Povratak na Fero-term.si

Prijavite se na svoj račun

Prvič? Registrirajte se!

Osvežen obraz kopalniške keramike

Osvežen obraz kopalniške keramike

Sodobna sanitarna keramika ni samo napredovala v oblikovanju: današnji umivalniki, kopalne kadi, straniščne školjke in druga sanitarna oprema z visoko tehnologijo začenjajo aktivno varovati zdravje uporabnikov, hkrati pa veliko olajšajo vzdrževanje in čiščenje
 

Zasnova kopalnice se je skozi zgodovino močno spreminjala, z njo pa so se spreminjale tudi kopalniške armature. Kopalnica je iz začetne "osnovne opreme", ki je bila sestavljena iz umivalnika, brisač in vrčev vode, sčasoma postala prostor, v katerem ne le funkcionira, ampak tudi oblikovanje, izkušnje, vzdušje. Z drugimi besedami, kopalnice so prerasle samo funkcijo, danes od kopalnice zahteva, da nam zagotovi veliko več kot njen osnovni namen.
 
Tehnološko in oblikovno je tudi kopalniška keramika in sanitarna oprema močno napredovala. Ergonomsko so skoraj popolnoma prilagojene uporabniku, materiali, iz katerih so izdelani, zagotavljajo dolgo življenjsko dobo in enostavno vzdrževanje, dizajn pa popestri vsako notranjost.

Moderna kopalnica
 
Evolucija kadi
 
Kopalna kad je odličen primer razvoja kopalniške keramike in sanitarne opreme. Prve kadi so spominjale na lesene sode, ki so jih zamenjali kadi iz pločevine, kositra, cinka ali litega železa. Vsi ti materiali so imeli resne težave s korozijo - cink in kositer sta ob stiku z milom in vodo spremenila barvo, železo je sčasoma začelo rjaveti, spoje kovinskih plošč pa je bilo izredno težko vzdrževati. To je rešila keramična prevleka, razkošna različica pa je bila porcelanasta kad (v začetku 20. stoletja in ducat krat dražja od običajne).

Moderna kopalnica
 
Razvoj materialov, iz katerih so izdelane kopalne kadi, je dosegel vrhunec v sanitarnem akrilu, ki je prijeten na dotik, odlično ohranja temperaturo vode in je praktičen za vzdrževanje. Sodobne kopalne kadi so poleg akrila najpogosteje izdelane iz sanitarne keramike in litega marmorja, pogoste pa so tudi emajlirane jeklene in litega železa.
 
Glede na vrsto so kopalne kadi razdeljene na kotne, vgradne in samostoječe. Reprezentativen primer samostoječe kopalne kadi je model Voxort Linea Terra Black & White, ki s svojim privlačnim dizajnom sledi najnovejšim trendom dekoriranja kopalnic. Kad je ovalne oblike, je iz akrila, prijetnega na otip, hkrati pa trpežneg. Samostoječe kopalnice so "sladke za oči", kopalnico spremenijo v dizajnersko notranjost, vendar imajo svoje prednosti tudi vgradne in kotne kopalne kadi. Vgradna kad Voxort Image New 180/80 ima sijočo površino, protizdrsno sredstvo razreda B in prostornino 255 litrov. In ponuja eno zanimivo možnost - možnost, da jo položite s ploščicami ali namestite oblogo za kad, odvisno od tega, kaj vam najbolj ustreza. Kotne kopalne kadi, kot je model Voxort Image 150/100 L, so enako praktične, njihova posebna prednost pa je največja izkoriščenost prostora.
 
Moderna kopalnica

Tuširanje za pet
 
Čeprav so še vedno priljubljene klasične kopalne kadi, jih tuš kadi dosegajo vse hitreje. Prhanje je novejša praksa kot kopanje - v resnici so bili tuši sprva naprave z več šobami in so jih oglaševali kot naprave za spodbujanje krvnega obtoka kože in izboljšanje delovanja ledvic. Danes je tuširanje izjemno priljubljeno, strokovnjaki napovedujejo, da bodo letos po svetu prodali le 35 milijard evrov sredstev za prhanje. Nekateri od teh sredstev bodo odtekale po kanaletah za prhanje, vgrajene v tla, večina pa bo šla skozi sifone kadi za prho. Ne glede na to, ali se odločite za tuš kabino ali tuš kabino zagradite s tuš steno, je velika verjetnost, da boste izbrali tudi kad za tuširanje. In izbira prave prhe za kopalnico še nikoli ni bila enostavnejša - ponudba je takšna, da boste morda morali izbrati, kateri vam je najbolj všeč.
 
Tuš kadi so lahko globlje ali plitvejše, od vas pa je odvisno, katero boste izbrali: plitvejše tuš kadi so bolj praktične, ker v njih lažje stopite, globlje tuš kadi pa lahko napolnite z vodo in jih nato uporabite na več načinov. Obe različici sta lahko pravokotne ali polkrožne in ju lahko ločite od ostale kopalnice s stekleno steno ali tušem. Skupno jim je, da so iz sanitarnega akrila, prijetnega na otip, enostavne za čiščenje in vzdrževanje ter odporne proti obrabi.
 
Moderna kopalnica

Ena linija, večja izbira
 
Vas kopalniške armature včasih spominjajo na klasično pohištvo? Kad je najbolj podobna postelji, umivalnik mizi, straniščne školjke in bideji pa so najbolj podobni stolom. So pa sodobne straniščne školjke tako udobne, da so bolj podobne razkošnim naslanjačem kot običajni stoli. Vzemimo za primer modele Concepto Feel in Concepto Feel Rimless: obe straniščni školjki sta najsodobnejše oblike, ki sta estetsko »dvignili« vsako kopalnico, popolna ergonomija je zasnovana tako, da olajša čiščenje in vzdrževanje. Tehnologija brez okvirja je omogočila izdelavo straniščnih školjk brez klasičnega roba, v katerih voda za izpiranje teče iz stranskih odprtin, močan curek pa zagotavlja popolno izpiranje in čistočo. Rezultat: vzdrževanje in čiščenje školjke sta enostavnejša in temeljitejša, ni več tako trdega slepega strganja in poskusov odstranjevanja vodnega kamna, ki sčasoma nastane pod robovi.

Moderna kopalnica
 
Ko gre za sanitarno opremo, so oblikovalci že dolgo ponujali tržne linije izdelkov, ki so vključevale straniščno školjko, bide in umivalnik, na ta način bi celotno kopalnico oblikovno učinkovito "zaokrožili". Danes je ta trend šel še korak dlje: oblikovalci zdaj ponujajo več različnih različic izdelkov v isti liniji, tako da lahko izbirate med visečo straniščno školjko ali takšno, ki je postavljena na tla, okrogel ali pravokoten umivalnik. Concepto Feel linija je dober primer tega trenda, saj ponuja izdelke različnih velikosti, oblik in načinov namestitve. Tako lahko izbirate med visečo ali straniščno školjko, ki je postavljena na tla, okroglim ali pravokotnim pomivalnim koritom v različnih dimenzijah, kar dvema kopalnicama, opremljenim z isto linijo izdelkov, ne omogoča videti povsem drugače.
 
Poleg straniščne školjke (ki jo lahko dobite tudi v monobloku, skupaj s splakovalnikom) lahko kopalnico opremite z bidejem in pisoarjem ter jo tako funkcionalno in estetsko dokončate.
 
Moderna kopalnica

Tehnologija reševanja tekočih vprašanj
 
Kot smo pisali, ima umivalnik v kopalnici enak pomen kot miza v jedilnici. Umivalnik je skupaj z armaturo umivalnika najpogosteje uporabljen element v vsaki kopalnici, zato mora izpolnjevati visoke ergonomske in estetske kriterije. Višina, globina, širina in oblika umivalnika morajo ustrezati vsem uporabnikom kopalnic, prav tako tudi njegov videz. Na srečo je izbira umivalnikov velika in zagotovo boste našli takega, ki bo popolnoma ustrezal vam in potrebam drugih članov gospodinjstva. V ponudbi imamo okrogle, kvadratne in ovalne umivalnike, izdelane iz keramike ali litega marmorja, različnih tonov in odtenkov, glede na način vgradnje, stenske, površinske ali vgradne. Trend so umivalniki, kot so tisti iz serije Concepto Bell, pravokotni, a zaobljeni vogali. Hkrati bodo nepričakovani odtenki pritegnili številne poglede in kopalnico naredili privlačnejšo. Umivalniki Concepto ponavadi vodijo v kopalnicah in so nameščeni samostojno ali na dnu kopalnice. Vsi umivalniki Concepto so vrhunske kakovosti, zato se vam ni treba bati - ne glede na to, kar izberete, ste lahko prepričani, da vam bodo služili dolgo in zvesto.

Moderna kopalnica
 
Ni slabše vedeti, da so vrhunske tudi tehnologije, ki se uporabljajo pri proizvodnji izdelkov iz serije Concepto. Kot primer bomo navedli tehnologijo Concepto Hygiene + (oznaka H +) - z dodajanjem nano-srebrnih ionov med žganjem keramičnih elementov je nastal izdelek s številnimi izboljšanimi lastnostmi. Najnovejša nano-srebrna tehnologija, ki je bila v sanitarnih elementih Concepto uvedena, med drugim zagotavlja 99-odstotno zaščito pred kopičenjem bakterij na površinah teh elementov (antibakterijsko), kar s prostim očesom ni vidno, a zagotavlja trajno vrednost v kopalnici.
 
Med preskusom v raziskovalnem centru so bakterije nanesli vzporedno z običajnim keramičnim elementom in elementom Concepto Hygiene + ter jih opazovali 24 ur. Ugotovljeno je bilo, da so se bakterije namnožile na običajnem keramičnem elementu, medtem ko se na elementu Concepto Hygiene + to ni zgodilo. Ena od prednosti tehnologije Concepto Hygiene + je veliko bolj ravna površina, brez majhnih izboklin, ki so skupne keramičnim elementom. Zato je površina še posebej gladka in sijoča ​​ter omogoča enostavno čiščenje (Easy Clean) in močno zmanjša odlaganje vodnega kamna. Zaradi česar so izdelki Concepto Hygiene + izjemno okolju prijazni.
 
Kot lahko vidite, umivalniki - tako kot druge kopalniške armature - niso le napredno oblikovani, temveč z visoko tehnologijo začnejo aktivno varovati zdravje uporabnikov, hkrati pa je vzdrževanje in čiščenje manj zahtevno delo.
Delite ta članek s prijatelj
Ogledani izdelki
Dodatki in vezani izdelki
{{item.FinalPriceToPay_print}}{{unitMeasure(item)}}
Skupaj
{{totalPrice}} DDV je vključen
Dostava na dom {{deliveryPrice}}, prevzem v poslovalnici 0,00 €.
Zaključite nakup Nadaljujte z nakupovanjem
Vsebino košarice pošlji na e-poštni naslov
Zatraži poziv
Pošalji košaricu