Povratak na Fero-term.si

Prijavite se na svoj račun

Prvič? Registrirajte se!

Varčujte energijo z ohlajevanjem prostora

Varčujte energijo z ohlajevanjem prostora

Klimatske naprave so postale standard v stanovanjih in hišah, a poraba (čedalje dražje) energije nekaterim daje misliti ... Ponujamo vam 5 nasvetov, kako prijetno ohladiti svoj dom brez zapravljanja električne energije   

klimatska naprava

Če ste pripadnik generacije X, se zagotovo spomnite časa, ko smo pozimi po hiši redno nosili trenirke in debelejše puloverje. Razlog je bil preprost: varčevali smo z energijo, zato so bile temperature v prostorih precej nižje kot danes. Ogrevalni in hladilni sistemi 21. stoletja prinašajo nove standarde, prilagojene potrebam sodobne družine. Danes je normalno pričakovati, da boste tudi pozimi v stanovanju ali hiši oblečeni v kratke rokave, pogoste pa so tudi situacije, ko so okna v prostoru pozimi odprta »na široko«, čeprav je ogrevanje vključeno. Prav tako poleti običajno delamo v klimatiziranih prostorih, zato tudi doma uporabljamo klimatske naprave za hlajenje prostora. Računi za storitve zvesto odražajo naš življenjski slog, vendar nam zneski računov do nedavnega niso preprečili, da bi ogrevanje ali hlajenje "pospešili" do maksimuma.
 
Toda trenutne geopolitične razmere kažejo, da bi kljub vsemu morali začeti bolj previdno pristopati k sobnim termostatom. Energetski trg je pretresen, cene energije pa prebijajo meje. Temu primerno postajajo računi za storitve vedno višji - kar od nas zahteva, da se začnemo pri porabi električne energije obnašati bolj odgovorno.
 
V tem članku bomo poskušali odgovoriti na vprašanje, ki muči mnoge: "Kako udobno ohladiti stanovanje ali hišo, pri tem pa porabiti čim manj energije?" Uspelo vam bo le, če boste upoštevali nekaj preprostih pravil; z upoštevanjem teh pravil bo vaš bivalni prostor imel prijetno temperaturo, računi za storitve pa bodo še znosni.
 
1. Izberite primerno klimatsko napravo
Ko izbirate klimatsko napravo, je ne izberite samo zato, ker je naprodaj v večjem trgovskem centru. Cena naprave je pogosto najpomembnejši dejavnik, na podlagi katerega se odločite za nakup, ne sme pa biti EDINI razlog. Najpomembneje je, da dobite napravo, katero moč hlajenja ustreza vašemu prostoru in je v visokem energijskem razredu, kar zagotavlja manjšo porabo. Poleg tega je priporočljivo, da klimatsko napravo kupite pri zanesljivem dobavitelju, ki vam bo dal večletno garancijo in ima razvejano in zanesljivo servisno mrežo.
 
2. Pravilno postavite klimatsko napravo
Če želite prihraniti pri porabi energije, je ena najpomembnejših stvari pravilna namestitev zunanje in notranje enote klimatske naprave. Idealna lega notranje enote bi bila na eni od krajših sten prostora, tako da piha proti daljši strani prostora, vzporedno z zidno steno, na kateri so steklene površine (okna in balkonska vrata). Prav tako naj bo notranja enota nameščena tako, da sončni žarki ne padajo neposredno nanjo. Zunanja enota mora biti nameščena v prezračenem prostoru, najbolje v senci, na razdalji 3 do 5 metrov od notranje enote. Če se klimatska naprava pogosto uporablja za ogrevanje, je treba zunanjo enoto postaviti tako, da veter ne piha neposredno v ventilator, saj s tem zmanjša učinkovitost delovanja. Če želite, da vaša klimatska naprava popolnoma diha, neposredno pred zunanjo enoto ne sme biti nobenih ovir, kot so stene ali predelne stene.
 
3. Ne varčujte pri montaži klimatske naprave
Da bi prihranili kakšen euro, se nekateri odločijo, da se bodo montaže lotili sami ("Pa saj je video o tem na youtubu!") ali pa jo zaupajo znancu, "naredi sam" mojstru. To ni priporočljivo iz dveh razlogov. Prvi je, da lahko z nestrokovno montažo izgubite garancijo, drugi pa je možen pojava cele vrste težav, ki jih povzročajo napake pri montaži. Montažo torej prepustite strokovnjaku, račun, potrjen z žigom monterja, pa shranite z garancijskim listom. Najbolje je, da klimatsko napravo montirate zgodaj spomladi ali jeseni, saj je v poletnih mesecih zelo težko najti monterja, ki bi to opravil strokovno.

klimatska naprava
 
4. Naprave ne vklapljajte in izklapljajte po nepotrebnem

Nenehno »igranje« z daljincem klimatske naprave lahko precej poveča račun za porabo električne energije. Zato raje nastavite želeno temperaturo in pustite, da klimatska naprava to temperaturo doseže in vzdržuje. Prav tako ne nastavite prenizke želene temperature. V poletni vročini se boste dobro počutili v prostoru, ohlajenem na 25oC, zato naprave res ni treba mučiti (in izgubljati energije) s prilagajanjem na 18oC.
 
5. Redno servisirajte klimatsko napravo
Vzdrževanje klimatske naprave bo vplivalo tudi na višino vaših komunalnih storitev. Klimatska naprava naj bo praviloma na rednem letnem servisu, ki ga prepustite strokovnjaku. Pečat v garancijski knjižici po opravljenem rednem servisu je osnova za uresničevanje pravic iz dogovorjene garancije, obenem pa zagotavlja, da bo vaša klimatska naprava delovala zanesljivo dolgo časa.

klimatska naprava
 
6. Pridobite invertersko klimatsko napravo
Moderna tehnologija za sodoben čas – to bi moral biti moto inverterskih klimatskih naprav. Inverterska tehnologija je
napredna tehnologija za krmiljenje motorja, to je hladilnega kompresorja, ki se nahaja v zunanji enoti klimatske naprave. Najenostavneje povedano, elektronika in frekvenčna regulacija obremenitve (glede na temperaturne razlike) omogoča krmiljenje števila vrtljajev motorja, torej kompresorja. To praktično pomeni, da ob zagonu klimatske naprave kompresor deluje s polno močjo, tudi do 130 odstotkov normale, da čim hitreje ohladi prostor. Ko se sobna temperatura približa želeni, se moč klimatske naprave zmanjša. Zahvaljujoč inverterski tehnologiji kompresor nato vzdržuje doseženo temperaturo in tu so doseženi največji prihranki energije. Serija klimatskih naprav Terma Arbora je dober primer kakovostnih inverterskih naprav, ki vam bodo pomagale udobno ohladiti bivalne prostore in hkrati prihraniti.
 
 
Kot vidite, je z odgovornim ravnanjem mogoče ohladiti dom in prihraniti pri porabi električne energije. V poslovalnicah Fero-Terma in v naši spletni trgovini lahko najdete številne modele klimatskih naprav za vaš dom ter pester izbor dodatne in rezervne opreme za klimatske naprave. Na vas je, da izberete pravega!
Delite ta članek s prijatelj
Ogledani izdelki
Dodatki in vezani izdelki
{{item.FinalPriceToPay_print}}{{unitMeasure(item)}}
Skupaj
{{totalPrice}} DDV je vključen
Dostava na dom {{deliveryPrice}}, prevzem v poslovalnici 0,00 €.
Zaključite nakup Nadaljujte z nakupovanjem
Vsebino košarice pošlji na e-poštni naslov
Zatraži poziv
Pošalji košaricu