezonski koeficient učinkovitosti v načinu hlajenja, medtem ko SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) označuje sezonski koeficient učinkovitosti v načinu ogrevanja. Merilne točke v hladilnem prostoru so pri zunanji temperaturi 20°, 25°, 30° in 35°C, za vso Evropo pa veljajo podatki za Strasbourg.
 
Za ogrevalni režim ni enotnega območja za celotno Evropo, ampak so cone razdeljene na tri klimatske cone, proizvajalec pa samostojno izbere temperaturno točko med -10 ° C in 2 ° C, z različnimi vrednostmi za 100 % ogrevalne obremenitve.
Nova energijska oznaka prikazuje tudi glasnost zvočne moči – navedene so velikosti zvočne moči za notranjo in zunanjo enoto.
 
Idealna naprava za gospodinjstvo - Terma Arbora 18
 
Sodobna klimatska naprava Terma Arbora 18 je visoko učinkovit klimatski model, ki uporablja novo okolju prijazno hladilno sredstvo R-32. Zahvaljujoč napredni variabilni inverterski tehnologiji kompresorja in hladilnemu sredstvu R-32 se Terma Arbora 18 uvršča na vrh lestvice z uglednimi vrednostmi SEER A ++ in SCOP A +.
 
Zasnova naprave je minimalistična, zato se bo idealno vklopila v večino sodobnih notranjosti. Ta klimatska naprava zagotavlja učinkovito in udobno hlajenje stanovanjskih površin do 50 m2, v stanovanjskih naseljih z odličnimi izolacijskimi lastnostmi pa lahko s to močjo udobno ohladi tudi nekoliko večjo površino. Grelna moč tega modela klimatskih naprav Terma Arbora 18 je 5,4 kW, kar zadostuje za učinkovito ogrevanje manjših bivalnih prostorov v prehodnih obdobjih v celinskih predelih države.
 
Notranji enoti je priložen USB modul za nadzor Wi-Fi prek mobilne aplikacije AC Freedom, ki ga uporabnik po želji lahko priklopi pod sprednji pokrov pod pokrovom zaslona. Za povezavo USB Wi-Fi modula z mobilno aplikacijo morate imeti v bivalnem prostoru aktivno brezžično internetno omrežje.
 
Terma Arbora 18 omogoča nastavitev temperaturnega območja med 16 in 32 °C, z možnostjo izbire različnih konstantnih hitrosti ventilatorja. Filtracija zraka se izvaja preko finega mehanskega filtra, ki absorbira vse več nečistoč, prahu in delcev iz zraka v prostoru in tako zagotavlja prijetno klimatiziran prostor. Poleg naštetega ima Terma Arbora 18 vgrajen tudi samodiagnostični sistem, ki uporabnika opozori na morebitne nepravilnosti in – kar je izjemno praktično – pokaže vzroke za morebitne okvare. Naprava poleg hlajenja in ogrevanja ponuja tudi možnost prezračevanja in razvlaževanja prostora, na voljo pa je tudi samodejni način delovanja, ki na podlagi spremljanja nastavljene in trenutne temperature zraka v prostoru samostojno določi hitrost odvoda.
 
Kam namestiti notranjo enoto?
 
Učinkovitost hlajenja in ogrevanja prostorov ter višina vašega računa za elektriko je odvisna od pravilne postavitve notranje enote vaše nove klimatske naprave Terma Arbora 18 – s pravilnim pozicioniranjem boste dosegli večjo učinkovitost in s tem prihranili pri porabi. . Ko govorimo o najpogostejšem scenariju, pri katerem glavno vlogo igra notranja (stenska) enota mono split sistema, pomeni, da bi bilo idealno napravo postaviti tako, da piha proti daljši strani sobe, vzporedna s steno). Poleg tega je treba paziti, da naprava ne piha po ljudeh v hlajenem prostoru.
 
Namestitev zunanje enote

 
Pri vgradnji zunanje enote je osnovno pravilo, da jo postavite v zračen prostor, najbolje v senco, na razdalji od 3 do 5 metrov od notranje enote. Če boste klimatsko napravo pogosto uporabljali za ogrevanje, postavite zunanjo enoto tako, da veter ne piha neposredno v ventilator, saj to zmanjša učinkovitost.
Zunanjo enoto je treba nastaviti tako, da bo lahko »prosto dihala«, da pred njo ni ovir (sten, predelnih sten) – tako bo vaša klimatska naprava delovala »s polnimi pljuči«.
 
Kaj je inverterska tehnologija?
 
Terma Arbora 18 je inverterska klimatska naprava. Gre za napredno tehnologijo krmiljenja motorja, torej za hladilni kompresor, ki se nahaja v zunanji enoti klimatske naprave. Elektronika in frekvenčna regulacija obremenitve, odvisno od razlike temperaturnih vrednosti, omogoča nadzor hitrosti motorja, torej kompresorja. Ko vklopite klimatsko napravo, kompresor deluje do 130 % moči, da čim prej ohladi prostor, ko se ta približa želeni temperaturi, pa se moč zmanjša. Zahvaljujoč inverterski tehnologiji kompresor nato vzdržuje doseženo temperaturo in tu so doseženi največji prihranki energije v primerjavi s klasičnimi (fix-speed) klimatskimi napravami.
 
Ta model klimatskih naprav Terma Arbora 18 je moči 5 kW, v poslovalnicah Fero-Term in v naši spletni trgovini pa prihajata modela 3,5 in 7 kW. Poleg teh so na voljo še drugi modeli klimatskih naprav ter pestra izbira dodatne in rezervne opreme za klimatske naprave. Ker je toplo vzdušje družine ali druženja s prijatelji najbolje doživeti v prijetno ohlajenem prostoru, kajne?
Delite ta članek s prijatelj
Ogledani izdelki
Dodatki in vezani izdelki
{{item.FinalPriceToPay_print}}{{unitMeasure(item)}}
Skupaj
{{totalPrice}} DDV je vključen
Dostava na dom {{deliveryPrice}}, prevzem v poslovalnici 0,00 €.
Zaključite nakup Nadaljujte z nakupovanjem
Vsebino košarice pošlji na e-poštni naslov
Zatraži poziv
Pošalji košaricu