Izbira idealnega pomivalnega korita ni nujno težka, pomembno je le, da se pred nakupom seznanite z osnovami.

dotsmodule-image

Tista velika pica, ki ste jo pripravili za goste, je bila hit. Uro kasneje se je vesela in polna družba razšla, vi pa polnite pomivalni stroj s kozarci, krožniki in jedilnim priborom. A tudi pralni stroj ni vsemogočen – velik pekač iz pečice boste vseeno morali pomiti ročno. Priznajte, v tistem trenutku boste veseli, ker ste se nekoč odločili za večje pomivalno korito.

Ne samo, da boste v večjem pomivalnem koritu zlahka pomili posodo, ki ne sodi v pralni stroj, ampak bo zaradi njegove velikosti veliko manj vode končalo na delovnem pultu ali na tleh. Ko gre za pomivalno korito, je velikost res pomembna! Ko v kuhinji zagledate pomivalno korito, kot je atraktiven granitni model Concepto Ferro, vam je jasno, da ne gre za kuhinjo, ki bi bila le  "šminka"

 

dotsmodule-image

 

Vsekakor pri izbiri popolnega pomivalnega korita za vašo kuhinjo niso pomembne le dimenzije. Kuhinjska delovna plošča, na kateri prevladuje pomivalno korito z dvema koritoma, pošilja močno sporočilo: "V tej kuhinji se resno kuha". Prav tak vtis oddaja model Concepto Bello bela 79, dvojno granitno korito: kot statusni simbol je to korito impresivno in praktično. Namreč, če je v enem koritu posoda, ki jo morate pomiti, lahko v drugem operete solato. Če pa imate večje kose posode, jih lahko z dodatnim pomivalnim koritom v miru pomijete, brez »trka« z ostalo posodo v pomivalnem koritu.

Polemika: enojno ali dvojno korito? Dvojno pomivalno korito je veliko bolj praktično, saj ponuja več možnosti: posodo lahko pomijete v enem pomivalnem koritu, jo zložite v drugega in vse skupaj splaknete ali pa pustite posodo v njem, da se odcedi. Prav tako boste vedno lahko uporabili dodatno korito za odcejanje testenin ali pranje zelenjave, ko je v drugem koritu umazana posoda. Ko drugega korita ne potrebujete, ga lahko pokrijete s pripomočkom kot je deska za rezanje in tako dobite dodatno delovno površino.

 

dotsmodule-image

Inox, granit ali steklo?    

Slavna pisateljica Agatha Christie je nekoč dejala, da so ji najboljše ideje za romane padle na misel med pomivanjem posode. Da bi dobre ideje prišle na misel, naj bo pomivalno korito privlačno na pogled. Za začetek se morate odločiti, iz katerega materiala želite, da bo pomivalno korito izdelano. Na »meniju« so tri vrste pomivalnih korit: iz nerjavečega jekla, granita in stekla.

Inox pomivalna korita so tradicionalna izbira. Izdelano iz nerjavečega jekla se bo odlično podalo v vsako kuhinjo, saj je pomivalno korito iz nerjavečega jekla resnično klasika. Poleg tega, da so trpežni in dolgotrajni, vam ni treba skrbeti, da bi se poškodovali, če bi vam nanj padel težak kos posode. Prav tako ne povzročajo preglavic pri čiščenju in vzdrževanju. To še posebej velja za Concepto Uran 52x42, inox pomivalno korito z enim koritom, ki se vgradi pod kuhinjsko delovno ploščo (več o načinu namestitve pomivalnega korita si preberite spodaj). Ta pomivalnik iz nerjavečega jekla je enostaven za vzdrževanje, zahvaljujoč namestitvi pod ploščo pa je veliko lažje vzdrževati ravne površine okoli pomivalnega korita.

Posebej lepa so granitna pomivalna korita, izdelana iz kremena in akrilne smole. So neporozna, trpežna in odporna na praske in madeže. Pomembno je vedeti, da ne zahtevajo tesnjenja. Njihova glavna prednost je videz, saj jih je mogoče dobiti v več različnih barvah. Zato jih je enostavno kombinirati z najrazličnejšimi kuhinjskimi pulti in elementi. Popoln primer je Concepto Ferro Snow 79, granitno korito z eno posodo in odcejalnikom. Zahvaljujoč preprostim in čistim linijam se zlahka poda v vsak interier, zaradi bež barve pa je lahko magnet za oči.

Steklena pomivalna korita so največkrat kombinacija odcejalnika iz kaljenega stekla in pomivalnega korita iz nerjavečega jekla. Zaradi učinkovite kombinacije teh materialov so še posebej privlačni. Kaljeno varnostno steklo debeline 8 mm prenese tudi padce težjih kosov posode in temperature do 400°C. Steklena površina pomivalnega korita deluje razkošno, hkrati pa je tudi zelo praktična, saj omogoča enostavno čiščenje in vzdrževanje. Model, kot je stekleno pomivalno korito Concepto Jing Jang 86 z odcejalnikom, bo okrasil vsako kuhinjo in ji dal eleganten pridih.

 

dotsmodule-image

Vrste pomivalnih korit glede na način vgradnje

Pomivalno korito boste izbrali tudi glede na način vgradnje, glede na to, kaj vam bolj ustreza. Od načina vgradnje je odvisno, kako zahtevna bo sama montaža pomivalnega korita in kako bo kasneje potekal proces čiščenja in vzdrževanja. 

   
Standardna vgradnja predstavlja klasično vgradnjo. Pri standardni vgradnji je pomivalno korito postavljeno od zgoraj v izrez v delovnem pultu in pritrjeno s spojnicami. Za razliko od standardne je pri površinski vgradnji meja med pomivalnim koritom in delovno površin površina skoraj nevidna, zahvaljujoč izredno tankim robom teh pomivalnikov, namestitev pomivalnikov pa je zelo enostavna.

Tretji način vgradnje je vgradnja pod ploščo. Kot že ime pove, je pomivalno korito nameščeno na spodnji strani delovne plošče. Odsotnost dvignjenih robov omogoča enostavno čiščenje delovne plošče neposredno v pomivalno korito – to pomeni, da ni prijemanja in vlečenja drobtin in umazanije pod robove pomivalnega korita.

 

dotsmodule-image

Čiščenje in vzdrževanje pomivalnega korita

Vzdrževanje pomivalnega korita ni zahtevno – a le, če ga izvajate dnevno, po uporabi. Z rednim pomivanjem in čiščenjem pomivalnega korita boste imeli dolga leta brezhiben videz. Ne glede na material, iz katerega je izdelan, korito zahteva redno nego; če boste poskrbeli za nego, bo vse lažje.

Inox pomivalna korita že vrsto let puščajo vtis, kot da ste jih vgradili včeraj. Skrivnost je v rednem umivanju in izpiranju, z nekaj triki. Brez skrbi, ni vam treba kupovati posebnih sredstev za vzdrževanje, zadostuje navadna soda bikarbona. Ima rahlo abrazivne lastnosti, ki ne bodo poškodovale vašega pomivalnega korita iz nerjavečega jekla – vendar bodo učinkovito razgradile vse nečistoče. Sodo bikarbono boste z gobico nanesli na površino umivalnika in jo nežno podrgnili, da odstranite umazanijo. Nato boste pomivalno korito dodatno podrgnili z gobo, na katero ste nanesli malo tekočega detergenta za pomivanje posode, nato pa vse skupaj splaknili s toplo vodo. Če so na umivalniku madeži, ki se s to taktiko čiščenja ne odstranijo, po sodi bikarboni na ta mesta nanesite malo kuhinjskega kisa in pustite, da za kratek čas reagira s sodo (nastala bo pena), nato zdrgnite madež in sperite.

Čeprav se mnogi bojijo, da je vzdrževanje granitnega pomivalnega korita težje kot vzdrževanje pomivalnega korita iz nerjavečega jekla, je to le mit. Granitna korita so enostavna za čiščenje in vzdrževanje. Po uporabi jih umijte z enostavnim čistilom (ki ste ga nanesli na mehko krpo) in sperite s toplo vodo. Pri čiščenju granitnega umivalnika nikoli ne uporabljajte agresivnih sredstev, krem ​​ali nevarnih kemikalij – vse to lahko poškoduje vaš umivalnik.

Če želite zagotoviti, da se na vašem granitnem umivalniku ne bo pojavil vodni kamen, občasno uporabite navaden kis. Vse, kar morate storiti, je, da prekrijete dno granitnega umivalnika z mešanico kisa in vode ter pustite delovati nekaj minut. Vodni kamen bo počasi razpadal, vi pa ga odstranite z gobo in dobro sperite umivalnik.

 

dotsmodule-image

Pri čiščenju in vzdrževanju granitnega umivalnika vam lahko pomagajo tudi profesionalni pripomočki. Voxort ProfiClean pasta za čiščenje granitnih korit ščiti, polira in čisti površino vašega korita. Pomagal vam bo tudi v boju proti vodnemu kamnu, madežem in usedlinam. S pomočjo te paste boste lahko popravili tudi manjše poškodbe umivalnika. Pri vzdrževanju vam bo prav prišlo tudi impregnacijsko sredstvo za granitne korita Voxort ProfiClean. To sredstvo vašemu umivalniku daje sijaj in mu podaljša življenjsko dobo, saj preprečuje vpijanje vode in nabiranje umazanije. Poleg tega lahko z njim obnovite tudi površino umivalnika in odstranite manjše praske.

 

dotsmodule-image


Sedaj, ko ste opravili osnove, kliknite na našo spletno trgovino ali preverite ponudbo kvalitetnih pomivalnih korit v prodajnem salonu Fero-Term. Izbira je velika in zajema vse v besedilu navedene vrste pomivalnikov v vseh možnih dizajnih, materialih in barvah. Na vas je, da oboroženi z znanjem o pomivalnih koritih, izberete model, ki se bo odlično podal v vašo kuhinjo!