Povratak na Fero-term.si

Prijavite se na svoj račun

Prvič? Registrirajte se!

Ploščice: Priročnik za tiste, ki želijo imeti pred nakupom vse urejeno

Ploščice: Priročnik za tiste, ki želijo imeti pred nakupom vse urejeno

Poznate izraz »deske, ki pomenijo življenje«; enako lahko rečemo za keramične ploščice. Čeprav ne gre za vprašanje življenja in smrti, je izbira ploščic lahko stresna, če ne poznate osnov – potrudili smo se, da vas jih naučimo.

Sanje vsakega izmed nas so lasten dom, »svoje štiri stene«. Ko nam te sanje uspe uresničiti in ko se veselje ob doseženem nekoliko polege, hitro ugotovimo, da gole stene in tla niso dovolj, da se je treba obleči v oblačila, ki odražajo našo estetiko. Izbira odtenka in barvanje sten je najenostavnejša naloga, pred veliko težji izziv pa smo pri izbiri stenskih in talnih ploščic za kopalnico, kuhinjo, dnevno sobo, teraso... Ko vtipkate izraze kot so "ploščice" za kopalnico« ali »ploščice za kuhinjo« v spletni iskalnik za kuhinjo«, število rezultatov, ki jih dobite pri takšnem iskanju, je milijonsko – ponudba ploščic je res ogromna. In izbira pravih za vaš sanjski prostor postane resen posel: poleg samega dizajna ploščic morate nenadoma razmišljati o teksturi, variaciji odtenkov, odstotku vpojnosti vode, protizdrsnosti, odpornosti proti obrabi ...
Obstaja veliko stvari, zaradi katerih se ploščice razlikujejo med seboj, in obstajajo dobri razlogi, zakaj je cenovni spekter tako širok – od materialov, iz katerih so ploščice izdelane, do proizvodnih postopkov, ki se uporabljajo za njihovo izdelavo. V prodajnih centrih Fero-Term in v naši spletni trgovini najdete več kot tisoč različnih ploščic – izbira je taka, da za vse, kar ste si zamislili, obstaja na desetine, če ne na stotine ploščic, ki se bodo odlično podale v vaš sanjski projekt. Poleg visokokakovostnih ploščic lastne blagovne znamke May Ceramics lahko iz naše ponudbe izberete tudi ploščice najbolj znanih italijanskih in španskih proizvajalcev. Še bolje pa je, da imamo večino artiklov iz naše ponudbe na zalogi, tako da vam na dobavo naročenih ploščic ne bo treba dolgo čakati.
Da, izbira je velika, a brez skrbi – tu smo, da vam olajšamo delo. Pomagali vam bomo čim bolj neboleče vstopiti v svet stenskih in talnih ploščic in narediti postopek izbire ploščic zabavna aktivnost namesto nočne more.
 
STENSKE IN TALNE PLOŠČICE
Pri nakupu ploščic je prvo vprašanje, ki vam ga bo zastavil prodajalec, ali potrebujete stenske ali talne ploščice. Čeprav se zdi logično, bo to vprašanje nekatere od nas zmedlo. Kakšna je pravzaprav razlika med talnimi in stenskimi ploščicami? Čeprav ni edina, je glavna razlika v trdnosti – talne ploščice so močnejše in vzdržljivejše od stenskih in jih je mogoče položiti tako na tla kot na stene. Stenske ploščice polagamo izključno na stene, so tanjše in manj trpežne od talnih ploščic.

ploščice

ploščice
 
KERAMIČNE IN PORCELANSKE PLOŠČICE
Delitev ploščic na keramične in porcelanaste je po mnenju nekaterih zgolj marketinški trik. A ni tako: porcelanaste ploščice se od keramičnih ploščic razlikujejo po razmerju sestavin, iz katerih so sestavljene, pa tudi po proizvodnem procesu (višja temperatura žganja, višji tlak). Vse to naredi porcelanasto ploščico močnejšo in vzdržljivejšo od keramične. Odstotek vpojnosti vode je pri porcelanastih ploščicah bistveno nižji, zato so boljša izbira za oblaganje prostorov, kot so kopalnice in kuhinje. Prav tako so porcelanaste ploščice zaradi nižjega odstotka vpojnosti vode veliko bolj odporne proti zmrzovanju in zato primernejše za vse zunanje prostore.

KONČNA OBDELAVA – MAT ALI SIJAJ?
Glede na končno obdelavo lahko ploščice razdelimo na mat, sijajne in visoke sijaje. Visok sijaj dosežemo z glazuro pred žganjem ali s poliranjem ploščice, tako kot kamen, do visokega sijaja. Izbira ene od teh treh vrst ploščic je odvisna od vaših osebnih preferenc – ali vam je všeč igriva površina, ki jo ustvari odsev ploščic v visokem sijaju, ali vam je ljubši pomirjujoč ambient, ki ga dosežejo mat ploščice.
 
Ploščice v visokem sijaju je lažje čistiti – vendar jih boste zaradi sijajne površine, kjer umazanijo lažje opazite, čistiti pogosteje. Po drugi strani pa so mat ploščice nekoliko bolj zahtevne pri čiščenju, a bo oko težje prihranilo umazanijo na njih, zato se boste »izmaknili« z daljšimi obdobji med dvema čiščenjema.


ploščice

ploščice
 
TEKSTURA PLOŠČIC
Časi, ko so bile ploščice izključno ravne površine, so že zdavnaj za nami – današnje ploščice, tako talne kot stenske, oblikovno in teksturno pogosto sledijo materialom, kot so beton, les, kamen, blago ali marmor.

KAMEN
Malo je gradiva, ki v človekovi podzavesti prebudi občutek varnosti in miru; kamen je eden izmed njih. Ploščice s teksturo kamna bodo polepšale vsak prostor: idealne so za igranje in se podajo v klasično, rustikalno ali moderno notranjost. Čeprav so ploščice s teksturo kamna najbolj primerne za klasičen slog, jih je mogoče zlahka vključiti v vrsto stilov s premišljeno postavitvijo. Tako boste dobili unikaten interier, unikaten le vam.

ploščice
 
MARMOR
Najslavnejše zgradbe in najlepši kiparski deli antike so bili izdelani iz marmorja, po katerem je ta material ostal izraz, povezan z razkošno notranjostjo in zunanjostjo. Še danes so ploščice s teksturo marmorja med najbolj iskanimi, saj ne glede na to, ali so v visokem sijaju ali mat, odražajo duh prefinjenosti in čistosti. Te ploščice se odlično podajo v vsa moderna, pa tudi klasična okolja.

ploščice

ploščice
 
LES
Ko pomislimo na les, sta naši prvi asociaciji toplina in varnost. Že od pradavnine nam je les zvesto služil, bodisi kot gradbeni material za hiše bodisi kot drva, ki so nas varovala pred mrazom. Ploščice s teksturo lesa zato dojemamo kot toplejše in mehkejše; če z njimi tlakujemo tla, nas preprosto vabijo, da se sprostimo in občutimo prožno teksturo z bosimi nogami. Ker po teksturi in dizajnu posnemajo les, jih lahko vgradimo v prostore, kjer sicer polagamo parket – še posebej, če ste se odločili za talno ogrevanje. Po drugi strani pa je zaradi precej nižjega odstotka vpojnosti vode kot pri pravem lesu ploščice s teksturo lesa lepo videti v kopalnicah in kuhinjah.

ploščice

ploščice
 
BETON
Čeprav je ob besedi beton prva stvar, na katero pomislimo moderna in minimalistična notranjost, se beton kot material uporablja že tisočletja. To mešanico veziv (cement, bitumen, mavec...), agregatov (pesek, gramoz, malt...) in vode so poznali že v antiki in so jo uporabljali pri gradnji številnih zgradb, od katerih so se nekatere ohranile še danes. Beton kot material lahko deluje surov in hrapav, zato bi lahko ploščice s teksturo betona zaradi teh spremljajočih lastnosti materiala v notranjost vdahnile pridih avtoritativne umirjenosti. Ker pa je beton z leti pridobil na »toploti«, lahko betonske teksturne ploščice spremenijo vaš interier v prijetno sproščujočo oazo, kjer se počutite varne.

ploščice

ploščice
 
SLOGI
Pri slogu je značilno – vsakemu od nas je všeč določen slog, kar pa ne pomeni, da nam ni všeč več slogov hkrati. Ko v to enačbo vržete še eno "neznano", ploščice, je število možnih kombinacij na koncu res veliko. Da bi vam olajšali uspešno reševanje te slogovne enačbe, je tukaj nekaj stavkov o najpogostejših slogih.

KLASIČEN SLOG
Ko govorimo o klasičnem slogu, pozabite na fotografije kopalnic oligarhov – stil je nekaj, česar denar ne more kupiti. Pozabite na babičino kopalnico, klasika niso niti kopalniške ploščice iz 70. let prejšnjega stoletja (niti pripadajoča plastična kopalniška omarica). Pri ploščicah klasični stil ni omejen z materialom, ki mu ploščica sledi (les, beton, marmor...) ali z določenim dizajnom – pomembno je vzdušje, ki ga ploščica vzbuja. S klasičnim slogom je to vzdušje brezčasno, zanj so značilne ploščice v naravnih tonih, ki pogosto posnemajo kamen, marmor ali les.

ploščice
 
MODEREN SLOG
Če želite kopalnico ali kuhinjo v modernem slogu, pomislite na velike, čiste površine. Ko boste v mislih risali notranjost v modernem slogu, boste potrebovali ravnilo in šestilo, »prosto roko« boste nekoliko zanemarili. Ploščice, ki najbolje pristajajo temu slogu, so običajno bele, sive, sivo-modre ali bež barve. Čeprav se na prvi pogled zdi hladen in monoliten, lahko ta slog zlahka naredimo "toplejši" s pametnim pozicioniranjem detajlov - v pomoč bo tudi tekstura ploščic v imitaciji lesa.

ploščice
 
RETRO SLOG
Poznate tisti rek, da se postaraš šele, ko začneš govoriti o tem, kako je bilo včasih bolje? Psihologi trdijo, da je to stvar človeške narave – stvari, ki smo jih imeli radi v otroštvu ali mladosti, v nas prebudijo občutek varnosti. Ko takšne stvari vnesemo v notranjost, ki jo uredimo, postane ta maksimalno osebna, naš podpis se zlahka prebere na vsakem koraku. Retro slog običajno spominja na neke pretekle, boljše čase, ko je bilo življenje preprostejše. In tako kot naši spomini, retro stil živi od detajlov – zato moramo paziti, da ne pretiravamo. Pri ploščicah je priporočljivo prostor tlakovati v nevtralnih tonih, nato pa zgodbo začiniti s ploščicami bogatega retro dizajna.

ploščice

INDUSTRIJSKI SLOG
Surovo, grobo, neobdelano, hladno – to so pridevniki, ki najpogosteje opisujejo industrijski slog notranje opreme. Zato so ploščice, ki oblikovno in teksturno sledijo materialom, kot sta beton in kamen, nekakšen standard, ko gre za industrijski slog. Kovinski predmeti, po možnosti z bogato patino (ne, to ne vključuje vašega starega pralnega stroja), bodo popestrili tudi tak prostor, zato so dobrodošle tudi ploščice s kovinskimi detajli ali vzorci.

ploščice
Delite ta članek s prijatelj
Ogledani izdelki
Dodatki in vezani izdelki
{{item.FinalPriceToPay_print}}{{unitMeasure(item)}}
Skupaj
{{totalPrice}} DDV je vključen
Dostava na dom {{deliveryPrice}}, prevzem v poslovalnici 0,00 €.
Zaključite nakup Nadaljujte z nakupovanjem
Vsebino košarice pošlji na e-poštni naslov
Zatraži poziv
Pošalji košaricu