Povratak na Fero-term.si

Prijavite se na svoj račun

Prvič? Registrirajte se!

Vse kar potrebujete za toplo kopalnico

Vse kar potrebujete za toplo kopalnico

Odkrijte vse, kar morate vedeti o kopalniških grelnikih, in izberite tiste, ki bodo udobno ogrevali vašo kopalnico
 

Raziskave kažejo, da so hodniki in stopnišča pozimi najhladnejši v vsakem gospodinjstvu, sledijo pa jim spalnice. Na vrhu seznama najtoplejših sob so kopalnice: povprečna temperatura v kopalnici (med bivanjem v njej) je okoli 24oC. Kako doseči - in vzdrževati - to temperaturo? Preprosto, dovolj je izbrati pravi radiator. Izbirate lahko med več radiatorji, najpogostejša izbira pa so kopalniški radiator, grelec ali talno gretje.

Kopalniški radijatorji
 
Kupalniški radiatorji
 
Kopalniški radiator je radiator z vgrajenim električnim grelnikom ali priključen na centralno ogrevanje. To so cevni radiatorji, zaradi oblike pa jih v trgovinah pogosto imenujejo "lestve" ali grelniki brisač. Nekateri manj zmogljivi primerki so res namenjeni ogrevanju brisač, a velik del kopalniških radiatorjev je dovolj močan, da so edini radiator v kopalnici. Pred nakupom morate vedeti količino toplote, ki jo mora radiator prenesti v prostor za ogrevanje. Moč radiatorja je izražena v vatih (W) in je navedena v deklaraciji; pri nas so moči prikazane v načinu EN 442 - 75oC / 65 oC.

Kopalniški radijatorji
 
Kako izračunati moč radiatorja v vatih, kar bo zagotovilo, da bo vaša kopalnica dobro ogrevana? Vzemite na primer kopalnico širine 2,3 metra, dolžino 3 metre in višino 2,5 metra. Formula za izračun moči v vatih, ki je potrebna za ogrevanje prostora, je precej preprosta: (širina prostora x dolžina prostora x višina prostora) x 70 = moč v vatih, potrebna za ogrevanje vaše kopalnice. Torej, če imate kopalnico teh dimenzij, boste morali dobiti radiator okoli 1,2 kW. Številka 70 v enačbi predstavlja povprečno toplotno učinkovitost na kvadrat [W / m3]; glede na geografsko lego in značilnosti objekta se ta vrednost običajno giblje med 60 in 80 [W / m3].
 
Pri sistemu centralnega ogrevanja je ključnega pomena temperaturni režim pretočnega / povratnega medija in primerjava z dejansko močjo lestve v kopalnici: na primer radiator 600x1800 mm ima drugačno moč ogrevanja, če je priključen na visokotemperaturni sistem (trden kotel na gorivo, peleti, električni kotli ali podobno) ali pri nizkotemperaturnem načinu ogrevanja (recimo toplotna črpalka, ker je njen največji pretok ogrevalnega medija okoli 55 ° C).
 
Kopalniški radijatorji

Sodobni električni kopalniški radiatorji se lahko uporabljajo kot osnovni radiatorji ali kot dodatni radiator, kadar osnovni ogrevalni sistem ni vklopljen. Za razliko od električnih grelnikov, ki so se v preteklosti uporabljali v kopalnicah (najpogosteje grelniki nad vrati kopalnice), so za sodobne električne radiatorje značilna nizka poraba energije, termostat, več delovnih programov, številne funkcije, ki jih je mogoče individualno prilagoditi, zaščita IP24 pred razprševanjem vode in številne druge napredne funkcije. Električni radiatorji TermaBad R01 600x1200 in TermaStar 508x1250 sta dobra primera sodobnih električnih kopalniških radiatorjev. Dodati je treba, da so električni radiatorji novejše generacije visoko energetsko učinkoviti, kar bo konec meseca zmanjšalo račun za elektriko. Poleg tega je to nizka začetna naložba, namestitev pa je razmeroma preprosta.
 
Kopalniški radijatorji

Centralno ogrevanje je najbolj razširjen ogrevalni sistem, ko gre za gospodinjstva, najpogostejša izbira radiatorjev v takem sistemu pa so radiatorji. Cevni radiatorji so najpogostejša vrsta radiatorjev, ki se vgrajujejo v kopalnici - pravzaprav tako pogosti, da jih najpogosteje imenujemo kopalniški radiatorji. Cevni kopalniški radiatorji so na voljo v različnih dimenzijah, zato jih je enostavno namestiti v katero koli kopalnico, tako po širini kot po dolžini. Poleg različnih dimenzij lahko izberete tradicionalne, a tudi trenutno zelo moderne temnejše odtenke, na primer model TermaBad R01 1200/600 Black. Obstajajo tudi kromirani cevni radiatorji, ki so prav tako privlačni v vsaki kopalnici.

Kopalniški grelci
 
Kopalniški grelci
 
Grelniki so že vrsto let priljubljena izbira, ker potreba po takšnem neprestano dostopnem grelniku obstaja vedno - še posebej, če je treba kopalnico hitro ogreti. Glavna prednost grelnika pred drugimi radiatorji je v tem, da je običajno prenosni izdelek, ki ga je enostavno premikati po prostoru, odvisno od potreb. Z drugimi besedami, ko ga potrebujete - tam je, ko ga ne potrebujete - ga pospravite. Toda vsi grelniki niso prenosni; sčasoma so nekatere vrste grelnikov izpostavile kandidaturo za prehod tudi na primarne radiatorje.
 
Električni grelnik konvektor je prvi na lestvici priljubljenosti, ko gre za grelnike. Deluje na principu konvekcije, to je toplotnega toka: zelo preprosto hladen zrak, ki se naravno dviga s talnega prostora, vstopi v grelnik in se segreje s prehodom skozi električni grelec, kar povzroči sproščanje toplega zraka iz grelnika . Topel zrak je lažji od hladnega in se dviga proti stropu prostora; sčasoma, ko se ohladi, se spusti na tla in celoten postopek se ponovi. Na ta način je prostor enakomerno ogrevan. Pri izbiri električnega (pa tudi katerega koli drugega grelnika) bi nas morali voditi njegova moč, torej sposobnost ogrevanja prostora določenih dimenzij. Čeprav je ta sposobnost odvisna od številnih dejavnikov (kakovost izolacije, kvadratura steklenih površin, geografska usmeritev ...), načeloma 1kW zadostuje za ogrevanje prostora deset kvadratnih metrov, višina stropa do 270 cm. Kar pomeni, da lahko na primer konvektorski grelec Terme Riga z močjo 2 kW zlahka ogreje prostor v velikosti 20 m2. Koliko električne energije porabi takšen grelec? Izračun je preprost: če ga pustite delovati eno uro, bo ta grelec v tem času porabil 2 kWh; pomnožite to s ceno kWh in dobite natančen znesek.
 
Če ste ljubitelj keramike, vam bo keramični grelec zagotovo padel v oči. To so večinoma manjši prenosni grelniki, pri katerih toplota nastaja iz keramičnega grelnega elementa. Dejstvo, da so grelni elementi znotraj grelnika obdani s keramiko, naredi ta grelec varnejši od drugih, ker ni nevarnosti isker. Opremljeni so tudi z zaščito pred prevračanjem, tako da ste varni tudi s te strani. Dobra stran keramičnih grelnikov je možnost njihove uporabe za dva namena: pozimi za pridobivanje toplote in poleti kot ventilatorji za prezračevanje prostora. Proizvajalci takšnih grelnikov tudi trdijo, da bolje vzdržujejo želeno temperaturo, ker se za razliko od grelnikov v električnih grelnikih keramični grelniki manj pogosto vklopijo in izklopijo, da bi ohranili želeno temperaturo.
 
Ko govorimo o infrardečih grelnikih, so zagotovo prve slike, ki pridejo na misel grelniki na steni v kopalnici ali grelniki na terasi restavracije. In ja, imate prav: takšni grelniki se še danes pogosto uporabljajo ravno za te namene, v notranjosti in zunanjosti, ki jih je treba hitro segreti. Na primer, kopalniški grelec Rec Trade Infra 18V je zasnovan prav za takšno nalogo: njegovi infrardeči grelniki ogrevajo prostor hitro in učinkovito, primeren pa je za uporabo v kopalnicah, delavnicah, zimskih vrtovih in pokritih terasah. (Prav tako je treba opozoriti, da se je ogrevalna zmogljivost tega grelnika povečala zaradi inovativnega prezračevanja zelo širokega ogrevalnega območja.)
 
Talno ogrevanje

Talno ogrevanje
 
Radiatorji in grelniki so priljubljeni, v zadnjih letih pa so kopalnice vse pogostejša izbira za talno gretje. Če se odločite za tovrstno ogrevanje kopalnic, boste morali izbirati med električnim ali toplovodnim (hidravličnim) talnim gretjem. Oba sistema imata svoje prednosti, na vas je, da izberete, kaj vam najbolj ustreza.
 
Tisti, ki kopalnico prilagajajo in želijo uvesti talno gretje, se najpogosteje odločijo - električno talno gretje. Razlog za to je ponavadi izredno majhna izguba v višini prostora, ker je debelina grelnih folij manjša od 2, grelne preproge (tj. mrežice) pa manjše od 4 milimetrov. Ali se odločite za ogrevalne mreže, kable ali folije, je odvisno od tega, pod kaj nameravate postaviti električno talno gretje: mreže so učinkovitejše, če jih namestite pod keramične ploščice, folije pa pogosteje gredo pod parket in PVC tla. Ko že govorimo o tem, je pomembno vedeti, da je mogoče električno talno ogrevanje vgraditi pod skoraj vsako površino, od ploščic in parketa do laminata, preprog, kamna, asfalta in betona. Prav tako je dobro vedeti, da je električno talno ogrevanje zelo enostavno namestiti: dober električar bo v enem dnevu z električnim talnim gretjem pokril približno petdeset kvadratnih metrov.
 
Če želite talno ogrevanje, vendar vam je elektrika predraga, se boste odločili za toplo-sanitarno različico talnega ogrevanja. Gre za vrsto talnega ogrevanja, pri katerem se tla segrejejo s toplo vodo, ki prehaja skozi posebej nameščen cevovod. Sistemi tople vode so glede na način vgradnje razdeljeni na suhe in mokre. Cevi za talno ogrevanje v mokrem sistemu so nameščene v mokrem estrihu (talna glazura) nad izolacijsko plastjo, medtem ko so v suhi izvedbi cevi nameščene v posebnih izolacijskih talnih ploščah, na katere je položen suh estrih. Sistem za mokro toplo vodo se vgrajuje predvsem pri gradnji nove stavbe, medtem ko je suha različica bolj primerna za vgradnjo med obnovo ali adaptacijo, ker je suh estrih lažji (in manj strukturno obremenjuje stavbo), polaganje pa je bistveno tanjše.
 
Čeprav talno ogrevanje ni »od včeraj«, na našem območju še vedno ogreva razmeroma majhen odstotek prebivalstva. Glavni razlog za to je nepoznavanje prednosti talnega ogrevanja. Talno ogrevanje ni samo tako drago, kot mislijo nepoznavalci, ampak je učinkovitejša in bolj zdrava vrsta ogrevanja v primerjavi s klasičnimi.
Ena največjih prednosti talnega ogrevanja v primerjavi s "klasičnimi" ogrevalnimi sistemi je (dobesedno) v površini grelne površine - zaradi velike grelne površine je potrebna nižja delovna temperatura, zaradi česar je mogoče doseči znatne prihranke pri račune za ogrevanje. Zahvaljujoč sobnim termostatom in temperaturnim senzorjem je mogoče zelo natančno določiti sobno temperaturo - enako učinkovito pa je tudi vzdrževanje. Ko namreč odprete okna s klasičnim ogrevanjem, bo velik del toplote iz prostora preprosto izhlapel in sledil bo drastičen padec temperature. Pri talnem ogrevanju se zahvaljujoč dejstvu, da toplota prihaja od spodaj in po celotni površini tal, prostor ne bo tako hitro ohladil. Posledično ne bo treba povečati porabe energije, znesek na računu za ogrevanje vaše kopalnice pa bo še nižji.
Delite ta članek s prijatelj
Ogledani izdelki
Dodatki in vezani izdelki
{{item.FinalPriceToPay_print}}{{unitMeasure(item)}}
Skupaj
{{totalPrice}} DDV je vključen
Dostava na dom {{deliveryPrice}}, prevzem v poslovalnici 0,00 €.
Zaključite nakup Nadaljujte z nakupovanjem
Vsebino košarice pošlji na e-poštni naslov
Zatraži poziv
Pošalji košaricu