Povratak na Fero-term.si

Prijavite se na svoj račun

Prvič? Registrirajte se!

Kopalniški radiatorji

Kopalniški radiatorji

Ko gre za kopalniške radiatorje – zime ni! Odkrijte vse, kar morate vedeti o teh radiatorjih in izberite radiator, ki bo udobno ogreval vašo kopalnico.

Če bi morali izbrati eno sobo v domu, v kateri želite, da je skozi vso zimo enako toplo, bi verjetno izbrali – kopalnico. Ker v vseh drugih prostorih lažje prenesemo kakšno stopinjo hladnejšega zraka, v kopalnici pa smo ( med kopanjem ali prhanjem ) v " oblačilih ", v katerih smo se rodili, zato želimo da je v tej sobi toplo in udobno. Raziskave kažejo, da so hodniki in spalnice območja, ki v zimskih mesecih potrebujejo najmanj ogrevanja ( povprečna temperatura v teh prostorih je približno 18 °C ) medtem, ko je povprečna temperatura v kopalnici med bivanjem v njej približno 24 °C.

Torej, lahko se strinjamo, da vsi želimo ostati v topli kopalnici – vse, kar moramo storiti je, da izberemo pravi radiator. Na vprašanje " Kako izbrati radiator za kopalnico " je enostavno odgovoriti – določite proračun in izberete tistega, ki vam je vizualno najbolj všeč. Po drugi strani pa je odgovor na vprašanje "Kako izbrati ODGOVARJAJOČ radiator za kopalnico" nekoliko zapleten. Tukaj je nekaj dejavnikoh na katere morate biti pozorni pri izbiri.

Kopalniški radijatorji, kopalniške omarice, moderni nadputni umivalniki

OGREVALNA MOČ

Kopalniški radiator mora biti oku všeč – zavedati pa se morate, da je vizualna izkušnja pri izbiri pravega kopalniškega radiatorja šele na drugem mestu, za OGREVALNO MOČJO. Pred nakupom morate vedeti količino toplote, ki jo mora radiator prenesti v prostor, ki se ogreva. Moč radiatorja je izražena v vatih (W) in navedena na deklaraciji ; pri nas co noči prikazane v načinu EN 442 - 75°C/65°C.

Kako izračunati moč radiatorja v vatih, kar bo zagotovilo, da imate kopalnico 2,3 metra široko, 3 metre dolgo in 2,5 matra visoko. Formula za izračun moči v vatih potrebnih za ogrevanje prostora je zelo preprosta : ( širinasobe x dolžina sobe x višina sobe ) x 70 = moč v vatih, potrebna za ogrevanje vaše kopalnice. Torej, če imate kopalnico teh dimenzij, boste morali imeti moč radiatorja približno 1,2 kW. Število 70 v enačbi predstavlja povprečno toplotno učinkovitost po kvadratu [W/m3]; odvisno od geografske lege in značilnosti objekta se ta vrednost običajno giblje med 60 in 80 [W/m3].

Pri sistemu centralnega ogrevanja je ključnega pomena temperaturni režim pretočnega/povratnega medija in primerjava z dejansko močjo kopalniške lestvice: radiator 600x1800 mm ima na primer drugačno ogrevalno moč, če je povezan z visokotemperaturnim sistemom (kotli na kruta goriva, električni kotli ali podobno) ali v način ogrevanja z nizko temperaturo (recimo toplotna črpalka, ker je njegov največji pretok ogrevalnega medija približno 55°C).

Moderni kopalniški radijatorji

KAJ V BISTVU JE RADIATOR ZA KOPALNICO?

Dobro bi bilo opredeliti, o čem govorimo, ko govorimo o kopalniških radiatorjih. Torej, kopalniški radiator je radiator, ki je videti kot lestev in je lahko z vgrajenim električnim grelcem ali radiatorjem, ki se priključi na centralno ogrevanje. To so cevni radiatorji, ki jih zaradi svoje oblike v trgovinah pogosto imenujejo "lestve" ali grelniki brisač. Nekateri, manj zmogljivi primerki so sicer namenjeni ogrevanju brisač, a velik del kopalniških radiatorjev je dovolj močan, da je edini grelni element v kopalnici. Če res želite samo grelec za brisače, bi se modeli. Kot sta Terma Calorea 860/530 ali Terma Calorea 1240/530, dobro prilegali vaši kopalnici.

Moderni kopalniški radijatorji

Da ne bi prihajalo do zmede: v kopalnico seveda lahko namestite klasične radiatorje za centralno ogrevanje, ploščo, aluminij, tako, da lahko kopalniški radiator služi tudi kot dodaten grelec za hladnejše ali toplejše mesece, ko se pojavi potreba. Vse pogostejše so kombinacije različnih vrst ogrevanja v kopalnicah: talno grteje lahkjo na primer uporabite v kombinaciji s kopalniškim radiatorjem ali po drugi strani kopalniški radiator v kombinaciji z radiatorjem na centralno ogrevanje; kombinacije je veliko.

ELEKTRIČNI KOPALNIŠKI RADIATORJI

Sodobni električni radiatorji se lahko uporabljajo kot osnovni radiatorji ali kot dodatni radiator, kadar osnovni ogrevalni sistem ni vklopljen. Za razliko od električnih grelnikov, ki so jih v preteklosti uporabljali v kopalnicah (najpogosteje grelniki nad vrati kopalnice) sodobne električne radiatorje odlikuje nizka poraba energije, termostat, več delovnih programov, številne funkcije, ki jih je mogoče individualno prilagoditi, zaščita IP24 pred vodnimi brizgami in številne druge napredne funkcije. Električna radiatorja TermaBad R01 600X1200 in TermaStar 508x1250 sta dobra primera sodobnih električnih kopalniških radiatorjev.​

Moderna kopalnica in tuš kad

Električno ogrevanje ni na vrhu seznama najbolj zaželenih, ko gre za ceno energije, imajo pa električni radiatorji število drugih prednosti. Za začetek morate vedeti, da so električni radiatorji novejše generacije zelo energetsko učinkoviti, kar vam bo konec meseca zmanjšalo račun za elektriko. Poleg tega gre za majhno investicijo, namestitev pa je sorazmerno preprosta – ko ga enrat kupite, vam lahko električni radiator še isti dan ogreje vašo vkopalnico.

Zahvaljujoč veliki površini grelnika, električni radiatorji izjemno hitro ogrevajo zrak v prostoru, kar je zagotovo velika prednost. Najpogosteje so narejene iz jekla, ki zelo dobro zadržujejo toploto. Jekleni radiatorji so dolgotrajni – kar pomeni, da jih boste lahko v prihodnjih letih uporabljali z lahkoto, brez strahu pred obrabe materiala. Med delovanjem ne oddajajo nobenih škodljivih snovi, kar jim daje epiteto okolju prijaznih radiatorjev.

Črna moderna kopalnica in ploščice

KOPALNIŠKI RADIATORJI ZA CENTRALNO OGREVANJE

Centralno ogrevanje je najbolj razširjen ogrevalni sistem, ko gre za gospodinjstva. Najpogostejša izbira v takšnih sistemih so radiatorji. Prostor ogrevajo po principu konvekcijske toplote: zrak, ki teče ob njih, se dviga navzgor, hladnejši zrak pa se s pretokom vzdolž radiatorja spušča in segreva ter tako ogreva prostor s krožnim postopkom kroženja zraka.

V koapalnicah so vgrajeni vsi tipi radiatorjev: klasični, ploščni, aluminijasti in cevasti radiatorji. Ploščasti klasični radijatorji so zaradi svoje sprecifične konstrukcije manj globoke kot rebraste zato se v prostor lahko prilegajo veliko bolj diskretno, imajo ugodno razmerje med ceno in kakovostjo, so dolgotrajnejši in lažje se čistijo kot rebrasti. Aluminijasti radiatorji so sestavljeni iz izdelkov, povezanih v celoto; število enot je odvisno od velikosti prostora za ogrevanje. So dolgotrajni, njihov edini minus pa je bolj zapleteno čiščenje.

Cevni radiatorji so najpogostejši tip radiatorja, ki je nameščen v kopalnici _ pravzaprav tako je pogost, da jih najpogosteje imenujemo kopalniški radiatorji. Strukturno so sestavljeni iz medsebojno povezanih cevi, ki jih je mogoče postaviti vodoravno ali (pogosteje) navpično; v slednjem primeru jih  pogosto imenujemo "lestve". Že sama oblika takšnih radiatorjev, postavljenih navpično, je poleg ogrevanja v ospredje "potisnila" še en namen: brisače je na njih mogoče zelo učinkovito sušiti in ogrevati, pogosto pa jih uporabljajo za sušenje manjših kosov perila. (Opomba: če radiator "okrasite" s perilom, bo to povečalo čas, potreben za ogrevanje kopalniškega prostora.)

Moderna kopalnica

Cevni kopalniški radiatorji so na voljo v različnih dimenzijah, zato jih je enostavno vgraditi v katero koli kopalnico, tako po širini kot po dolžini. Poleg različnih dimenzij lahko izberete tudi barvo: poleg tradicionalnih belih boste v ponudbi Fero-Term našli tudi (v zadnjem času še posebej priljubljeni) cevne radiatorje v črni barvi, kot je model TermaBad R011200/600 Black. Obstajajo tudi kromirani cevni radiatorji, ki prav tako izgledajo privlačno v vsaki kopalnici.

Poleg velikosti in barve lahko izberete tudi obliko radiatorja. Cevi se samo razlikujejo po tem, ali so ravne ali zaobljene, lahko pa izberete tudi cevni radiator, ki je gledan iz profila ravno ali zaokrožen (na primer TermaBad R03 1200/600 ali TermaBad R27 600X1750). Takšen zaobljen radiator je bolj praktičen, če potrebujete "centimeter več" med cevjo radiatorja in steno. Cevni kopalniški radiatorji so običajno izdelani iz jekla, ki dolgo časa zadržuje toploto in zagotavlja dolgo življensko dobo samega radiatorja.
 
Delite ta članek s prijatelj
Ogledani izdelki
Dodatki in vezani izdelki
{{item.FinalPriceToPay_print}}{{unitMeasure(item)}}
Skupaj
{{totalPrice}} DDV je vključen
Dostava na dom {{deliveryPrice}}, prevzem v poslovalnici 0,00 €.
Zaključite nakup Nadaljujte z nakupovanjem
Vsebino košarice pošlji na e-poštni naslov
Zatraži poziv
Pošalji košaricu