Povratak na Fero-term.si

Prijavite se na svoj račun

Prvič? Registrirajte se!

Za popolne trenutke tuširanja

Za popolne trenutke tuširanja

Ste že od nekdaj sanjali o razkošnih in sproščujočih kopelih s kadjo, napolnjeno s cvetnimi listi in mehurčki, na koncu ali v začetku dneva pa se še vedno odločite za hiter tuš? Naučite se, kako narediti tuširanje enako sproščujoče

Rezultati raziskave, opravljene leta 2019, kažejo, da se kar 66,1 odstotka hrvaških državljanov tušira vsak dan, 26,9 odstotka pa jih to stori vsaj nekajkrat na teden. V nasprotju s tem se 45,4 odstotka naših sodržavljanov kopa v kadi le nekajkrat na leto (in manj pogosto!), 16,1 odstotka pa jih je izjavilo, da se v kopeli sploh ne kopa.
 
Statistično so številke na strani tuša. Poleg tega analitiki napovedujejo, da bomo leta 2021 za izdelke za kopel in prho porabili približno 35 milijard evrov - to je veliko steklenic, napolnjenih z geli za prhanje, kopelmi in različnimi drugimi kozmetičnimi izdelki. Ali si potem ne zaslužimo, da je naša izkušnja s tuširanjem enako razkošna?
 
Kot smo si vsi različni, se tudi glede obdobja dneva, v katerem imamo navado tuširanja, razlikujemo. Nekdo se rad zvečer stušira, čez dan pa spere ves nabran znoj in umazanijo ter se čist uleže v posteljo. Drugi si ne predstavljajo jutra brez tuširanja, prav tako si mnogi ne predstavljajo začetka dneva brez kave.

Moderna kopalnica

Kratka zgodovina tuš(iranj)a

Seveda si to zaslužimo. Kar zadeva prhe, so izkušnje s tuširanjem danes in izkušnje pred sto leti, ko so se tuši začeli sramežljivo širše uporabljati, enako različni kot nebesa in zemlja. Prhanje kot način vzdrževanja higiene poteka skozi vso zgodovino človeške rase: od prvotnega, pod naravnim slapom, preko starih Egipčanov, Grkov in Rimljanov do danes. Prvo napravo, podobno današnji prhi (vendar z ročnim upravljanjem), je leta 1767 patentiral Anglež William Feetham, medtem ko so bile prve "moderne" prhe v javno uporabo uvedene v sedemdesetih letih - v zaporih. Zasluga za njihov videz je bil francoski zdravnik in izumitelj Francois Merry Delabost, ki je prhe uvedel v državni zapor, kjer je delal kot glavni kirurg. Svoj izum je pojasnil z ekonomskimi razlogi in dejal, da prhe omogočajo osmim zapornikom, da se v petih minutah stuširajo, medtem ko porabijo le 20 litrov vode. Potem so v francoskih vojašnicah uvedli prhe, prvi tuš v javni kopeli pa leta 1887 na Dunaju.

Moderna kopalnica
 
Čeprav so jih gospodinjstva uporabljala že prej, so se tuši v domačih kopalnicah »udomačili« mnogo kasneje, v drugi polovici 20. stoletja; najprej v klasičnih kopalnih kadih, šele kasneje kot ločene prhe. Še danes je najpogostejša kombinacija kadi in prhe v hrvaških kopalnicah, a vse več gospodinjstev se odloča le za prhe, bodisi za kabine ali walk-in.

Vse prednosti tuširanja

Moderna kopalnica

Večna dilema: ali je bolje, da se stuširate ali uležete v kad
 
Dolga, sproščujoča kopel pogosto zahteva terapijo, ki nam lahko polepša dan ali večer. Upoštevati je treba, da morate za pripravo kopeli porabiti tudi čas, ki bi ga sicer lahko uporabili za sprehod, branje ali kratek oddih, nato pa lahko "skočite" pod prho in se osvežite.
Na vseh področjih življenja sledimo trendom okoljske ozaveščenosti, tako da za prhanje v povprečju potrebujemo približno 60 litrov vode, za kopanje pa najmanj 80 litrov.

Moderna kopalnica
 
Poleg tega, da je tuš učinkovitejši pri odstranjevanju nečistoč, je tuširanje tudi bolj ekonomično kot kopanje.
Raziskave so pokazale, da prhanje poveča našo imunost, še posebej, če začnemo s toplejšo in končamo s hladnejšo vodo. Mlaz prhe spodbuja tudi vaš živčni sistem, kar ima za posledico boljši krvni obtok in lepši videz kože. Prhanje spodbuja tudi proizvodnjo endorfinov, hormonov, zaradi katerih se počutimo dobro, zato se je izkazalo za pozitivno pri lajšanju simptomov depresije.

Moderna kopalnica

Tuš kad ili walk-in tuš?

Ko se odločite za prenovo ali gradnjo nove kopalnice, morate izbirati med klasično kadjo, tuš kadjo s kabino, steno in / ali vrati ali walk-in različico, kjer je del kopalnice ločen le z stekleno steno. Klasične kopalne kadi delimo na vogalne, samostoječe ali vgradne, po obliki pa na okrogle, polkrožne ali pravokotne.

Moderna kopalnica

Tuš kadi so lahko globlje ali plitvejše, od vas je odvisno, kaj želite in kaj vam je bolj všeč. Plitke kadi so bolj praktične, saj je v njih lažje stopiti, globlje pa jih je mogoče napolniti z vodo in nato uporabiti na več načinov. Kabine za tuširanje so razdeljene na polkrožne in pravokotne: oba modela sta praktična in skupna sta si, da lahko zaprete vrata za seboj in preprečite, da bi voda brizgala po kopalnici.
 
 
V zadnjih letih postajajo vse bolj priljubljeni tuši, ki jih od ostale kopalnice ločuje le steklena stena. Takšni tuši so videti izjemno elegantno, kopalnico naredijo vizualno večjo in naredijo izjemno sodobno. Primer takšne moderne stene je Voxort Blue Black, samostoječa tuš stena iz zatemnjenega varnostnega stekla debeline 8 mm in mat črnih profilov, ki se bo prilegala v vsako sodobno kopalnico. Ta stena za tuš ima fiksator in spodnji profil. Tuš stene lahko dobite v različnih velikostih, lahko pa jih tudi izdelate po naročilu, tako da je vaš prostor resnično unikaten. Poleg dimenzij lahko izberete tudi debelino in vrsto stekla (prozorno, zatemnjeno ali z vzorcem).

Moderna kopalnica
 
Stene za tuširanje so običajno nameščene na izredno plitvih tuš kadih, katerih globina je le nekaj centimetrov, ali na kopalnicah, ki so dvignjene nad ploščicami, iz katerih po majhnem nagibu teče voda. Če želite biti resnično v trendu, se lahko odločite za vstopno predstavo. Gre za minimalističen koncept - namesto tušev, vrat in bokov so tuši običajno sestavljeni samo iz steklene kamnine, medtem ko voda teče po tuš kanaleti (talni odtok), vgrajenem v tla s ploščicami. Takšne prhe so idealne za majhne prostore, hkrati pa dajo kopalnici izpopolnjen videz, ker se ploščice naravno nadaljujejo v prostor za tuširanje.

Moderna kopalnica

Tuširanje brez rok

Ko izberete zasnovo tuša, je čas, da se odločite, ali se želite tuširati brez rok. Če želite, boste izbrali nadglavno prho za tuširanje. Je podaljšek, ki omogoča maksimalno uživanje pod prho, ker je pritrjen nad glavo in ne zahteva uporabe rok - samo na vas je, da stojite pod sproščujočim vodnim tokom in uživate.

Moderna kopalnica

Kako je videti, lahko preverite tako, da si ogledate nadglavno prho Voxort Premium Black z elegantnim dizajnom.

Moderna kopalnica
 
Zahtevnejši bi lahko posegli tudi po elegantnih tuš panelih, ki imajo poleg nadglavne prhe za tuširanje in tuš ročke, vgrajene tudi hidromasažne šobe. Takšne plošče so izredno privlačne in bistveno izboljšajo videz kopalnice, še posebej, če gre za skrito različico.

Moderna kopalnica

Preprostejša različica so tuš sistemi, ki so sestavljeni iz nadglavne prhe za tuširanje in tuš ročke. Se sprašujete, zakaj nadglavna prha in ročka? Odgovor je preprost: če se želite na primer med tuširanjem izogibati namakanju las, boste to naredili veliko lažje z uporabo tuš ročke.

Moderna kopalnica

Vzdrževanje tuš prostora

udovita notranjost kopalnice, kot lahko vidite v različnih revijah, je lahko v praksi videti tako le, če kopalnico redno čistite. To še posebej velja za območje tuša, ki ga lahko napadajo neprijetne glivice, plesen, vodni kamen ...
 
Prvo pravilo je kakovost. Cenejši izdelek, ki se zdi enako dražji, vam lahko prihrani denar, vendar je najverjetneje cenejši z razlogom. Kakovostni materiali so najboljše zagotovilo, da bo izdelek dolga leta ohranil svoj prvotni videz in da boste z običajno izbiro dolgo časa zadovoljni s svojo izbiro. Zato vedno kupujte samo v zaupanja vrednih trgovinah, kjer vam bodo ponudili kvaliteten izdelek in garancijo.
 
Še eno pravilo: ne skoparite s silikonom. Kakovostnejši silikon pomeni tudi manj težav z nastankom glivic in lažje čiščenje. To je še posebej pomembno pri walk-in prhah; v tem primeru bi bilo dobro razmisliti o tlakovanju tal s ploščicami večjega formata. Večji format namreč pomeni manj ploščic in s tem tudi manj fug. Najbolje je, da vzamete ploščice z ratificiranimi robovi (lasersko rezane), saj zahtevajo minimalno širino fug.
 
Pravilo številka tri: Kadar je le mogoče, uporabite naravna čistila. Mešanice sode bikarbone, limoninega soka, olja čajevca in kisa so že vrsto let prva izbira poznavalcev. Čim bolj se izogibajte agresivnim industrijskim sredstvom.
 
In nenazadnje pravilo: redno čistite prostor za tuširanje. Če steklo obrišete takoj po vsakem prhanju, potem, ko se posuši, na njem ne bodo ostale grde sledi. Prav tako ne plesni ne glive ne bodo imele podlage za rast. Torej, pogosteje čistite in kasneje se boste izognili klečanju in drgnjenju.

 
Delite ta članek s prijatelj
Ogledani izdelki
Dodatki in vezani izdelki
{{item.FinalPriceToPay_print}}{{unitMeasure(item)}}
Skupaj
{{totalPrice}} DDV je vključen
Dostava na dom {{deliveryPrice}}, prevzem v poslovalnici 0,00 €.
Zaključite nakup Nadaljujte z nakupovanjem
Vsebino košarice pošlji na e-poštni naslov
Zatraži poziv
Pošalji košaricu