Če ste pripadnik generacije X, se zagotovo spomnite časa, ko smo pozimi po hiši redno nosili trenirke in debelejše puloverje. Razlog je bil preprost: varčevali smo z energijo, zato so bile temperature v prostorih precej nižje kot danes. Ogrevalni in hladilni sistemi 21. stoletja prinašajo nove standarde, prilagojene potrebam sodobne družine. Danes je normalno pričakovati, da boste tudi pozimi v stanovanju ali hiši oblečeni v kratke rokave, pogoste pa so tudi situacije, ko so okna v prostoru pozimi odprta »na široko«, čeprav je ogrevanje vključeno. Prav tako poleti običajno delamo v klimatiziranih prostorih, zato tudi doma uporabljamo klimatske naprave za hlajenje prostora. Računi za storitve zvesto odražajo naš življenjski slog, vendar nam zneski računov do nedavnega niso preprečili, da bi ogrevanje ali hlajenje "pospešili" do maksimuma.

Toda trenutne geopolitične razmere kažejo, da bi kljub vsemu morali začeti bolj previdno pristopati k sobnim termostatom. Energetski trg je pretresen, cene energije pa prebijajo meje. Temu primerno postajajo računi za storitve vedno višji - kar od nas zahteva, da se začnemo pri porabi električne energije obnašati bolj odgovorno.

V tem članku bomo poskušali odgovoriti na vprašanje, ki muči mnoge: "Kako udobno ohladiti stanovanje ali hišo, pri tem pa porabiti čim manj energije?" Uspelo vam bo le, če boste upoštevali nekaj preprostih pravil; z upoštevanjem teh pravil bo vaš bivalni prostor imel prijetno temperaturo, računi za storitve pa bodo še znosni

1. Izberite primerno klimatsko napravo

Ko se odločate za način ogrevanja, se lahko držite dveh načel: ali boste način ogrevanja izbrali po svojem občutku ali pa boste vzeli v roke papir in svinčnik ter se malo zabavali z osnovnimi matematičnimi operacijami. Če imate raje matematiko in želite nižje stroške ogrevanja (ali je šlo za novogradnjo ali razmišljate o drugem sistemu ogrevanja), je prvo vprašanje, ki si ga morate zastaviti, "Koliko energije porabim za ogrevanje doma?" Odgovor lahko dobite z ogledom energetske izkaznice - specifična poraba toplote se giblje od ledenih 300 (za "prepih") do impresivno nizkih 15 kWh / m2 (za pasivne hiše). To število pomnožite s številom "kvadratov", ki jih boste ogrevali, in dobili boste letno porabo energije, potrebno za ogrevanje prostora.

Ta številka je v veliki meri odvisna od različnih dejavnikov, kot so kakovost toplotne izolacije objekta (streha, tla, stene), število odprtin, kakovost mizarstva, geografska lega ... Ko imate to številko, potrebujete naslednjo številko. Količina energije, proizvedene z zgorevanjem, energija, potrebna za ogrevanje prostora (od tod prva številka). Da dobite, morate poznati energijsko vrednost agregata (recimo kilogram utekočinjenega plina, liter kurilnega olja, kubični meter lesa ...) in okvirno ceno agregata. S temi številkami boste z enostavnimi matematičnimi operacijami enostavno dobili polno ceno ogrevanja.

Če želite ogrevalni sistem, ki bo učinkovit in poceni, morate iti skozi tri korake: dobro izolirati stanovanjski objekt (če gradite sami, ali izbrati objekt najboljšega energijskega razreda), izbrati ogrevalni sistem in energijo z najboljše razmerje med ceno in zmogljivostjo.

2. Pravilno postavite klimatsko napravo

Ko gre za toplotno izolacijo, je to eden najpomembnejših dejavnikov v celotni zgodbi o ogrevanju. Toplotna izolacija objekta je enako pomembna poleti in pozimi – dobra toplotna izolacija pozimi zmanjšuje toplotne izgube, poleti pa preprečuje pregrevanje prostora. Denar, vložen v kakovostno toplotno izolacijo, je najboljši vloženi denar; zahvaljujoč dobri izolaciji boste zaradi nižjih računov za ogrevanje in hlajenje doma prihranili leta.

Kakovostna izolacija se začne pri talnih oblogah, zato je priporočilo strokovnjakov, da morajo biti tla, pod katerimi se ne ogreva, debela najmanj 10, tla prostorov, pod katerimi se ogreva, pa 8 centimetrov. Toplotna izolacija sten je naslednji korak: dobro izdelana fasada je najboljše jamstvo za nižje zneske računov za ogrevanje.

Število odprtin v stenah (okna in vrata) ter kakovost mizarstva sta nadaljnja dejavnika, ki vplivata na kakovost ogrevanja. Verjemite, običajno obstaja dober razlog, zakaj je eno okno enakih dimenzij včasih bistveno dražje od drugega, enako pa velja za vrata, zunanjost in notranjost. In za konec zgodbe o dobro opravljeni toplotni izolaciji objekta, streha (dobesedno) sedi kot češnja na torti: pri slabo izvedeni izolaciji se lahko skoraj tretjina energije izgubi skozi streho. Če je izolacija strehe opravljena pravilno, se vam bo investicija v izolacijo z nižjimi računi za ogrevanje zelo hitro povrnila.

3. Ne varčujte pri montaži klimatske naprave

Da bi prihranili kakšen euro, se nekateri odločijo, da se bodo montaže lotili sami ("Pa saj je video o tem na youtubu!") ali pa jo zaupajo znancu, "naredi sam" mojstru. To ni priporočljivo iz dveh razlogov. Prvi je, da lahko z nestrokovno montažo izgubite garancijo, drugi pa je možen pojava cele vrste težav, ki jih povzročajo napake pri montaži. Montažo torej prepustite strokovnjaku, račun, potrjen z žigom monterja, pa shranite z garancijskim listom. Najbolje je, da klimatsko napravo montirate zgodaj spomladi ali jeseni, saj je v poletnih mesecih zelo težko najti monterja, ki bi to opravil strokovno.

4. Naprave ne vklapljajte in izklapljajte po nepotrebnem

Grelna moč radiatorja je pomembna, a če želite v celoti izkoristiti moč radiatorja, morate vedeti, kam ga v prostoru postaviti. Eno glavnih pravil je, da radiator postavite ob stekleno steno ali pod okno, da takoj ogrejete hladen zrak, ki vstopa v prostor. Čeprav je današnje mizarstvo veliko boljše od starega, toplotna izolacija pa na višjem nivoju, se mojstri večinoma še vedno držijo tega pravila postavljanja radiatorjev pod okna in na zunanje stene. Seveda vam nihče ne bo preprečil, da bi radiator postavili kamorkoli želite in kjer vam je najbolj priročno, vendar so mesta pod okni zaradi logične smeri toka hladnega zraka vseeno varna izbira.

Če radiator postavite pod okno, ga ne prekrivajte z dolgo zaveso, saj boste tako občutno zmanjšali možnost pretoka ogrevanega zraka in bo tako ogrevanje prostora manj učinkovito (in večja poraba). Iz istega razloga ne postavljajte radiatorjev preblizu pohištva; če radiator ogradite s sedežno garnituro, boste ogrevali sedežno garnituro, ne prostora – česar si, verjamemo, ne želite.

5. Redno servisirajte klimatsko napravo 

Vzdrževanje klimatske naprave bo vplivalo tudi na višino vaših komunalnih storitev. Klimatska naprava naj bo praviloma na rednem letnem servisu, ki ga prepustite strokovnjaku. Pečat v garancijski knjižici po opravljenem rednem servisu je osnova za uresničevanje pravic iz dogovorjene garancije, obenem pa zagotavlja, da bo vaša klimatska naprava delovala zanesljivo dolgo časa.

6. Pridobite invertersko klimatsko napravo

Moderna tehnologija za sodoben čas – to bi moral biti moto inverterskih klimatskih naprav. Inverterska tehnologija je napredna tehnologija za krmiljenje motorja, to je hladilnega kompresorja, ki se nahaja v zunanji enoti klimatske naprave. Najenostavneje povedano, elektronika in frekvenčna regulacija obremenitve (glede na temperaturne razlike) omogoča krmiljenje števila vrtljajev motorja, torej kompresorja. To praktično pomeni, da ob zagonu klimatske naprave kompresor deluje s polno močjo, tudi do 130 odstotkov normale, da čim hitreje ohladi prostor. Ko se sobna temperatura približa želeni, se moč klimatske naprave zmanjša. Zahvaljujoč inverterski tehnologiji kompresor nato vzdržuje doseženo temperaturo in tu so doseženi največji prihranki energije. Serija klimatskih naprav Terma Arbora je dober primer kakovostnih inverterskih naprav, ki vam bodo pomagale udobno ohladiti bivalne prostore in hkrati prihraniti.

Kot vidite, je z odgovornim ravnanjem mogoče ohladiti dom in prihraniti pri porabi električne energije. V poslovalnicah Fero-Terma in v naši spletni trgovini lahko najdete številne modele klimatskih naprav za vaš dom ter pester izbor dodatne in rezervne opreme za klimatske naprave. Na vas je, da izberete pravega