Povratak na Fero-term.si

Prijavite se na svoj račun

Prvič? Registrirajte se!

Ploščica na ploščico: Kako lepiti nove ploščice na stare

Ploščica na ploščico: Kako lepiti nove ploščice na stare

Prenova, ki zahteva samodejno odstranjevanje starih ploščic, pomeni dvig oblakov prahu in začasno nezmožnost uporabe prenovljenega prostora. Toda včasih se je mogoče temu koraku izogniti, če se odločite, da boste na staro plast prilepili nove ploščice

Če želite, da je vaša kuhinja ali kopalnica videti kot nova, je najboljša izbira polaganje novih keramičnih ploščic. A že sama misel na delo, prah, nezmožnost uporabe kopalnice ali kuhinje in čakanja, da mojstri vseh poklicev opravijo svoje delo, je dovolj, da odvrne tudi najbolj potrpežljive in mirne med nami. Zato pogosto prestavimo obnovo ali adaptacijo in trpimo zaradi starih ploščic, katerih slog priča o nekaterih preteklih časih.
 
Obstaja pa tudi lažji način za osvežitev videza kopalnice ali kuhinje - nove ploščice lahko namestite tudi nad stare!
 
Če se odločite za to potezo, se boste izognili veliko prahu in znoja ter si prihranili čas in živce. Ne bo vam treba odstraniti vseh starih ploščic, obdelati podlage in obnoviti hidroizolacije, odstraniti preostale materiale. Če prekrižate vsa ta dela, boste znatno prihranili tako finančno kot časovno. V ta projekt lahko vstopite sami, a naše priporočilo je, da najamete izkušenega mojstra, ki je že spoprijel z vsemi izzivi dela.
 
Če se odločite za polaganje novega sloja ploščic na stare ploščice, bo celoten postopek zahteval nekaj korakov.

TALNA PLOŠČICA V IMITACIJI MARMORJA

Prvi korak: Preglejte staro podlago
 
Za začetek se morate zavedati, da bo polaganje nove plasti ploščic na staro - logično - zmanjšalo dimenzije prostora. Nova tla bodo višja glede na debelino novih ploščic in lepila, kar lahko povzroči neprijeten "korak" na vhodu v prostor. Preden se odločite za ta korak, poskusite razmisliti, kako rešiti to težavo.

PLOŠČICA V IMITACIJI MARMORJA

Če lepite nove stenske ploščice na stare, morate upoštevati statiko. Ali je stena dovolj močna, da prenese novo plast ploščic? V večini primerov je odgovor potrdilen, vendar ga obvezno preverite, preden se lotite dela.
 
Da bi lahko uspešno položili novo plast ploščic, mora biti podlaga ravna, čista in trpežna. Kar pomeni, da novih ploščic ne morete postaviti samo na uničene in odkrušene stare ploščice. Torej najprej preverite, ali so stare ploščice statično in fizično v dobrem stanju ali pa jih je zob časa poškodoval. Če se ploščice dobro držijo in večina ni razpokana ali odkrušena, so vaša tla in stene pripravljene na nov sloj ploščic.

Kopalniški radijatorji

Drugi korak: Zamenjajte stare poškodovane ploščice
 
Hrvaško so nedavno prizadeli potresi, ki so pustili sledi v naših kuhinjah in kopalnicah. Mnogi od nas so opazili tiste grde proge na nekaterih ploščicah, kar pomeni, da je ploščica počila. In ko ploščica poči, bo voda in vlaga zelo hitro prodrla skozi razpoke, kar dolgoročno lahko poškoduje podlago (stene ali tla), kratkoročno pa lahko povzroči nastanek plesni.
 
Da se to ne bi zgodilo, je treba te ploščice zamenjati.
 
Enako je treba storiti pred polaganjem nove plasti ploščic na staro. Stara plast ploščic mora tvoriti popolnoma ravno, čisto in vodotesno podlago, zato ne boste mogli uporabljati "bližnjic" in preprosto postaviti nove ploščice na zlomljene ali odkrušene stare.

MODERNA KOPALNIŠKA BAZA BREZ UMIVALNIKA

To bi bila še posebej slaba poteza pri tlakovanju tal - morebitne neravnine ali razpoke na stari plasti se bodo samodejno odražale na novo plast. Preprosto povedano, nova plast bo "plavala" po starih razpokah, kar bo sčasoma oslabilo del nove plasti in postalo dovzetno za razpoke.
 
Zato je izjemno pomembno, da zamenjate vse stare ploščice, ki so razpokane ali poškodovane. Vse stare ploščice previdno odstranite iz stare plasti. To boste storili tako, da boste s pomočjo specializiranega rezalnega noža najprej odstranili fugo okoli poškodovane ploščice; nato boste na poškodovano ploščico položili brisačo in jo s kladivom rahlo zlomili. S kladivom in dletom boste odstranili koščke zdrobljene ploščice ter dobro očistili ostanke starega lepila in fug. Nato z nazobčano gladilko nanesete plast novega lepila, pritrdite nadomestno ploščico in jo s križci ločite od ostalih ploščic. Po vsaj 24 urah, ko se lepilo dobro posuši, boste fugirno maso nanesli z gumijasto gladilko, odstranili višek, vse zgladili in poravnali. Na novo nameščenih ploščicah ne smete hoditi vsaj 24 ur.

STENSKA DEKORATIVNA PLOŠČICA

Tretji korak: Priprava podlage
 
Ko ste zamenjali razpokane in poškodovane ploščice, je čas, da pripravite staro plast ploščic kot podlago za novo. To posebej pomeni, da mora biti stara plast popolnoma ravna in po možnosti hrapava, da se lepilo še bolje vpije.
 
Staro plast je treba poravnati, da nova plast ne bo "ponovila napake" zaradi neenakomernosti stare. To boste najbolje storili z električnim brusilnikom in vodno tehtnico. Če je stari sloj popolnoma raven, je treba površino starega sloja ploščic še vedno obrusiti, saj bo hrapava površina lepilo še bolje povezala stare in nove ploščice.
 
Po brušenju stare plasti bo celotna soba v drobnih prašnih delcih. Če celotnega prostora dobro ne očistite iz teh zrn, se lepilo ponekod ne bo popolnoma oprijelo podlage, kar bi lahko povzročilo šibkejše oprijemljive točke in v prihodnosti povzročilo težave. Zato staro plast in celotno sobo temeljito očistite s sesalnikom in z mokro krpo odstranite še zadnje ostanke prahu.
 
Pomembno je vedeti, da je treba tudi fuge med starimi ploščicami dobro očistiti, da se tam prah in umazanija ne skrijeta in pokvarita vašega dela.

KOTNA DIZAJNERSKA KAD

Četrti korak: Postavljanje novega sloja ploščic
 
Ko ste v stari plasti zamenjali poškodovane ploščice ter dobro pripravili in očistili podlago, je čas, da položite novo plast ploščic - to je delo, za katerega priporočamo najem izkušenega keramičarja.
 
Dobro je vedeti, da moramo pred polaganjem novega sloja ploščic na stari sloj nanesti ustrezno impregnacijo, natančneje impregnacijo za nevpojni substrat. Ta vrsta impregnacije se uporablja pri lepljenju ploščice na ploščico. Impregnacija Mapei Eco Prim Grip je odlična izbira. Od lepil se uporabljajo vsa lepila z oznako C2TE S1 (npr. Mapei Keraflex Maxi Zero, Kerakoll Biogel No Limits, Murexin KGF65, MAY PROFIX S1, Weber S1).

 
Delite ta članek s prijatelj
Ogledani izdelki
Dodatki in vezani izdelki
{{item.FinalPriceToPay_print}}{{unitMeasure(item)}}
Skupaj
{{totalPrice}} DDV je vključen
Dostava na dom {{deliveryPrice}}, prevzem v poslovalnici 0,00 €.
Zaključite nakup Nadaljujte z nakupovanjem
Vsebino košarice pošlji na e-poštni naslov
Zatraži poziv
Pošalji košaricu