Povratak na Fero-term.si

Prijavite se na svoj račun

Prvič? Registrirajte se!

Pripravite se na sezono ogrevanja

Pripravite se na sezono ogrevanja

Po dolgem, toplem poletju sledi... Ni vam treba biti meteorolog, da napovedujete (pričakovane) hladne dni, pa tudi ni treba biti strokovnjak, da bi svoj dom pozimi spremenili v toplo zatočišče

Poletna vročina lahko povzroči težave, vendar ne toliko kot zimska. Zato je treba dom dobro pripraviti na začetek ogrevalne sezone. Dobra novica je, da toplota še nikoli ni bila bolj dostopna - danes je ogrevanje na voljo (dobesedno) s pritiskom na gumb. Ogreti morate namreč svoj življenjski prostor in družini v najboljšem primeru podariti prijetne trenutke. Če želite priti tja, morate opraviti predhodno delo in odgovoriti na nekaj osnovnih vprašanj. Prvo vprašanje, na katerega morate vedeti odgovor, je "Koliko energije potrebujem za ogrevanje doma?" Ko boste vedeli odgovor na to vprašanje, boste lahko izbrali najučinkovitejši (stroškovno najučinkovitejši) ogrevalni sistem za vaš dom.
 
Odgovor lahko dobite tako, da pogledate energetski certifikat - specifična poraba toplote se giblje od ledu 300 do impresivno nizkih 15 kWh / m2 (za pasivne hiše). Pomnožite to število s številom "kvadratov", ki jih boste ogreli, in dobili boste letno porabo energije, potrebno za ogrevanje prostora. To število je v veliki meri odvisno od različnih dejavnikov, kot so kakovost toplotne izolacije stavbe (streha, tla, stene), število odprtin, kakovost mizarstva, geografska lega ...
 
Ko dobite to številko, je naslednja, ki jo potrebujete, količina energije, ki se porabi za kurjenje energije, potrebne za ogrevanje prostora. Če ga želite dobiti, morate poznati energijsko vrednost enote (recimo kilogram utekočinjenega plina, liter kurilnega olja, kubični meter lesa ...) in okvirno ceno enote. S temi številkami boste z enostavnimi matematičnimi operacijami zlahka dosegli polno ceno ogrevanja.
 
Moderni ventilokonvektorji

Ogrevanje s posameznimi radiatorji
 
Ko gre za ogrevalne sisteme, jih je treba izbrati glede na vaše potrebe: morda boste želeli ogrevati samo eno sobo, morda le eno nadstropje, morda boste želeli različne temperature v različnih prostorih. Glede na potrebe je mogoče ogrevalne sisteme ogrevati razdeljeni na lokalne radiatorje, sisteme centralnega ogrevanja, sisteme daljinskega ogrevanja in druge sisteme ogrevanja.
 
Najenostavnejši način ogrevanja so posamezni radiatorji, ki ogrevajo le prostor, v katerem se nahajajo. V primeru, ko potrebujete grelec le občasno - na primer za ogrevanje majhnega prostora ali prostora (celega ali le njegovega dela), v katerem se le redko zadržujete - boste najverjetneje posegli po električnem grelniku. Poleg njih so vse bolj priljubljena izbira tudi ventilokonvektorjev, grelniki, pri katerih pretok zraka iz prostora skozi izmenjevalne površine doseže ventilator.
 
Centralno ogrevanje

Centralno ogrevanje
 
Sistemi, v katerih se toplota proizvaja v za to predvidenih obratih in se porabniku dobavlja po toplotni cevi ali cevi za toplo vodo, se imenujejo sistemi daljinskega ogrevanja. Obstajajo tudi sistemi, ki uporabljajo obnovljive vire energije, na primer sončna energija, ki uporablja najnaprednejše tehnologije, so dolgoročno najbolj ekonomični, vendar imajo pomanjkljivost bistveno višjih stroškov pri sami naložbi.
 
Centralno ogrevanje je v zadnjih desetletjih nekakšen standard pri ogrevalnih sistemih. Pri tej vrsti sistema se toplota proizvaja v toplotnem viru (plinski kotel, toplotna črpalka…), toplota se s pomočjo medijev za prenos toplote (para, zrak ali voda) prenese v prostor in tam se prostor ogreva z grelna telesa. Sistem centralnega ogrevanja je sestavljen iz generatorja toplote, opreme za distribucijo toplote, opreme za prenos toplote, varnostne opreme in drugih elementov.
 
Toplotni generator ima pomembno vlogo v filmu o centralnem ogrevanju: pretvori energijo, pridobljeno iz vira energije, v toploto, nato pa se ogreva medij za prenos toplote (voda, para, zrak). Viri energije so lahko elektrika, plin, kurilno olje, toplota iz okolja (ko gre za toplotne črpalke). Ogrevana voda naravno kroži po sistemu (deluje na principu različne teže tople in hladne vode) ali z pomoč obtočne črpalke. Ogrevanje s prisilnim kroženjem (ogrevalna črpalka) deluje tako, da črpalka, ki jo poganja dodatna energija, zagotavlja kroženje vode v sistemu.
 
Ko gre za radiatorje v centralnem ogrevanju, so najpogosteje radiatorji. Radiatorji ogrevajo prostor po principu konvekcije - zrak, ki teče po njih, se dviga navzgor, hladnejši zrak pa se spušča in segreva s pretakanjem po radiatorju, s čimer se prostor ogreva v krogu.
 
Talno gretje

Talno gretje
 
Talno gretje je posebna zgodba. Talno gretje prenaša dve tretjini toplote s sevanjem, tretjino pa s konvekcijo in spada v vrsto ogrevanja s sevanjem. Pomembne prednosti talnega gretja so nizke temperature medija za prenos toplote, zaradi česar so idealne za nizkotemperaturne toplotne črpalke, kondenzacijske kotle in sončno ogrevanje. Med drugim talno gretje ne zavzame prostora kot sobni grelci v bivalnem prostoru, rahlo ustvarja prah in omogoča enakomerno porazdelitev toplote v prostoru.
 
Sistemi talnega gretja so razdeljeni na mokre in suhe sisteme. V mokrih sistemih so cevi postavljene nad izolacijsko plastjo in prekrite s tekočim estrihom, ki omogoča enakomerno porazdelitev toplote v prostoru, medtem ko so v suhem ogrevalnem sistemu cevi postavljene v penaste plošče in prekrite s suhimi ploščami. Suhi sistemi zahtevajo nižjo višino vgradnje in so primerni za nadaljnjo vgradnjo v obstoječe stavbe. Oba sistema zahtevata namestitev robnega traku (debeline 1 cm) za prosto širjenje podlage in zmanjšanje toplotnih izgub na zunanjih stenah. Za doseganje velikega toplotnega udobja talno ogrevanje ne sme presegati najvišjih površinskih temperatur (bivalna površina 29 ° C, robne cone ob stenah 35 ° C, kopalnice 33 ° C).
 
Solarni sistemi
 
Najbolj okolju prijazen in dolgoročno najcenejši način ogrevanja je ogrevanje s solarnim sistemom. Sodobni domovi pogosto uporabljajo sončno ogrevanje v kombinaciji z drugimi viri ogrevanja, kar povzroči znatne prihranke pri letnem računu za ogrevanje. Čeprav je dolgoročno zelo donosna, nekateri zamerijo njeno visoko začetno naložbo, čeprav strokovnjaki trdijo, da se bo ta začetna naložba v celoti vrnila v 5 do 6 letih.
 
Kamini in kotli

Kamini in kotli
 
Srca hišnih ogrevalnih sistemov so najpogosteje kamini in kotli (nekateri, na primer model etažnega kotla Terma Concept 2 Max, lahko služijo tudi kot štedilnik in imajo vgrajene pečice). Če bi izbrali najbolj priljubljen radiator in / ali generator toplote, bi prepričljivo zasedli prvo mesto - kamin. Danes lahko izbirate med kaminom na drva in kaminom na pelete. Oba imata svoje prednosti, skupno pa jim je, da sta tehnološko daleč pred starodavnimi ognjišči; so rezultat znanja in izkušenj generacij in generacij, ki so se naučile zajeziti ogenj in iz njega izvleči najboljše. Današnji kamini so rezultat trdega dela inženirjev in oblikovalcev, najnovejše tehnologije digitalne dobe so bile uporabljene za ustvarjanje tega analognega umetniškega kamina. Ni treba posebej poudarjati, da so nekateri primeri novih generacij kaminov opremljeni tudi z daljinskim upravljalnikom?
 
Pred nakupom in namestitvijo kamina je pomembno, da izpolnite nekatere pogoje. Prvi in ​​osnovni je dimnik. Da lahko dimnik enostavno odstranite iz kamina, mora biti dimnik dobro zgrajen, ognjevaren, toplotno izoliran in odporen proti vlagi. Pomembno je poznati premer dimnika - pri kaminih z zaprtimi kamini mora biti premer med 200 in 250 mm - in delovno višino dimnika (merjeno od mesta, kjer se kurišče priključi na dimnik). Težave z dimnikom lahko zaznate, če se na steklu kamina pojavi dim - to pomeni, da dimnik ne odstranjuje dima dovolj učinkovito.
 
Drug pogoj za namestitev kamina na drva je dovod svežega zraka. Zgorevanje je nemogoče brez zraka, zato je treba v prostoru, kjer se nahaja kamin, zagotoviti stalen dotok svežega zraka. To bo pripomoglo k temu, da bo plamen v kaminu "bolj zdrav", zrak ne bo suh, soba pa se bo bolje segrela.
 
Tretji predpogoj za namestitev kamina je stabilna in trdna podporna podlaga, na kateri bo kamin stal. Zaradi materialov, iz katerih so izdelani, so kamini težki, zato lahko sčasoma kamin potone v mehko površino (če ima tla talno gretje ali izolacijo - na primer stiropor). Pod ognjiščem - ki je lahko keramika, varnostno steklo ali tanko jeklo - je treba postaviti ognjevarno podlago, ki ščiti tla pred iskrami in pepelom.
 
Kotli so kot kamini, najpogosteje pa ostanejo skriti pred očmi v eni od stranskih sob v domu. Razdeljeni so na kotle na trda goriva ali pelete ter na oljne in električne kotle.
 
Moderni radijatorji

Radiatorji
 
Ko govorimo o radiatorjih, ki so lahko del ogrevalnega sistema ali posamezni, so med najpogostejšimi zagotovo - radiatorji.
Danes jih je mogoče dobiti v skoraj vseh oblikah, ki si jih lahko zamislite, lahko so navpične, vodoravne, postavljene so na sredino prostora, kot predelna stena, zlahka jih je dobiti v vseh mavričnih barvah, v vseh višinah in dolžine. Toda pri nakupu videz ni najpomembnejši, bolj je pomembno poznati moč ogrevanja, torej količino toplote, ki jo mora radiator prenesti v prostor, ki ga je treba ogrevati. Moč radiatorja je izražena v vatih (W) in je navedena v deklaraciji; pri nas so moči prikazane v načinu EN 442 - 75 ° C / 65 ° C. Formula za izračun moči v vatih, potrebne za ogrevanje prostora, je: (širina prostora x dolžina prostora x višina prostora) x 70 = moč v vatih, potrebna za ogrevanje vaše sobe. Torej, če imate prostor velikosti 4x3x2,7 metra, boste morali dobiti radiatorje s skupno močjo približno 2,2 kW. (Število 70 v enačbi predstavlja povprečni toplotni izkoristek na kvadrat [W / m3]; odvisno od geografske lege in značilnosti stavbe se ta vrednost običajno giblje med 60 in 80 [W / m3].)
 
Klasični pločasti radijatorji
 
Klasični ploščasti radiatorji so zaradi svoje posebne konstrukcije manj globoki kot rebrasti radiatorji, ventil in cevi, ki širijo ogrevalni medij, pa so skriti pred očmi - zaradi česar so vizualno privlačnejši od rebrastih radiatorjev. Ploščni radiatorji imajo še nekaj drugih prednosti pred drugimi vrstami radiatorjev: zaradi svoje konstrukcije jih je lažje čistiti in vzdrževati, imajo nižje cene v primerjavi z aluminijastimi radiatorji in imajo dolgo življenjsko dobo. Obstajata dve vrsti ploščatih radiatorjev: kompaktni in ventilski. Kompaktni ploščasti radiatorji so priključeni s strani (levo ali desno) v prostore, ki so že zasedeni, medtem ko so ventili radiatorji povezani med gradnjo stavbe, s priključkom pod radiatorjem ali od stene.
 
Aluminijasti radiatorji so sestavljeni iz več izdelkov, povezanih kot celota; število artiklov je odvisno od toplotnih potreb določenega prostora. To načelo povezovanja izdelkov kot celote je velika prednost, saj je možno, če se pojavi potreba, povečati moč ogrevanja s poznejšim dodajanjem izdelkov.
 
Kopalniški radijatorji

Kopalniški radiatorji so cevni radiatorji, zaradi oblike pa jih v trgovinah pogosto imenujejo "lestve" ali grelniki brisač. Nekateri, manj močni primerki so res namenjeni ogrevanju brisač, a velik del kopalniških radiatorjev je dovolj močan, da so edini grelni element v kopalnici. Kopalniški radiatorji so lahko električni ali del sistema centralnega ogrevanja. Sodobni električni kopalniški radiatorji se lahko uporabljajo kot osnovni radiatorji ali kot dodatni radiator, kadar osnovni ogrevalni sistem ni vklopljen. Za sodobne električne radiatorje je značilna nizka poraba energije, termostat, več delovnih programov, številne funkcije, ki jih je mogoče individualno prilagoditi, zaščita IP24 pred brizganjem vode in številne druge napredne funkcije.
 
Ne glede na to, kateri radiator se odločite, se morate zavedati, da je njegova učinkovitost v veliki meri odvisna od položaja v prostoru. Eno glavnih pravil je, da radiator postavite ob stekleno steno ali pod okno, da takoj segrejete hladen zrak, ki vstopa v prostor. Čeprav je današnje mizarstvo veliko boljše od starega, toplotna izolacija pa na višji ravni, se mojstri večinoma še vedno držijo tega pravila postavljanja radiatorjev pod okna in na zunanje stene. Seveda vam nihče ne bo preprečil, da bi radiator postavili kamor koli želite in kjer vam je najbolj priročno, vendar so mesta pod okni zaradi logične smeri pretoka hladnega zraka še vedno varna izbira.
 
Če pod okno postavite radiator, ga ne pokrivajte z dolgo zaveso, saj boste s tem znatno zmanjšali možnost pretoka ogrevanega zraka in s tem bo ogrevanje prostora manj učinkovito (in poraba večja). Iz istega razloga radiatorjev ne postavljajte preblizu pohištva; če ogradite radiator s kavčem, boste ogrevali kavč, ne prostora - česar po našem mnenju ne želite.
 
Regulacije in termostati
 
Uravnavanje ogrevalnega sistema pomeni njegovo spremljanje in zagotovitev, da je vsak prostor ogrevan na določeno temperaturo v določenem času. To lahko storite sami - vklopite, izklopite, preverite stanje na termometru, prezračite - ali pa prepustite napravam, ki lahko opravijo vse delo namesto vas in vas tako razbremenijo.
 
In pri tem nam bo v pomoč termostat, naprava, s katero uravnavamo temperaturo v ogrevalnem sistemu. Sobni termostati so odgovorni za vzdrževanje konstantne temperature v prostoru - ali v več od njih, če gre za stanovanje ali hišo. Ko vnesemo želeno temperaturo, termostat vklopi kotel ali črpalko za centralno ogrevanje, da ogreje prostor do te temperature. Ko doseže želeno temperaturo, termostat to zazna in izklopi radiator. Ko senzor opazi, da sobna temperatura pada, termostat znova vklopi radiator.
 
Sobni termostati so razdeljeni na dve osnovni vrsti: mehanski in digitalni. Mehanski termostati so nam dobro znani: vsi smo imeli pod prsti njihovo kolo za nadzor temperature. Enostavni so tako po videzu kot po konstrukciji; temperatura se zazna z bimetalnim trakom - ko se temperatura spreminja, se trak razširi ali skrči in zahvaljujoč temu postopku se ogrevanje vklopi ali izklopi. Njihov glavni namen je vzdrževanje določene temperature in to uspešno počnejo. Če z njim ravnate pravilno in pametno uravnavate temperaturo, vam bo mehanski termostat pomagal prihraniti pri porabi energije in s tem prihraniti denar (7 do 15 odstotkov nižji računi).
 
Toda analogni termostati niso tako natančni kot digitalni termostati, ki so zasnovani tudi za vzdrževanje temperature v prostoru, vendar - za razliko od mehanskih - prikazujejo tudi trenutno temperaturo, so natančnejši pri merjenju in hitrejši pri reakciji.
 
Korak dlje v zgodbi o regulaciji ogrevanja so programski digitalni termostati, ki so postali standard pri opremljanju novih nepremičnin. Z njimi je mogoče učinkoviteje upravljati ogrevanje; večina jih ima dnevno in tedensko vnaprej programirane načine delovanja, ki jih je mogoče ročno spremeniti in prilagoditi lastnim potrebam do najmanjših podrobnosti.
Programski digitalni termostati pa imajo eno pomanjkljivost - uporabniški vmesnik ni v duhu 21. stoletja, popolnoma prijazen do uporabnika. Zato so inženirji in oblikovalci uporabnikom ponudili termostate WiFi, ki uporabniku prinašajo celo vrsto novih, do nedavnega nepredstavljivih možnosti.
 
Sliši se impresivno? Se strinjamo. WiFi termostati (ali regulatorji ogrevanja) omogočajo vse nastavitve, povezane z ogrevanjem vašega doma, s pritiskom na prst prek mobilnega telefona in vam omogočajo enostaven in enostaven nadzor in upravljanje ogrevanja. Predstavili vam bodo vašo trenutno porabo, predvideli pa bodo tudi, koliko boste porabili. Ker so povezani v mrežo. Tako je mogoče ogrevalni sistem upravljati z nadzorom zunanje temperature, z uporabo senzorja zunanje temperature ali na daljavo, neposredno po podatkih meteorološke službe.
 
Poleg sobnih termostatov obstaja še nekaj drugih vrst termostatov, ki jih v gospodinjstvu uporabljamo za regulacijo ogrevalnih sistemov, na primer termostati za enote ventilatorjev ali termostati za talno gretje.
 
Učinkovitost ogrevalnega sistema je odvisna tudi od ventilov, obvodov in termostatskih glav. Termostatske glave za radiatorje so nameščene na radiatorju, njihova naloga pa je doseči in vzdrževati želeno temperaturo. Verjetno ste opazili, da številke na termostatskih glavah nikoli ne predstavljajo temperature, ampak nekaj približne številske vrednosti, običajno od 0 do 5. Razlog za to je dejstvo, da je vsaka ogrevana soba drugačna in senzor v termostatski glavi reagira na radiatorji, hladen zrak iz zunanje stene, temperatura vode ...), zato temperature ni mogoče natančno določiti do stopnje. "Prevedeno" te številke na termostatski glavi pomenijo naslednje: 0 pomeni, da je radiator izklopljen (simbol zvezdice * predstavlja zaščito pred zmrzovanjem), številka 1 predstavlja nastavljeno temperaturo med 12 in 15oC, številka 2 od 17 do 18oC, številka 3 predstavlja temperaturo med 19 in 21oC, številka 4 od 22 do 24oC, številka 5 pa pomeni, da radiator deluje s polno močjo.
 
Kot smo že omenili, se senzor znotraj termostata odziva na zunanje vplive, zato je pomembno, da sobni termostat postavite na notranjo steno (tako da njegovega senzorja ne "zmoti" mraz zunanje stene), stran od radiatorjev, zračniki in okna. pretok hladnega zraka ali prodiranje sončne toplote). Sobnega termostata ne smemo zakrivati ​​s pohištvom in ga postaviti na višino 150 do 160 centimetrov od tal.
 
 
Delite ta članek s prijatelj
Ogledani izdelki
Dodatki in vezani izdelki
{{item.FinalPriceToPay_print}}{{unitMeasure(item)}}
Skupaj
{{totalPrice}} DDV je vključen
Dostava na dom {{deliveryPrice}}, prevzem v poslovalnici 0,00 €.
Zaključite nakup Nadaljujte z nakupovanjem
Vsebino košarice pošlji na e-poštni naslov
Zatraži poziv
Pošalji košaricu