Povratak na Fero-term.si

Prijavite se na svoj račun

Prvič? Registrirajte se!

Obnavljanje kopalnice, brez neprijetnih presenečenj

Obnavljanje kopalnice, brez neprijetnih presenečenj

Lepo in funkcionalno urejena kopalnica občutno zviša ceno nepremičnin, zato ni čudno, da je ob prenovi tudi najzahtevnejši prostor v domu. Kaj morate vedeti pred prilagoditvijo, kaj lahko pričakujete, kako preprečiti presenečenja. Preberite v tem blogu.

Pogled na lastno kopalnico vas že dolgo ni sprostil ali navdihnil. Pravzaprav, ko v njo vstopate, pomislite "to sobo je res potrebno prenoviti". Ta občutek res poznamo. Veste, da vaša obstoječa kopalnica ne ustreza več vašim in družinskim potrebam. Sam pomislek na obnovo kjer veste kako zahteven je projekt. Oblaki prahu, hrup, dogovori z mojstri, nezmožnost uporabe kopalnice. Vse to vas nekoliko prestraši in niste prepričani, kje začeti.

Moderna kopalnica

Vedno je najbolje začeti od začetka. Gole stene, izkopana tla, vse to so izhodišča vsakega kasneje okusno opremljenega prostora. Torej globoko vdihnite, izdihnite in gremo na delo!

Moderna kopalnica

Kaj pravzaprav želite?

Preden začnete obnavljati, morate vedeti kaj točno želite. Obstajajo tri stopnje prilagoditve, ki se razlikujejo po obsegu in težavnosti dela, trajanju in količini denarja, ki ga boste potrebovali za prilagoditev.

1. Najhitrejša in najcenejša oblika prenove je tista, ki vključuje le kozmetične spremembe kateri so nadometni elementi. To pomeni, da boste morda želeli zamenjati samo kopalniško bazo, namestiti novo kopalniško omarico ali umivalnik, zamenjati straniščno školjko ali namestiti novo kopalniško ogledalo. Odločite se lahko tudi za enostavne in cenovno ugodne s katerimi lahko takoj vizualno "dvignete" svojo kopalnico. Na primer, barvanje starih keramičnih ploščic ali emajliranje klasične ali poliranje kopalne kadi iz PVC. Takšni postopki niso zahtevni in cenovno dragi, lahko pa prinesejo dobre rezultate.

Moderna kopalnica

2. Po drugi strani pa se lahko odločite za resnejšo prevnovo kopalnice, ki zahteva dodajanje sanitarne opreme, na primer bideja ali zamenjavo klasične kadi z walk-in tušem. Morda želite klasičen splakovalnik zamnjati s podometnim splakovalnikom ali vam je cilj zamenjati spored sanitarij. V tem primeru govorimo o delni adaptaciji kopalnice, ki je bolj časovno in finančno zahtevna operacija ter vključuje skrita in nadometna dela. Poleg mojstra vam bo v tem primeru
koristila pomoč strokovnjaka, ki vam lahko pomaga s strokovnimi nasveti pri dekoriranju kopalnice. Strokovnjak vas bo namreč poučil o vseh skrivnosti celotnega postopka skozi katerega greste med načrtovanjem in izvedbo prenovo kopalnice, kar vam je lahko v veliko pomoč.

KOPALNIŠKO OGLEDALO

3. Finančno in najzahtevnejša je popolna prenova kopalnice. Ta postopek vključuje odstranitev vseh starih elementov iz kopalnice, pomembne posege v same inštalacije: vodovodne, kanalizacijske in električne. Glede na vaše ideje boste potrebovali tudi več mojstrskih strokovnjakov, kar dodatno poveča finančne stroške in otežuje organizacijo. Dobra stran celotne prenove je, da lahko kopalnico popolnoma prilagodite svojim zahtevam in ustvarite povsem nov ambient, spremenite lahko spored sanitarij in kopalnico naredite bolj privlačno, kot je bila.

SAMOSTOJEČA TUŠ STENA

Koliko vse to košta?
 
Cena prenove je odvisna od več dejavnikov, predvsem pa od vrste prenove, ki ste jo izbrali (od treh zgoraj naštetih). Strokovnjaki trdijo, da lepo in funkcionalno opremljena kopalnica nepremičnino poviša za kar 10 do 15 %, zato ni presenetljivo, da je kopalnica pri prenovi najdražji proctor.Če se lotite popolne prenove kopalnice, računajte na cenovni razpon od 350€ do 650€ za kvadratni meter kopalnice. Vse je seveda odvisno od zahtevnosti postopka, kakovosti materiala in stroškov dela mojstra.
 
Najbolj udobna izbira je tako imenovan "ključ v roke" kar pomeni, da se na začetku postopka z izvajalcem dogovorite o roku in ceni. Seveda je ta možnost tudi dražja. Zaradi cene se večina od nas odloči za kompromisno rešitev, ki zahteva naš pomembnejši angažma, čas in organizacijo.

Moderne ploščice

Ko se dogovarjate o ceni prenove, upoštevajte nepredvidene stroške. Cena prenove se namreč dogovoripreden mojstri odstranijo ploščice in dobijo vpogled v dejansko stanje. Nato lahko sledi veliko neprijetnih presenečenj, od slabega stanja inštalacij do nenačrtovanih zidarskih delih. Strokovnjaki zato priporočajo, da se pri dogovoru o ceni adaptacije z izvajalcem zavedajo nepredvidenih stroškov in predvidijo to možnost. Zato se ne pogajajte o ceni, ki vas finančno lahko popolnoma izčrpa, ampak pustite določena sredstva ob nepredvidenih stroških.

Moderna kopalnica

Gremo na delo

Imate idejo kaj želite storiti, zagotovili ste si proračun, imate tudi sredstva za nepredvidene dogodke, odločili ste se za izvajalca…in dela se lahko začnejo. Kako je videte v praksi?

Pred začetko dela je treba vse, kar želite početi, dati na papir. To pomeni, da lahko za načrtovanje kopalnice najamete profesionalnega strokovnjaka, ki lahko naredi tudi 3D vizualizacijo vase bodoče kopalnice, da boste lahko videli, kako bo vse izgledalo po končnem delu. Podroben načrt želenega videza kopalnice bo tako kot izvajalcu kot mojstru pomagal predvideti vse korake prenove.

Po tem se lahko delo začne. In to prašna faza v katerem resnejšem primeru prenove je treba najprej odstraniti stare keramične ploščice. Hkrati je treba odstraniti ves odpadni material, kar pogosto povzroča težave. Potem se lahko dela na inštalacijah začnejo.

Ko so inštalacijska dela končana, sledijo klasična zidarska dela usmerjena na ravne stene in tla. Nato se izvede hidroizolacija tal in sten, kar je eden najpomembnejših korakov pri kopalnici, saj mojstri nimajo prostora za napake. Sledi faza natančnejših mavčnih del in polaganje ploščic na tla in stene. Na tej stopnji začne vasa kopalnica izgledati kot kopalnica, ki ste si jo zamislili.

Zadnja faza vključuje namestitev sanitarij, kadi in kopalniškega pohištva. Po tem bo vaša  nova kopalnica zasijala v polnem sijaju in končno se boste lahko sprostili v tem privlačnem prostoru.

Moderna kopalnica

Profil mojstra
 
Prenova kopalnice je zahtevna, ker je v celoten postopek vključenih veliko mojstrov.
 
Za začetek bi bilo dobro, če se lotevate popolne prenove kopalnice, najeti arhitekta, ki bo izbral najbolj funkcionalne rešitve in vse vaše želje prenesel na papir s podrobnimi navodili za mojstre. Po arhitektu je na vrsti zidar katerega naloga je, da za seboj pusti gladke stene in tla, pripravljena za druge mojstre. Preden konča, bo vodovodar in električar naredil svoje delo, nato pa bo keramičar lahko položil ploščice na stene in tla. Kopalniško pohistvo lahko sestavite sami ali pa vam to opravi zidar.
Vsekakor je prenova kopalnice vsesplošen, časovno in finančno zahteven projekt. Ko zaključite pa dobite privlačen prostor, ki vam bo zvesto služil še vrsto let. Do nove prenove 😊!

Moderna kopalnica
Delite ta članek s prijatelj
Ogledani izdelki
Dodatki in vezani izdelki
{{item.FinalPriceToPay_print}}{{unitMeasure(item)}}
Skupaj
{{totalPrice}} DDV je vključen
Dostava na dom {{deliveryPrice}}, prevzem v poslovalnici 0,00 €.
Zaključite nakup Nadaljujte z nakupovanjem
Vsebino košarice pošlji na e-poštni naslov
Zatraži poziv
Pošalji košaricu