Povratak na Fero-term.si

Prijavite se na svoj račun

Prvič? Registrirajte se!

Najpogostejše napake pri polaganju ploščic

Najpogostejše napake pri polaganju ploščic

Čeprav od srca priporočamo, da za polaganje ploščic najamete izkušenega keramičarja, vemo, da boste nekateri želeli poskusiti tudi sami. V tem primeru so to najpogostejše napake, ki bi jih lahko storili pri polaganju ploščic - preberite in se jim poskusite izogniti.

STILSKI NADPULTNI UMIVALNIK

Pri prenovi kopalnice ali kuhinje je veliko dela, seznam mojstrov pa je dolg. Od arhitekta, ki mora vse vaše želje dati na papir, do zidarja, vodovodarja, električarja in keramičarja, ki bo papirne želje pretvorite v resničnost. To je čas, organizacijsko in finančno zahteven projekt in včasih se zgodi, da si nekatere stranke želijo vzeti stvari v svoje roke in nekaj dela s seznama opraviti same, na primer polaganje ploščic.
 
Naše priporočilo je, da za polaganje ploščic najamete izkušenega keramičarja. Poleg tega, da je za takšnim mojstrom verjetno na tisoče kvadratnih metrov položenih ploščic, je najbolje seznanjen z vsem, kar lahko gre narobe, in se zna izogniti tem pastem. Keramik, ki ve, kaj počne, zagotavlja, da bodo vaša tla in stene s ploščicami popolnoma ravna in ploščice pravilno položene. Prav tako boste lahko pred polaganjem ploščic prepričani, da je podlaga pravilno pripravljena in da ob odhodu mojstrov ne bo neprijetnih presenečenj.

KOPALNIŠKO OGLEDALO Z OSVETLITVIJO

Ponavljamo: če je le mogoče, prepustite delo polaganja ploščic strokovnjaku, saj bi vas kasneje odpravljanje posledic pristopa »naredi sam« lahko stalo veliko več, kot boste prihranili s polaganjem ploščic sami. Jasno pa nam je, da si nekateri preprosto želite poskusiti s polaganjem ploščic ali pa ste k temu prisiljeni zaradi omejenega proračuna. Če se odločite za to potezo, med "googlanjem", kako položite ploščice, obvezno preberite, katere so najpogostejše napake, ki jih pri postavljanju ploščic delajo.

KOPALNIŠKO OGLEDALO Z OSVETLITVIJO

Slabo in/ali pomankljivo načrtovanje

Pred vsakim posegom v interier je treba vse dobro načrtovati. Ne "držite" stvari v glavi, vse korake položite na papir. Temu pravilu sledi vsak pravi mojster, zato tudi vi, še posebej, če nekaj počnete prvič. Zapišite si vse korake, od nabave ploščic do posamezne faze polaganja; predvideti, kaj bi lahko šlo narobe, in ugotoviti, kaj storiti v tem primeru. Slikovito rečeno, imejte pripravljen odgovor, še preden je vprašanje postavljeno. Če ploščice polagate prvič, se držite podlage, ne poskušajte zapletenih postopkov.

Moderne ploščice

Napačna ocena pri naročanju ploščic

Pri naročanju ploščic se zavedajte, da boste potrebovali vsaj 15 odstotkov več ploščic zaradi rezanja in morebitnih nepredvidenih situacij (na primer nenamerne zlome ali napake pri izračunu potrebnega števila ploščic). Ta "presežek" je še posebej pomemben: proizvodni postopek proizvodnje ploščic je takšne narave, da noben svetovni proizvajalec keramičnih ploščic ne more zagotoviti popolnoma enakih ploščic v več proizvodnih ciklusih. Dejavniki, kot so sestava zmesi, temperatura ali vlaga, niso nikoli 100-odstotno enaki kot v prejšnjem proizvodnem postopku, zato se ploščice iz dveh različnih postopkov lahko razlikujejo po tonu in kalibru. Te razlike ne vplivajo na kakovost, lahko pa vplivajo na vizualne lastnosti ploščic - ne želite dveh različnih tonov na isti steni, kajne?

Po opravljenem delu prihranite odvečne ploščice, da boste imeli nadomestno ploščico, če se katera od nameščenih ploščic zlomi ali poškoduje, ali pa se preprosto odločite za preureditev znotraj prostora in potrebujete še nekaj ploščic, seveda enakih kot že nameščenih.
Pred polaganjem ploščic morate prostor dobro izmeriti - ko vidite, kako ploščice izgledajo poravnane na tleh, se lahko izognete situaciji, da vam ostanejo "ficleki", manjši rezani koščki ploščic.

Talna ploščica

Premalo pripravljena podloga

Prvo pravilo vsakega keramika je: "Nikoli se ne mudi in ne preskakujte korakov". In prvi korak je popolnoma čista, gladka in ravna površina, na katero bodo položene ploščice. Kar pomeni, da morate s podlage odstraniti ostanke starega lepila ali katero koli drugo mešanico. Če so na površini razpoke ali neravnine, morate vse zgladiti z izravnalno maso (nivelirno maso).

Vsa tla in stene morajo biti "v ravnovesju". Po tem je treba vse podlage premazati z ustrezno impregnacijo. Obstajata dve vrsti impregnacije: za vpojne podlage in za nevpojne podlage. Impregnacija za vpojni substrat se nanese, ko ploščice položimo na mavec, glazuro, knauf ... Ta impregnacija poveže droben prah na steno in omogoča, da se lepilo prilepi na steno in ne na prah. Impregnacija za nevpojni substrat se uporablja, če je ploščica prilepljena na ploščico, kar je vse pogosteje pri adaptacijah.
Danes je hidroizolacija tal standardni postopek in se izvaja z namenom, da se zagotovi razlitje vode. Hidroizolacijo dvignemo približno dvajset centimetrov do stene, povezavo med tlemi in steno pa moramo povezati z ustrezno mrežo.

STENSKA PLOŠČICA V IMITACIJI MARMORJA

Izbira napačnega lepila

Pravilna izbira lepila za keramične ploščice je pomemben korak, ki ga ne smete "spregledati". Izbira lepila je odvisna od vrste ploščic in podlage, ni dovolj, da pridete v trgovino in zahtevate lepilo za ploščice. Na trgu obstaja več vrst lepil: obstajajo standardna (navadna), izboljšana in prilagodljiva lepila, obstajajo pa lepila različnih stopenj deformabilnosti, za različne formate ploščic, lepila s podaljšanim časom odprtega polaganja. Ugotovite torej, katera lepilo je za vas najboljši projekt, ker ne sme biti napak - če jih sploh bo, vas bo odstranjevanje že nameščenih ploščic in namestitev novih drago stalo. Po standardu HRN 12004 obstajajo tri vrste lepil za keramične ploščice. Lepila na osnovi cementnih veziv (oznaka C), disperzijska lepila (oznaka D) in lepila na osnovi reakcijskih smol (oznaka R). Vse te vrste so nadalje razdeljene v razrede - razred 1 izpolnjuje vse norme, razred 2 pa vsaj dvakrat presega te norme. Obstajajo tudi druge oznake, na primer E (lepilo s podaljšanim odprtim časom), F (hitrovezoče lepilo) ali T (lepilo z odpornostjo proti drsenju navpično).

VISOKOTLAČNA ARMATURA ZA POMIVALNO KORITO

Ne verjemite vsemu, kar vidite ali preberete

Ko študirate na spletu in na YouTubu, samo zato, ker je nekdo posnel videoposnetek ali prebral kakšen nasvet, ne pomeni samodejno, da je nasvet dober. Vedno poskušajte oceniti, kako zanesljiv in verodostojen je vir. Informacije, objavljene na straneh podjetja, specializiranega za točno tisto, kar iščete, bodo zagotovo zanesljivejše od informacij, ki jih najdete na forumu ali na straneh slavne osebe revija.

Na internetu je mogoče najti vse vrste vsebin, povezanih s polaganjem ploščic, zato ste lahko prepričani, da nekateri podatki s tega kupa zagotovo niso točni. Na primer, en tak »namig« je, da je z dodatnim lepilom na vogalih ploščice ta ploščica bolj trpežna. Kaj je narobe: lepilo je treba nanesti enakomerno in, če je plast lepila na vogalih ploščic debelejša, je verjetnost, da ploščica poči.

Če se že učite, se poskušajte učiti od preverjenih mojstrov, ne avtorjev, ki prepisujejo, tako da bodo po načelu "pokvarjenega telefona" informacije s ponavljanjem popolnoma izkrivljene. Še posebej se izogibajte portalom, kjer besedila na prvi pogled kažejo, da gre le za strojno prevedene različice izvirnika.

STENSKA PLOŠČICA

"Izobraževalno" polaganje ploščic

Pri polaganju ploščic boste potrebovali vso pomoč, oprema za polaganje je izjemnega pomena. Glavna orodja, ki pomagajo pri polaganju talnih ploščic, so izravnalni kabli, križci in položni kabli kateri se uporabljajo za polaganje sten. Ničesar ne počnete "približno", v nasprotnem primeru obstaja velika verjetnost, da boste naredili škodo, ki jo bo moral popraviti strokovnjak in ki vas bo drago stala (finančno).

Pri polaganju je vodna tehtnica vaš "najboljši prijatelj" in najpomembnejši kos orodja. Še bolj napredna različica je laserski nivo - ki ga postavite v sredino sobe, boste dobili natančne horizontale.

Moderna kopalnica

Slabo fugiranje

Ploščice ste zlepili in zdaj vam preostane samo "fugiranje". Imate pravo fugirno maso in ste pripravljeni - kaj lahko gre narobe ?! Pri fugiranju sta pomembni dve stvari - enakomerno porazdelite fugirno maso in to v določenem časovnem obdobju. Obstajata dve vrsti fugirnih mas: cementna in epoksidna. Cement pripravimo tako, da vsebino vrečke zmešamo z vodo in / ali dodatkom, epoksi (uporabljamo ga le profesionalci, ker je izredno zahteven in ne odpušča napak, ampak vrhunske lastnosti) z mešanjem obeh komponent.

Ker amaterjem nikakor ni priporočljivo delati z epoksidnimi fugami, bomo opisali, kako izgleda postopek fugiranja s cementnimi fugami. Ko pripravite fugirno maso, nanesite mešanico na fuge z gumijasto gladilko, tako da je prostor za fuge popolnoma napolnjen. Odvečno maso odstranite tako, da diagonalno potegnete gumijasto gladilko na fuge, medtem ko je mešanica še sveža.

Ko zmes izgubi svojo plastičnost in se matira, odvečno maso obrišite z vlažno gobo z diagonalnim vlečenjem. Pomembno je, da je goba vedno čista, zato je priporočljivo uporabiti dve skledi za izpiranje: eno za odstranjevanje odvečne mase z gobice in drugo za fino izpiranje. Končajte z abrazivnim filcem. A pozor: če začnete s čiščenjem prezgodaj, medtem ko je mešanica še sveža, se lahko zgodi, da nehote odstranite del mase s sklepa ali da sklep spremeni barvo.

Stenska ploščica

Če odvečne fuge ne odstranimo

To je najpogostejša napaka. V prizadevanju, da bi fugirno maso čim hitreje razporedili po celotnih tleh ali steni, ljubiteljski obrtniki pozabijo odstraniti odvečno fugirno maso, ki se nato strdi. Pozneje odvečne fugirne mase ni tako težko odstraniti, zagotovo pa je težje, kot če bi to storili, ko se je fuga šele začela strjevati. Pri epoksidni fugirni masi je naknadno odstranjevanje presežkov izredno težko in zelo verjetno poškoduje zgornjo plast ploščic.

Moderna kopalnica

Slabo tesnenje delov okoli kadi in stranišč

Polaganje ploščic v prostoru ne pomeni le polaganja ploščic, pravi mojstri so znani po tistih zaključnih detajlih. Ena izmed takih podrobnosti, ki je izjemno pomembna, če gre za kuhinjo ali kopalnico, je tesnjenje delov med robom ploščic in kadjo, tuš kadjo, straniščno školjko ... če to delo opravljate površno, bo voda in vlaga prodrla pod rob ploščic in kad, kar vam lahko v prihodnosti povzroča resne težave.

Pred začetkom tesnjenja površine zaščitite s papirnatimi trakovi, tako boste prihranili čas pri čiščenju. Tesnilno maso nanesite neposredno na spoj, nato odstranite odvečne in zaščitne trakove.

MODERNI NADPULTNI UMIVALNIK

Pozno odkrivanje napak

Nazadnje, če morate ploščice že postaviti sami, poskusite vsaj nekoga, ki je bolj izkušen, takoj po polaganju preveriti, kakšno delo ste opravili. Najverjetneje vam bo ostalo kakšno problematično mesto, večja ali manjša napaka, ki bi jo izkušeno oko lahko zaznalo.


 
Delite ta članek s prijatelj
Ogledani izdelki
Dodatki in vezani izdelki
{{item.FinalPriceToPay_print}}{{unitMeasure(item)}}
Skupaj
{{totalPrice}} DDV je vključen
Dostava na dom {{deliveryPrice}}, prevzem v poslovalnici 0,00 €.
Zaključite nakup Nadaljujte z nakupovanjem
Vsebino košarice pošlji na e-poštni naslov
Zatraži poziv
Pošalji košaricu