Povratak na Fero-term.si

Prijavite se na svoj račun

Prvič? Registrirajte se!

VODNIK: Izbira kamina za edinstveno domače vzdušje

VODNIK: Izbira kamina za edinstveno domače vzdušje

Kamin poleg topline daje tudi občutek bližine, intimnosti in romantike. Tople barve ognja in zvok prasketanja nas prisilijo, da se v poznojesenskem ali zimskem večeru le zvijemo na kavč in uživamo v razgledu skozi okno. Za samozavestno izbiro idealnega kamina za vaš dom in prihajajoče hladnejše dni, smo vam pripravili vodnik z vsemi potrebnimi pogoji in vrstami kaminov, ki jih morate upoštevati.

Prihod hladnejših dni nas vse nerad spominja na skrb za ogrevanje. Zato, če ste že razmišljali o ogrevanju na drva, je zdaj pravi čas, da izberete svoj idealen kamin.

Kamin poleg topline daje tud občutek bližine, intimnosti in romantike. Tople barve ognja in zvok prasketanja nas prisilijo, da se v poznojesenskem ali zimskem večeru le zvijemo na kavč in uživamo v razgledu skozi okno.
Idilične podobe zimskih dni si težko predstavljamo brez kamina, sploh ko smo obkroženi z družinami in ko zunaj sneži. Ko gre za notranjo opremo, izbira lokacije kamina bistveno dvigne celoten vizualni vtis doma.
Da bi varno in brez pomislekov izbrali idealen kamin za vaš dom in prihajajoče hladnejše dni, smo pripravili blog objavo z vsemi potrebnimi pogoji in vrstami kaminov, ki pridejo v poštev.

POGOJI ZA NAMESTITEV KAMINA

1) DIMNIK

Eden od pogojev za varno delovanje kamina je dober dimnik!
Dimnik se uporablja za odvajanje dima iz kamina in mora biti kot tak dobro izdelan. Pri izdelavi dimnika je pomembno upoštevati njegovo višino. Za kamine se najpogosteje uporabljajo zidani dimniki ali inox suhi montažni dimniki krožnega preseka. Premer dimnika je določen z močjo kamina in efektivno višino dimnika.
Priporočljivo je, da dimnikarja vsako leto očisti pooblaščeni dimnikar.

2) TRDNA IN STABILNA NOSILNA PODLOGA

Pred vgradnjo kamina je treba zagotoviti trdno in stabilno podlago, kjer bo kamin postavljen.
Če ste v fazi gradnje, potem je pri vgradnji kamina zelo enostavno postaviti betonsko podlago v želeni položaj.
Ko pa gre za naknadno vgradnjo kamina, je pri montaži treba odstraniti del tal, kjer bo kamin nameščen, in ta del ponovno betonirati.
 
3) DOVOD SVEŽEG ZRAKA
 
Dovod svežega zraka omogoča boljše izgorevanje, s tem pa tudi boljše ogrevanje prostora in naravno prezračevanje prostora.
Nekateri kamini imajo poseben priključek za dovajanje svežega zraka od zunaj, da ne bi po nepotrebnem podhlajali prostora z neposrednim vbrizgavanjem hladnega zraka v prostor. Če kamin tega priključka ne vsebuje, je treba na vhodnih vratih pustiti rešetke, katerih velikost je odvisna od moči kamina.

VRSTE KAMINOV

Kamine najpogosteje delimo glede na vrsto drv, zato ločimo:

kamin na drva
• plinski kamin
• električni kamin
kamini za centralno ogrevanje in
kamini na pelete.
 
Tudi glede na zasnovo kaminov so lahko: 

samostoječi kamini ali vgradni kamini in
odprti ali zaprti kamini.

Kamin na pelete za ogrevanje vašega prostora

1) KAMINI NA DRVA

Kamini na drva je zelo ekonomičen način ogrevanja, ki poleg varčevanja zagotavlja tudi pravi užitek ob zvoku prasketanja lesa in pravo naravno doživetje ognja.
Za sodobne kamine na drva je pomembno, da so izdelani iz kakovostnega jekla, visokotemperaturnega varnostnega stekla in da so zasnovani tako, da zagotavljajo učinkovito zgorevanje z regulacijo dovoda zraka.
Kako se sodoben kamin na drva Terma prilega minimalističnemu in ultramodernemu ambientu stanovanja, si oglejte na spodnji sliki.
Idealne so za vse, ki imajo radi tradicionalno in naravno okolje v svojem domu.
Cena kamina na drva je odvisna tako od kakovosti izdelave kot tudi od velikosti kurišča in se giblje med 110 € do 1000 € in več.
Kakovostnejši kamini imajo daljšo življenjsko dobo, boljši izkoristek in s tem manjšo porabo goriva.
Kakšne oblike kaminov na drva obstajajo, si lahko ogledate v ponudbi kaminov Fero Term!

2) KAMINI NA PLIN

Za tiste, ki imajo raje malo več udobja, je idealna izbira plinski kamin, ki ga preprosto prižgemo s pritiskom na "vžigalnik".
Prednost plinskega kamina je tudi v tem, da ne zahteva čiščenja kurišča.
Te kamine lahko razdelimo na klasične in minimalistične ter se razlikujejo glede na vtis, ki ga ustvarijo.
Klasični kamini dajejo vtis kamina na drva in njegovega zgorevanja.
Minimalistični plinski kamini vam omogočajo prikaz čistega ognja.

3) ELEKTRIČNI KAMINI

Električni kamini so vse bolj prisotni v sodobnih domovih.
Čeprav nimajo vzdušja pravega kamina, so enostavnejši za vzdrževanje in uporabo, ne potrebujejo dimnika, svetijo na volanu, nekateri sodobni kamini pa ponujajo možnost plamenskega učinka v več barvah.
Čeprav ti predmeti predstavljajo številne prednosti, je to, kar dela električne kamine posebne, prav njihova vgradnja, ki zagotavlja večjo prilagodljivost zaradi nepotrebnega dimnika. Zaradi tega jih je enostavno namestiti v stanovanja.

Kamin za centralno ogrevanje

4) KAMINI ZA CENTRALNO OGREVANJE

Ni nujno, da so kamini vir toplote samo za določen prostor - en kamin lahko ogreva tudi celoten dom!
Ta namen imajo tudi kamini za centralno ogrevanje, njihovo kurjenje pa običajno poteka na drva.
Kamini na drva za centralno ogrevanje delujejo tako, da segrevajo vodo iz kurišča, ki se po ceveh prečrpa do radiatorjev, nameščenih v domu. Ogrevana voda v radiatorju prenaša toploto v prostor.
Čeprav imajo kamini za centralno ogrevanje višjo začetno ceno, se investicija čez nekaj časa povrne in so ekonomična oblika ogrevanja, hkrati pa poseben in privlačen estetski dodatek.
 
Cene kaminov za centralno ogrevanje se gibljejo od 1000 € naprej, cena pa je odvisna od velikosti kamina za prostor, ki ga nameravate ogrevati, konstrukcije kamina, načina odpiranja vrat (bočno ali dvig protiuteži in drugo).

Kamin na pelete za ogrevanje vašega doma

5) KAMINI NA PELETE

Kamini na pelete so vizualno zelo podobni tistim na drva, vendar njihova uporaba zagotavlja večje udobje, zato so boljša izbira.
Zahtevajo manj prostora za shranjevanje in za njihovo sušenje in shranjevanje niso potrebna predhodna dela, kot je to v primeru kaminov na drva.
S pravilnim in rednim vzdrževanjem imajo kamini na pelete dolgo življenjsko dobo.
Cena kamina na pelete je nekoliko višja od ostalih in se giblje od 1000 € naprej, a na dolgi rok so ti kamini najbolj ekonomična izbira.

Kamin na drva
 
VZDRŽEVANJE IN NADZOR KAMINA
 
Za dolgoročno zagotavljanje funkcionalnosti kaminov je potrebno določeno vzdrževanje in nadzor nad njihovim delom.
Pri kaminih, ki zahtevajo dimnik, je pomembno, da vsaj enkrat letno poskrbimo za čiščenje.
Čiščenje dimnika zahteva strokovno znanje, zato predlagamo, da najamete dimnikarja, ki bo poleg čiščenja preveril pravilnost dimnika.
Poleg dimnika je zelo pomembno, da sam kamin očistite od lesa do pepela in zagotovite potreben prehod svežega zraka.
Pri čiščenju stekla je izjemno pomembno, kot tudi pri čiščenju samega kamina, da steklo ni vroče. V nasprotnem primeru se lahko poškoduje steklo.
Celoten kamin, dimnik in prehod zunanjega zraka je priporočljivo preveriti vsaj enkrat letno, predvsem pa pred ponovno uporabo po daljšem premoru.
Prav tako redno preverjanje zmanjša nevarnost požara in podaljša življenjsko dobo kamina.

ZAKLJUČEK

Ogrevanje na drva še nikoli ni bilo tako!
Še posebej, ker je postavitev kamina enostavnejša in cenovno ugodnejša kot kdajkoli prej.
Kamini so odlični za združevanje prijetnega s koristnim. Poleg zagotavljanja toplote v prostorih so tudi učinkovit del doma, tudi ko niso v uporabi.
Sodobni kamini poleg ogrevanja poskrbijo za vzdušje, ki je še posebej naklonjeno sprostitvi ob zvokih prasketanja lesa in prikazu ognjenih toplih barv ognja.
Glede na to, kaj vam je ljubše in kakšne možnosti prostora in namestitve so vam na voljo, se odločite za idealno vrsto kamina, naj bo to na drva, plin ali elektriko. Redno čistite in preverjajte dimnik.
Da bi zmanjšali možnost požara, a tudi podaljšali življenjsko dobo kamina, vsaj enkrat letno pokličite dimnikarja, da preveri pravilnost vašega kamina.
Delite ta članek s prijatelj
Ogledani izdelki
Dodatki in vezani izdelki
{{item.FinalPriceToPay_print}}{{unitMeasure(item)}}
Skupaj
{{totalPrice}} DDV je vključen
Dostava na dom {{deliveryPrice}}, prevzem v poslovalnici 0,00 €.
Zaključite nakup Nadaljujte z nakupovanjem
Vsebino košarice pošlji na e-poštni naslov
Zatraži poziv
Pošalji košaricu