Povratak na Fero-term.si

Prijavite se na svoj račun

Prvič? Registrirajte se!

Kuhinja odprtega tipa - sodobna alternativa klasiči kuhinji

Kuhinja odprtega tipa - sodobna alternativa klasiči kuhinji

Sodobne dizajnerske rešitve odpirajo notranjost naših domov, zaradi česar je naš življenjski prostor bolj udoben in funkcionalen. Vse se spreminja, tudi kuhinja, kakršno smo poznali

Nepremičninski strokovnjaki trdijo, da je stanje kuhinje pogosto ključnega pomena pri prodaji stanovanja ali hiše - če je kuhinja lepo urejena in dobro opremljena, je bolj verjetno, da bo nepremičnina hitreje zamenjala lastnika. Zakaj je tako? Številne študije so pokazale, da je kuhinja kraj, kjer se najpogosteje zbirajo družinski člani: njen glavni namen je priprava hrane, vendar kuhinja pogosto postane središče dogodkov, kraj druženja, ki združuje vso družino. Se vam zdi, da so kulinarične oddaje priljubljene izključno zaradi hrane? Ne - hrana je pomembna "sestavina", vendar je priprava hrane le popestritev prave družinske dinamike, ki se razvija.
 
Kuhinja je bila vedno pravo srce vsakega doma. Tega se zavedajo tudi arhitekti, ki so se odločili - dobesedno - porušiti stene, ki ločujejo kuhinjo od preostalega bivalnega prostora, in jo spremeniti v prostor odprtega tipa. Kuhinja odprtega tipa omogoča neovirano komunikacijo: med pripravo hrane se lahko hkrati pogovarjate z gospodinjstvom ali pazite na malčke, ki se igrajo v dnevni sobi. Z drugimi besedami, oseba, ki pripravlja obroke, ni »obsojena« na izolacijo od preostale družine.

Moderna porcelanska miza in kuhinja
 
Ploščice katere odpirajo prostor

 
Ena največjih prednosti kuhinj odprtega tipa je ravno ta neprekinjena komunikacija in ustvarjanje edinstvenega prostora. Za dodatno vizualno povezavo kuhinje z jedilnico ali dnevno sobo izberite talne ploščice enakega ali podobnega dizajna, ki bodo enako dobro videti v kuhinji in dnevni sobi ali jedilnici. Ko gre za kuhinjo, bodite pozorni na oznako proti zdrsu-ker je verjetnost, da se bo kuhinja zmočila. Izberite ploščice, ki so bolj odporne proti drsenju, oznake proti drsenju R9 in več. Če želite enako vrsto ploščic v kuhinji in jedilnici ali dnevni sobi, hkrati pa želite vsaj simbolično ločiti te prostore, lahko izberete ploščice iste serije, vendar različnih velikosti - kot primer lahko služi ploščice v imitaciji marmorja May Murinni Armani Dove v dimenzijah 60x60 in 60x120 cm.

Moderna kuhinja
 
Popolna kombinacija pomivalnega korita in armature
 
Kuhinja odprtega tipa ima prednosti, pa tudi nekaj slabosti. Glavna pritožba je vonj, ki se razširi pri pripravi hrane, ki pa ni nujno, da je v vseh fazah priprave prijeten (ne pozabite samo prepražiti čebule). Ta problem je mogoče rešiti z učinkovito napo (in časovno določitvijo časa priprave obrokov pred prihodom gostov). Druga pomanjkljivost je dejstvo, da se v kuhinji odprtega tipa pred radovednimi očmi ne da skriti ničesar, umazane posode ne morete pustiti v koritu, za zaprtimi kuhinjskimi vrati. V takšni kuhinji mora biti red - v največjo pomoč pa bo kakovostno pomivalno korito.

Pomivalno korito

 
Preden izberete pomivalno korito, ki ustreza vašim potrebam, je dobro vedeti, kaj vam ponuja. Najbolj očitna razlika je v materialu izdelave, zato lahko izberete korito iz granita ali nerjavečega jekla. Oba materiala imata svoje prednosti in slabosti. Očitna prednost korita iz granita je v tem, da ga je mogoče kupiti v različnih barvah in odtenkih, zato se bo popolnoma prilegal barvni paleti vsake kuhinje. Po drugi strani pa boste nerjavno jeklo našli v restavracijskih kuhinjah, operacijskih sobah in na vseh drugih mestih, kjer trajnost in vzdržljivost nerjavečega jekla pridejo do izraza - kar pomeni, da vam bo pomivalno korito iz nerjavečega jekla dolgo in zvesto služilo v vaši kuhinji.

Inox pomivalno korito
 
Poleg materialov, iz katerih so izdelani, se umivalniki delijo tudi na tiste z enim ali dvema ponoroma. Eno samo korito je najbolj praktično v kuhinjah, kjer je manj kuhanja ali če imate tudi pomivalni stroj, medtem ko kuhinjska delovna plošča, v kateri prevladuje dvojno korito, pošilja močno sporočilo, da se v tej kuhinji resno kuha. Dvojni korito so kot statusni simbol, impresivni in praktični. Namreč, če so jedi v enem koritu, lahko solato opereš v drugem. Ali pa, če imate večje kose posode, lahko z dodatnim pomivalnim koritom operete v miru, ne da bi pri tem »trčili« v druge posode v umivalniku. Poleg števila ponorov lahko izberete tudi korita glede na njihovo obliko: so pravokotni, okrogli in zaobljeni (zaobljena korita imajo okrogle umivalnike in zaobljen odtok).

Pomivalno korito in armatura
 
Rekli smo že, da kuhinja odprtega tipa ne prenaša kopičenja posode v koritu - in dobra kuhinjska armatura vam bo pomagala, da bo pomivanje posode hitrejše in učinkovitejše. Kdor je vsaj enkrat stal pri koritu in po družinskem kosilu ročno opral posodo, ve, da se kuhinjske armature ne kupujejo samo po videzu. Višina armature je eden najpomembnejših predmetov, ker želite enostavno oprati večje kose posode, in če ima armatura tuš - tem bolje! Tuš se enostavno odstrani iz armature in olajša usmerjanje vodnega curka, zaradi česar je pranje večjih kosov posode veliko prijetnejše dejanje. Po drugi strani so armature brez prhe strukturno manj zahtevni, brez nepotrebnih delov, zato so videti bolj harmonično in jih je lažje vzdrževati.
 
Poleg višine bodite pozorni na globino armature, ki je odvisna od razdalje vodnega curka od roba do sredine korita. Bolj praktične so tiste armazure, ki večino korita »pokrijejo« z višino in globino, saj vam bo tako olajšalo rokovanje s posodo pri pranju. Poleg različnih dimenzij lahko kuhinjske armature izberemo tudi glede na barve: čeprav so kromirane armature še vedno najpogostejše, so vse bolj priljubljene armature z belimi ali črnimi detajli.

Moderna porcelanska miza
  
Porcelanska miza kot pika na 'i'
 
Kuhinja odprtega tipa vključuje tudi jedilnico, pa naj bo to kuhinjski otok, bar ali prava miza. In najboljša izbira za odprte kuhinje je - porcelanasta miza! Zakaj? Oblikovno se ta miza po zaslugi porcelanske plošče idealno »nadaljuje« na kuhinjskih ploščicah in tako idealno združuje prostor kuhinje in jedilnice. Ali še bolje, porcelanska namizna plošča lahko sledi zasnovi kuhinjske delovne plošče, ki je vizualno prava poslastica za oči.
 
Porcelanske mize že same po sebi izgledajo kot umetniško delo, so odlična kombinacija vrhunske porcelanske plošče prefinjenega stojala. Poleg razkošnega videza v imitaciji marmorja, mat ali sijajne obdelave je porcelanasta plošča izjemno odporna na udarce, praske in madeže ter jo je enostavno čistiti kot keramične ploščice. Porcelanasta plošča je ena glavnih prednosti teh miz; znano je namreč, da se porcelan od "navadne" keramike razlikuje po deležu sestavin, iz katerih je izdelan, pa tudi po proizvodnem procesu (višja temperatura žganja, višji tlak). Zaradi vsega tega je porcelanasta plošča močnejša in trpežnejša od keramične. Odstotek absorpcije vode je bistveno manjši, zaradi manjšega odstotka absorpcije vode pa so porcelanske plošče veliko bolj odporne proti zmrzovanju in so zato primernejše za vse zunanje prostore. S tem v mislih lahko računate, da vam bo miza leta zvesto služila in videti odlično v vaši kuhinji odprtega tipa.
 
Prednosti kuhinje odprtega tipa
 
1) Ustvarjeno za druženje - odprti prostori povezujejo ljudi, zato oseba, ki pripravlja hrano, ni izključena iz družinskih dejavnosti.
 
2) Oblikovalski edinstven prostor - kuhinja, jedilnica in dnevna soba preprosto z uporabo podobnih elementov postane oblikovalsko zaokrožena notranjost.
 
3) Več zraka in naravne svetlobe - v zaprtih kuhinjah, stenah, ločenih od preostalega doma, pogosto manjka naravne svetlobe
 
Slobosti kuhinje odprtega tipa
 
1) Širjenje "dišave" - ​​Če nimate učinkovite nape, bodo vonjave, ki nastanejo med pripravo hrane, napolnile tudi prostor dnevne sobe.
 
2) Večja potreba po čiščenju - neurejena kuhinja je izpostavljena razgledu, zato umazane posode ne morete skriti tako, da zaprete kuhinjska vrata.
 
3) Manj prostora za shranjevanje - odprte kuhinje običajno vsebujejo manj elementov, zato boste imeli manj prostora za shranjevanje posode.
Delite ta članek s prijatelj
Ogledani izdelki
Dodatki in vezani izdelki
{{item.FinalPriceToPay_print}}{{unitMeasure(item)}}
Skupaj
{{totalPrice}} DDV je vključen
Dostava na dom {{deliveryPrice}}, prevzem v poslovalnici 0,00 €.
Zaključite nakup Nadaljujte z nakupovanjem
Vsebino košarice pošlji na e-poštni naslov
Zatraži poziv
Pošalji košaricu