Razprava o podnebnih spremembah in njihovih posledičnih učinkih na naš planet se iz leta bolj zapleta. Čeprav se med seboj ne strinjajo, znanstveniki razmeroma soglasno napovedujejo naraščajoče razlike med letnimi časi in napovedujejo možnost izjemnih razlik. Pomeni predvsem toplejša poletja in hladnejše zime z nenavadno visokim temperaturnim razponom, bolj ekstremnim kot prej.

Čeprav kot posamezniki ne moremo bistveno vplivati na razvoj situacije, obstaja veliko vprašanj na katera moramo najti odgovor. Kako se ogreti pozimi? Kateri vir energije izbrati? Kaj nas bo stalo manj? Kako se poleti zaščititi pred ekstremno vročino? Kateri grelec in kateri hladilnik izbrati? Kam jih postaviti?

Jasno je, da si vsi želimo maksimalnega udobja: idealno bi bilo imeti edinstven izdelek, ki bi bil sposoben greti ali hladiti prostor, po možnosti, da ga lahko aktiviramo s pritiskom na stikalo, brez veliko predhodnega dela. Ali obstaja takšen izdelek? 

Spoznajte ventilatorsko tuljavo

V blogu o grelcih smo razložili, kako deluje konvektorski grelec. Izmenjevalnik toplote, ki se nahaja v v konvektorju (lahko eden ali več), je sestavljen iz cevi z nanizanimi lamelami, ki služijo za povečanje površine izmenjave toplote. Lamele so lahko iz aluminija (na bakrenih ceveh) ali iz jeklene pločevine (varjene na jeklenih ceveh). Konvektorji delujejo po principu konvekcije, torej toplotnega toka : hladen zrak, ki se naravno dvigne iz tal prostora, vstopi v grelnik in se ogreva s prehodom skozi električni grelec kar povzroči izpust toplega zraka iz grelnika. Topel zrak je lažji od hladnega in se dviga proti stropu sobe; sčasoma se, ko se ohladi, spusti na tla in celoten postopek se ponovi. Na ta način se prostor enakomerno ogreva.

Ventilatorska tuljava, veliki brat običajnega konvektorja, uporablja isti princip delovanja – vendar z eno pomembno razliko. Za razliko od običajnega konvektorja, ki uporablja naravno kroženje zraka, segretega na svojih konvektivnih površinah, ventilatorska tuljava uporablja tudi ventilator, ki prisili konvektorske površine, da pihajo. Zahvaljujoč ventilatorju se prenos toplote s konvektivnih površin na zrak v prostoru večkrat pospeši. 

Pozimi greje, poleti hladi

Tu smo prišli do še ene velike razlike med ventilatorsko tuljavo in konvektorjem. Namreč poleg segrevanja zraka ga lahko ventilatorska tuljava hladi enako učinkovito. Gre za napravo "2 v 1", ki v enem ohišju združuje izmenjevalnik toplote, ventilator in filter. Znotraj cevnega izmenjevalnika z lamelami teče voda, ki služi kot oddajnik energije. Odvisno od tega, ali je voda vroča ali hladna, prehod skozi površine izmenjevalnika ogreva ali hladi zrak v prostoru.

Enote ventilatorskih tuljav so torej namenjene ogrevanju in hlajenju prostorov. Za funkcijo hlajenja jih je treba priključiti na sistem hladilnika vode, za funkcijo ogrevanja pa jih je mogoče priključiti na toplotne črpalke, kotle na trda goriva, pelete ali sekance, plinske naprave, električne kotle in druge generatorje toplote znotraj dovoljene najvišje temperature.

Obstajata dve različici sistema ventilatorskih tuljav: dvocevna ali štiricevna. Vroča ali hladna voda teče skozi (edini) toplotni izmenjevalnik z ventilatorskim konvektorjem v dvocevnem sistemu, odvisno od tega ali prostor ogrevamo ali hladimo, sistem pa deluje z dvema cevma, dovodno in povratno linijo. Primer ventilatorske tuljave za dvocevni sistem je Terma Airat 195, enota ventilatorske tuljave z vodnim dvocevnim izmenjevalnikom toplote. Gre za talni model, ki je pripravljen tudi za vgradnjo pod strop z dovodom zraka pod napravo. 

Kot že samo ime pove, so štiricevni sistemi "v igri" s štirimi cevmi, dvema dovodnima in dvema povratnima vodoma, kar pomeni, da obstaja poseben par vodov za toplo in hladno vodo. To omogoča, da se sistem hkrati ogreva in hladi: nekatera področja sistema je mogoče ogrevati in hkrati hladiti.

Vrste ventilatorskih tuljav

Še ena od prednosti ventilatorskih tuljav pred drugimi ogrevalnimi sistemi so različne možnosti namestitve. Vsak ogrevalni sistem večinoma temelji na radiatorjih, ki pri namestitvi ne ponujajo preveč možnosti: radiatorje boste težko postavili na strope ali kamine, ki so nevidni. Zaradi majhnih dimenzij in majhne teže je enote ventilatorskih konvektorjev mogoče namestiti dobesedno kjer koli: v tla, na steno ali na strop.

Enote ventilatorskih konvektorjev s parapetom (talno-podstropne) je mogoče namestiti na tla ali pod strop. Enostavno jih je namestiti ter zaradi močnega pretoka zraka omogočajo enakomernejšo porazdelitev toplote v prostoru. 

Terma FT5 300 je primer stenske ventilatorske tuljave z vodnim dvocevnim izmenjalnikom toplote. Takšne enote ventilatorskih konvektorjev po obliki spominjajo na klimatske naprave, enostavno jih je namestiti in se popolnoma prilegajo vsem prostorom. Prednost imajo tudi nizka hrupa pri delu.

Stropne ventilatorske tuljave so nameščene na stropu v spuščenih stropih zaradi česar je prostor maksimalno uporaben, ker ni ovir za postavitev pohištva v prostor. Ne motijo videza prostora in so izjemno učinkoviti. Obstajajo kasetne in cevne izvedbe stropnih ventilatorskih tuljav; kasetne različice ponujajo tudi štirikanalno zasnovo za enakomerno porazdelitev toplega ali hladnega zraka po prostoru. 

Talne ventilatorske tuljave se vgrajujejo (uganili ste) v tla, zaradi česar so nevsiljivi in učinkoviti. Še posebej učinkoviti so, če jih namestite ob veliko stekleno površino, na primer steklene stene v hišah, ki gledajo na teraso. V tem primeru pozimi "vpijejo" hladen zrak, ki se spusti iz steklene skale, ga segrejejo in ob segrevanju vrnejo v prostor. Pozimi prostor ogrevajo in hkrati preprečujejo zameglitev stekla, poleti pa ga ohladijo in razvlažijo zrak v njem.